Dvojctihodné koláče ze sádla jsou nádherně vláčné, obě náplně se dokonale prolínají, ladí s voňavou drobenkou a chutnají božsky
12. 11. 2024 Vaření
Milujete koláčky? Přichystejte si dvojctihodné koláče ze sádla, uvnitř naplněné tvarohem a navrchu s povidlovou vrstvičkou posypanou drobenkou. Určitě si jejich chuť okamžitě zamilujte.
Co jsou dvojctihodné koláče
Koláčů je několik variant. Liší se velikostí, ale také třeba vrstvením. Mezi oblíbené koláče patří i moravské, nebo také jinak řečeno dvojctihodné koláče. Ať už mají jakýkoliv název, jde o koláče s dvojí náplní. Tvarohová je uzavřená uvnitř těsta, nahoře jsou povidla nebo marmeláda, posypaná drobenkou.
Na první pohled je od obvyklých koláčů nepoznáte, rozdíl zjistíte, až když se do nich zakousnete.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě dvojctihodných koláčů
- Při přípravě kynutých koláčů je třeba nechat dobře vzejít kvásek.
- Důkladně zpracovat těsto a nechat ho vykynout do dvojnásobného obsahu.
- Předehřát troubu na 190 °C.
- Z vykynutého těsta připravit placku, do které zabalíme tvarohovou náplň, na ni pak dáme povidla a drobenku.
Středověká tradice uctívání kultu sv. Martina je spojena s velkým hodováním a tedy i přípravou tradičních pokrmů. Protože prý husy kejhaly Martinovi do kázání, končí za trest každým rokem kolem 11.…

Dvojctihodné koláče ze sádla
Na jednu dávku potřebujete: Těsto: 2 lžíce cukru + 1 lžičku cukru do kvásku, 30 g droždí, 230-250 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 4 žloutky, 100 g rozpuštěného sádla, 1 lžíci majonézy, 2 lžíce rumu, nastrouhanou kůru z 1 citronu a sůl. Na tvarohovou náplň: 500 g tvarohu (kostky), 1 větší vejce, cukr podle chuti, citronovou kůru a hrst rozinek předem namočených v rumu. Na povidlovou náplň: 300 g povidel (cca), cukr, rum a skořici. Na drobenku: 80 g másla, 100 g polohrubé mouky a 100 g moučkového cukru. Na potření: rozpuštěné máslo s rumem.
Jak na to? Nejdříve do části vlažného mléka dejte cukr, droždí a nechte chvíli vzejít kvásek.
V míse smíchejte všechny přísady na těsto a přidejte vzešlý kvásek. Těsto pořádně vyhnětejte a dejte pod utěrku kynout. Připravte si tvarohovou náplň. Smíchejte na ni v misce dohromady tvaroh, vejce, cukr dle chuti, citronovou kůru a rozinky.
Připravte si povidlovou náplň. Smíchejte povidla se skořicí, rumem a cukrem. Nakonec vypracujte drobenku tak, že prsty promnete máslo s cukrem a moukou.
Troubu předehřejte na 190 °C. Z vykynutého těsta odkrajujte na pomoučený vál kousky těsta. Každý kousek zploštěte, naplňte tvarohovou náplní a uzavřete. Jednotlivé kousky dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Uprostřed koláčku udělejte důlek, potřete ho vejcem, na to dejte povidla a posypte drobenkou. Hotové plechy dejte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny dorůžova. Ještě horké dvojctihodné koláčky potírejte rozpuštěným máslem s rumem.
Náš tip: Dvojctihodné koláčky si můžete připravit i podle následujícího video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chcete mít originální vánoční stromeček? Vyrobte si na něj krásné jedlé ozdoby
Perníkový stromeček Krásné a voňavé perníčky doplněné stužkami jsou stylové. Při pečení perníčků s tím počítejte předem a do syrového těsta udělejte… Číst více
Dorty s překvapením, které se skrývá uvnitř: Originální dárek obsahuje dva v jednom
Dort, skrývající dárek, je překvapením, které nikdo nečeká - o to více radosti může obdarovanému přinést. Dárky, schované v dezertu, jsou sice malé,… Číst více
Jak připravit domácí karamelky? Překvapte přátele či rodinu bonbony vlastní výroby!
Známe je spíš jako bonbony z obchodů, v minulosti… Číst více
Polské krówki: Legendární polské karamelky miluje celý svět. Jak si je udělat doma?
Milovali jste v dětství ze všech bonbonů nejvíc… Číst více
Retro okénko: Mléčné karamely stály pouhé 2 Kčs a už kdysi se řadily k nejoblíbenějším bonbonům
„Karamely pro radost“ hlásaly tehdejší reklamy a… Číst více
Adventní kalendář pro dospělé: Překvapte svého partnera každý prosincový den
Adventní kalendář pro dospělé je skvělým způsobem, jak si zpříjemnit čekání na Vánoce i v dospělém věku. Může být spojený s malými překvapeními, od… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více