Domácí vepřová šunka
Pokud si chcete pochutnat na opravdu poctivé šunce s vysokým obsahem masa, musíte sáhnout hluboko do kapsy, nebo si ji připravit doma. Vřele doporučujeme druhou variantu. Jakmile ji jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 720 kJ / 1 128 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 210,00 g |
Tuky | 32,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 521 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso očistíme a nakrájíme na kostičky.
Krok 2: Vložíme do mísy robotu s hákovým nástavcem a hněteme asi 5 minut. Postupně přisypáváme Pragandu a po troškách přiléváme vodu. Maso nesmí ve vodě plavat - další vodu přiléváme až poté, co se předchozí dávka zcela vsákne.
Krok 3: Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček (nebo sáček na tlačenku).
Krok 4: Maso hněteme tak dlouho, až začne být na povrchu mazlavé. Trvá to asi 20 minut.
Krok 5: Připravenou nádobu šunkovaru naplníme masem a dobře uzavřeme. Necháme odležet v lednici 24 hodin.
Krok 6: Druhý den formu vložíme do vodní lázně s vodou asi 5 cm pod okrajem šunkovaru a postupným zvyšováním teploty zahřejeme na 75 °C. Od tohoto okamžiku udržujeme teplotu v rozmezí 75-80 °C asi 120 minut.
Krok 7: Ihned po uvaření formu vložíme do studené vody a šokově zchladíme (asi 5-10 minut).
Krok 8: Šunku vyjmeme z formy a necháme dobře vychladit v lednici (nejlépe přes noc). Poté nakrájíme na tenké plátky a podáváme.
Zveřejněno 19. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
Moje poznámka
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
Nejnovější recepty
Lehký bramborový salát s čerstvou zeleninou
Přidáno před 18 hodinami
Nejlahodnější sušené švestky
Přidáno před 22 hodinami
Buřtíkové plátečky s bramborem
Přidáno 20. 8. 2025 04:40:10
Kuřecí minutka se sázenými vejci
Přidáno 19. 8. 2025 22:56:11
Hovězí kližka na smetaně v pomalém hrnci
Přidáno 19. 8. 2025 22:26:09
Mořská štika v křupavé bylinkové krustě
Přidáno 19. 8. 2025 21:49:47
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
dexulka před 12 minutami
Cottage s banánem a jablkem
vojfrancezska před 2 hodinami
Vepřová pečeně na tymiánu
E. J. K. před 11 hodinami
Majonézové rohlíky
Annanas před 12 hodinami
Voňavý chléb s česnekem
Annanas před 12 hodinami
Svíčková na smetaně
Pozde před 14 hodinami
Hovězí na pepři
Pozde před 14 hodinami
Pečená švestková povidla
Fitulka před 14 hodinami
Francouzské brambory
jjj82 před 15 hodinami
Mleté maso s rýží a rajčaty z jedné pánve
Uttinka před 15 hodinami
Tématické fráze:
šunka recept,
šunkovar recepty,
forma na šunku,
recept na šunku,
jak se dělá domácí šunka,
šunka,
šunka ze šunkovaru recept,
šunka ze šunkovaru,
šunkovar,
recepty do šunkovaru,
šunka z šunkovaru,
petr havlíček domácí šunka recept,
vepřová šunka,
šunkovač,
recept na šunku v šunkovaru,
vepřová šunka recept,
lis na šunku,
recept šunka,
dušena šunka recept,
recepty na šunku
Suroviny:
maso vepřové,
rychlosůl,
voda
Komentáře (116)
https://www.domaci-sunkovar.cz/
dnes jsem si naložila maso na šunku tentokrát vepřové. Poprvé jsem ji dělala z kuřecích prsou a bez rychlosoli, byla výborná, jen trochu susší. Tak jsem zvědavá na tu vepřovou. Ono opravdu záleží na teplotě, mám šunkovar s vnitřním teploměrem, udržovala jsem teplotu v mase na 75 - 80 asi těch 90 minut.
Ano, z prsíček je sušší, šťavnatější je ze stehen. Teplota stačí mezi 70 - 75 stupni C. Měřím vodu, není třeba propichovat šunku teploměrem. Vařím dvě hodiny od vyrovnání poklesu vložením šunkovaru, uvařené rychle zchladím pod tekoucí vodou, pak odpočinout v chladničce několik hodin. Podle chutí manželky jen trochu Pragandy, zbytek sůl do dvaceti gramů solí na kilo, lžička cukru, pár otočení mlýnkem s pepřem do směsi. Jinak nic.
www.domaci-sunkovar.cz
reakce na Váš dotaz je trochu bezpředmětná s ohledem na datum dotazu, ale moje zkušenost je aktuální. Botulin vzniká za nepřístupu vzduchu tj. v konzervách nebo zavařovacích sklenicích. Tedy nemějte strach. Naše šunka byla po týdnu od přípravy stále beze změny. Jediná změna byla v tom, že již nebylo co krájet.
Tak hurá do masny pro plecko a můžeme začít znovu.
Dobrou chuť.
Mnoho zdaru při výrobě.
Děkuji
To Helusa27: S tou Pragandou souhlasím. Ale upřímně, pokud dáte "vzorek" nějakému známému, jeho pohled na šedivou šunku ho prostě nenadchne. Bohužel doba už je taková. Ale s šunkami z hypermarketů tohle v žádném případě nemůžete srovnávat. Tohle je vlastně jen maso, voda a sůl (praganda) --> tam, spousty dalších a dalších látek.
z Wikipedie: Požití 0,5 až 1 g dusitanu sodného vyvolává u dospělých osob lehčí otravu, 1 až 2 g těžkou otravu a asi 4 g smrt.
Dusitan sodný (E250) se používá jako konzervant v masných výrobcích (především uzeninách), kde má zajistit stálost barvy. Spolu s ním nebo místo něj se k tomuto účelu používá ještě dusitan draselný (také rakovinotvorný), dusičnan sodný a dusičnan draselný. Dusičnany se během pochodů v těle na dusitany přeměňují.
Měli je tam na prodejně, šunkovar a teploměr jsem si vyzvedl osobně na prodejně v Karlíně v Praze (ale zboží i posílají).
Super!
Lukáš:
Domácí šunka se dělá hlavně proto, aby neobsahovala právě tu špatnou a škodlivou rychlosůl, dále separát, kůže, kosti, mouku a kdoví co ještě za svinstva tam výrobci dávají.
Jen nemám troubu s elektrickým ohřevem, jen horkovzduch... tak jsem dala ohřát vodu v hrnci 90°C asi poo patnáci minutách jsem vložila šunkovar, stáhla na 75°C a nechala 2a 3/4 hodiny jen na těch 75°C a je fakticky mooooc dobrá.
Ještě jedou děkuju moc
Vezmu i mlete maso a doplnim kostky, třeka kačenu, vyborne.www.sum.cz
P.S. Doporučuji použit opravdu kvalitní čerstvé maso
a s rychlosolí bych nestrašila rakovinou,nic se nemá přehánět,ani pojídání více uzenin než je zdrávo.
co takhle dát tam jen sůl normální -:)))))))))))))))))
Dnes ráno jsem poprvé zakrojil. Je dobrá, trochu víc slaná, a chutná trochu jinak, než jsem zvyklý. Asi je to tím, že už nás naučili jíst ty jejich chemie
koupil jsem šunkovar za cca 440,- a pustil jsem se do toho.
Koupil jsem 1,2 kg kýty, nakrájel na cca 3 cm kousky, smíchal se lžící obyčejné soli, lžičkou moučkového cukru a deci vody. Dal jsem to míchat do pekárny na chleba a za dvacet minut bylo spoustu \"blátíčka\" jak říkáte
To byla sobota dopoledne, dal jsem to do lednice a v neděli ráno pokračoval.
Máme starý zavařovací hrnec s teploměrem, kde jsem to uvařil. Možná to taky někdo doma máte, je to plechový asi půl metru vysoký hrnec a do středu víka se strká teploměr. Uvnitř je ještě taková vložka, aby šunkovar (případně sklenice) neležel na dně. Celé se to tedy dělalo v páře! Dal jsem to na nejmenší plynový hořák a na nejmenší plamínek a v hrnci se teplota ustálila na úžasných 69,5°C
Myslite ze by sla sunka uvarit ve vodni lazni v troube na 80'C?
Betyno ta šunka co je na dámě, tak je vidět, jak moc se rozpadá, že jsou ukrojená hodně silná kolečka a i tak špatně drží vcelku...
diskuse.dama.cz/komunita.php?d=7185
Koukám Jani, že je to u nás tvůj první recept. Vítej na Topreceptech