Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pro Radka Kašpárka jsou Vánoce oblíbenými svátky.
Zdroj: se souhlasem Extra.cz

Přestože šéfuje dvěma luxusním restauracím v centru Prahy, Vánoce věnuje Radek Kašpárek své rodině. Redakce webu Toprecepty.cz zjišťovala, jak vypadá štědrovečerní tabule slavného kuchaře, v čem tkví kouzlo rodinného receptu na rybí polévku i proč se odmala hlavní tvář show Hell's Kitchen bojí do bramborového salátu přidávat salám.

Na Vánoce chce vždy volno

Radek Kašpárek měl náročný rok. Nejen, že se pořádně rozjížděla jeho restaurace „420“, kterou otevřel na Staroměstském náměstí, ale také si vyzkoušel, jaké to je moderovat tak velkou show, jakou je celosvětově známá Hell’s Kitchen. Proto není divu, že vánoční svátky bere známý šéfkuchař jako chvíle, kdy se na chvíli zbaví každodenního stresu.

„Dělám v gastru 24 roků a z toho jsem asi 15 let na vánoční svátky pracoval, ale od té doby, co mám rodinu, tak si dávám striktně volno,“ říká pro Toprecepty.cz Kašpárek.

Svátky tráví převážně cestováním mezi Prahou, Ostravou a Vysočinou, aby stihli s manželkou a dětmi navštívit všechny příbuzné. „Ale jinak v klidu, užívám si to. Já se na tuhle roční dobu nesmírně těším, už jenom kvůli tomu, že mám čtyři děti a dělá mi neskutečnou radost jim nakupovat dárky,“ popisuje porotce dvou televizních soutěží.

Zlaté prase musí být

Speciální zvyky na Štědrý den se u Kašpárků moc nedrží, jen hlava rodiny má poslední roky jasně dané pravidlo. „Celý den nejím a dávám si až večeři, proto každý rok vidím zlaté prase,“ říká se smíchem Kašpárek. Když byl ale dítě, dostával k obědu na Ostravsku, odkud pochází, tradiční hrachovou polévku. „Tu nám dělala mamka, když jsme s bráchou byli kluci ve vývinu. Jedli jsme ji vždycky, než jsme šli na hřbitov zapálit svíčky,“ vzpomíná Radek.

Tradice jsou pro šéfkuchaře, který rád zkouší nové věci, velmi důležité, a to i při podávání štědrovečerní večeře. U nás nesmí chybět rybí polévka a smažený kapr s klasickým bramborovým salátem. To je klasika, která u nás bude na stole vždycky,“ popisuje Kašpárek. „Na Vánoce jedu klasiku. Já mám zkoušení netradičních věcí za celý rok až nad hlavu. Přes svátky kapr, salát, kachna. Česká kuchyně je nádherná, takže proč zbytečně experimentovat,“ dodává.

Kašpárkovská polévka

Obzvláštně pyšný je michelinský šéfkuchař na jeden ze štědrovečerních chodů. „Máme náš rodinný recept na Kašpárkovskou rybí polévku. Děláme opravdu silný vývar alespoň z osmi kapřích hlav, přidáváme mlíčí a zarestujeme krásně zeleninu. Já dávám do základu i trochu badyánu, je to takové vánoční,“ vysvětluje sympatický šéfkuchař. Je také hodně důležité, aby nechyběla na másle pražená houska. Já si ji kupuji už čtyři dny před Štědrým dnem, aby se mi dobře krájela. Pak ji dělám pozvolna na másle, promíchávám ji třeba dvě hodiny, jak to dělal můj tatínek,“ překvapuje Kašpárek.

Nepovedený bramborový salát

Speciální péči si zaslouží i jeho bramborový salát. „Nesmí v něm chybět kořenová zelenina a hlavně, cibulka musí být orestovaná a lehce zpěněná na oleji. Já ji nemám rád v salátu syrovou. Jednak se dřív salát zkazí a také je to na mě agresivní,“ vysvětluje Radek. Na otázku webu Toprecepty.cz, zda do salátu přidává i salám, jak je v některých rodinách zvykem, reaguje historkou z dětství.

„Jeden rok jsem se strašně těšil na Vánoce na bramborový salát, který mamka udělala den dopředu. Jenže do něj zamíchala salám, který se přes noc zkazil a na Štědrý den jsme narychlo dělali nový salát. Z toho jsem byl ráno hodně špatný, ale všechno to maminka zachránila,“ říká s úsměvem Kašpárek.

Jeho postup při přípravě salátu je jasný. „Brambory vařím v hodně osolené vodě a tak napůl, nemám rád, když jsou rozvařené. Ten salát je potom takový rozblemclý. Kořenovou zeleninu vařím s bobkovým listem, novým kořením a octem, ať už má svoji chuť. Pak tam přijde zpěněná cibulka a dobrá majonéza, tím je hotovo,“ říká jeden z nevýznamnějších českých kuchařů.

Nejlepší vánoční dárky

Po rybí polévce, bramborovém salátu, kaprovi, nebo řízku, osmaženém na přepuštěném másle, si Radek Kašpárek dopřeje i trochu cukroví. „Mám nejraději rumové kuličky, ale tím, že jsem přestal pít alkohol, tak mi tam dávají rumovou esenci. Vanilkový rohlíček taky nikoho nezklame,“ říká v televizi přísně působící kuchař, který se pod stromečkem podle svých slov nejvíce těší na nové trenky a ponožky. „Nemám rád ty obnošené,“ říká s úsměvem.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělou rybí polévku.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku