

Steak s kávovou omáčkou ( Red - eye barbecue)
Suroviny 4 porce
- 4 hovězí steaky
- sůl
- pepř
- Na omáčku:
- 15 g másla
- 10 g najemno nakrájené šalotky nebo bílé části jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- 140 g kečupu ( použila jsem sladkou chilli omáčku)
- 80 ml uvařené černé kávy nebo espresa
- 20 ml octa balsamico
- 20 g hnědého cukru
- špetka sušeného chilli
- špetka soli
Postup přípravy receptu
Do steaků vetřeme trochu oleje a necháme je 20 minut odpočinout.
V mezičase připravíme omáčku. Na másle orestujeme cibulku, až začne hnědnout, přisypeme česnek, promícháme a přidáme všechny ostatní suroviny.
Na mírném plameni svaříme na požadovanou hustotu. Podle chuti dosladíme, popř. dosolíme.
Steak opečeme na vhodné rozpálené pánvi ( popř. na grilu) z obou stran, poté vyjmeme a zabalíme do alobalu. Necháme asi 5 minut odpočinout.
Poznámka od kuchařky
Asi bych na základě vlastní zkušenosti doporučila více cukru, popř. kečupu či chilli omáčky a kávu ne úplně nejsilnější.
Bližší informace o přípravě steaku zde http://www.toprecepty.cz/recept/35123-rib-eye-stea...
Recept je podle Zdeňka Pohlreicha z knihy Šéf na grilu
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Steak s kávovou omáčkou ( Red - eye barbecue)
-
-
-
Všem steakovým fandům díky za komentíky
-
Tak ty s těma steakama nedáš pokoj?!
Krásné to máš, jako vždy
-
Pokud si vzpomínám, tak s kávou tu také experimentoval Vašík Dooga, tudíž i tato kombinace bude dobrá, ale já jsem k tomuto experimentu ještě nedošla
+13
-
Tak dal bych si radši tu krkovičku na grilu. Nejsem tak náročný a nemám na takovýhle steaky
-
Tak toto je další skvost
ještě, že jsem po večeři a všechno maso hluboce zmrazené
Ale vážnědělala jsem rebeččinu krkovici v kávové marinádě (
) a chuť to byla zajímavá, ale moc dobrá
věřím, že i tato omáčka k masu bude vynikající
-
Káva je úžasná surovina, já ji (do vaření) objevila až letos, ale maso s touto omáčkou musí být bezchybné
-
Joj, vypadá to dooost dobře
S kávou jsem ještě maso nezkoušela, ale vzpomínám si, že kdysi před léty jsem dělala kuře na čokoládě a nebylo to špatné...
Tvůj recept vyzkouším, až narazím na nějaký vhodný kousek flákoty...
Moc krásná fotečka, ale to je u tebe už "standard" -
já dělala krkovici v kávové marinádě, velmi zajímavá chuť, ale nestěžovali si, pokud si pamatuju
máš to jako vždy na jedničku s hvězdičkouvypisuju to celé, páč tu nemám hvězdičky a ani nevím, jak se dělají
-
Krása jako vždy
-
Vypadá skvěle, bude i dobré
-
včetně fotek
-
1974andrea:Andrejko, ty jsi steaková královna, o té omáčce vím a to si představ, že jsem si ještě netroufla to s tou kávou udělat, nějak si to neumím chuťově představit
ale že to děláš a ve spolupráci se Zdenkem, tak věřím, že je to dobré, máš 3.bod
-
jumanji:Ta se u nás těší taky velké oblibě
. Tak si k ní zkuste tuhle omáčku