Čaj o páté? Kořeněné sušenky podle Josefa Maršálka voní skořicí a s krémem z bílé čokolády chutnají božsky
7. 1. 2025 V kuchyni s VIP
Říká se, že na neděli má být napečeno. Pokud nevíte, co připravit pro případné návštěvy ke kávě nebo k čaji, a to nejen na neděli, vyzkoušejte sušenky podle receptu cukráře Josefa Maršálka. Voní cejlonským čajem, skořicí a kardamomem, spojené jsou čajovým krémem a na stole udělají parádu!
Cukrář, který miluje čaj
Josef Maršálek, uznávaný český cukrář a porotce oblíbené soutěže Peče celá země se netají tím, že patří mezi „čajomily“. Svoji čajovou vášeň prohloubil i během pobytu v Anglii, kde skoro 8 let pracoval v obchodním domě Harrods, který původně vznikl jako malý obchůdek s čajem a kávou.
Ačkoliv je Josef Maršálek už pár let zpět v Česku, na dobrý čaj stále nedá dopustit. I proto se v roce 2023 stal ambasadorem značky Ahmad Tea. Loni se dokonce vypravil na cestu do srdce čajového průmyslu, a sice na Srí Lanku, aby na místě prozkoumal čajové plantáže, prohlédl si továrnu na čaj nebo se potkal s čajovým someliérem.
„Cejlonský čaj je jednou z nejlepších odrůd na světě. Má jemnou, osvěžující, ale přesto zároveň dost výraznou chuť,“ svěřil se cukrář, který s čajem jako zajímavou surovinou připravil už celou řadu receptů. Jedním z nich jsou i kořeněné sušenky s ceylonským krémem. Na ty nám prozradil recept, takže si je teď můžete upéct taky.
Mohlo by vás zajímat
Sušenky s čajovým krémem
Za čajové pečivo se obvykle označují drobné trvanlivé druhy pečiva, obvykle z křehkého těsta, různých tvarů a chutí. Neznamená to, že je těsto připravené s čajem, ale že se pečivo k čaji podává. V našem případě ale bude platit obojí.
Křehké sušenky podle receptu Josefa Maršálka jsou z těsta provoněného čajem a čaj hraje prim i v krému. Měli jsme možnost je ochutnat a tak víme, že určitě stojí za to! Příprava není nijak náročná a chuť je skvělá.
Na sušenky budete na křehké těsto potřebovat: 180 g hladké mouky, 20 g kukuřičného škrobu, 75 g cukru moučka, 70 g másla, 1 vejce M, 2 g kardamomu, 2 g čaje Ceylon, 1 g skořice a 1 g soli Na čajovou ganache si připravte: 160 ml smetany ke šlehání (125 g), 7 g čaje Ceylon, 200 g kvalitní bílé čokolády a 25 g másla Na dokončení: 5 g zlaté metalické barvy a 25 ml čistého alkoholu
Jak na to? Cukr a čaj smícháme a rozemneme, přidáme koření
a sůl. Tuto směs nasypeme do mísy, přidáme mouku, kukuřičný škrob a studené máslo a vypracujeme drobenku. Úplně nakonec rychle a krátce zapracujeme vejce. Těsto dáme do lednice asi na 30 minut dobře přikryté odpočinout.
Na ganache smícháme smetanu s čajem a za stálého míchání zahřejeme až k bodu varu, krátce povaříme. Přikryjeme fólií a necháme alespoň 15 minut vylouhovat. Poté scedíme a tekutinu dobře vymačkáme. Měli bychom získat asi 125 g čajové smetany.
Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ochucenou smetanu a vymícháme metličkou dohladka. Na závěr zamícháme změklé máslo. Směs přikryjeme kuchyňskou fólií a necháme v pokojové teplotě zhoustnout.
Odpočinuté těsto vyválíme na sílu asi 2–3 mm, vykrojíme požadované tvary a na plechu s papírem na pečení při 160 °C upečeme do světle zlata. Sušenky necháme vychladnout a poté je slepujeme k sobě cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou a připravenou náplní.
Na závěr povrch potřeme pomocí štětce zlatou barvou rozmíchanou v alkoholu (pozn.red.: tento krok můžete vynechat).
Extra tip navíc: Na to, jak si Josef Maršálek užíval čajové plantáže, se můžete podívat v naší galerii:
Fotogalerie - Čaj o páté? Kořeněné sušenky podle Josefa Maršálka voní skořicí a s krémem z bílé čokolády chutnají božsky
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více