Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maltaše 2

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

casino casino

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 75 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby odležení těsta

90 min (75 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 50 kusů

50kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 783 kJ /
4 728 kcal
Bílkoviny88,38 g
Tuky313,15 g
Vláknina13,50 g
Cholesterol 1,91 g
Sodík 479 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy382,39 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ze studených surovin na desce zaděláme těsto (rychle jako na linecké) a rozdělíme ho na kousky – kuličky asi po 12 g. Kuličky uložíme v chladu(do rána). Krok 2: Před použitím těsta ušleháme z bílků tuhý sníh a zamícháme do něj prosátý cukr s ořechy. Krok 3: Postupně těsto odebíráme z chladu a kuličky vyvalujeme na tenké placky (asi 5x10 cm), které plníme náplní. Přes náplň přehneme nejprve podélné strany placky a pak přehneme krátké strany. Klademe na plech s pečicím papírem sklady nahoru. Krok 4: Pečeme při 160 až 180 °C asi 15 až 20 minut do světle růžova. Ještě horké poprášíme cukrem. Krok 5: Poznámka: Maltaše se dají jíst takřka okamžitě po upečení a jsou prudce jedlé i několik dní.
1. S těstem se převelice dobře pracuje; ty malé kuličky lze vyválet (podsypávat) na 10x15cm až tak, že je přes plát „vidět“ (u nás se říká „až na Hostýnek“) a těsto se netrhá. Není ani potřeba čekat do druhého dne, stačí kuličky vychladit, aby se moc nelepily (zkušební kousky jsem pekl z čerstvého těsta).
2. Náplní jsem plnil pomocí cukrářského sáčku (nebo mikrotenový s ustřihnutým růžkem) s velkou špičkou. Je to rychlejší, čistší a přesnější.
3. Pečivo není moc choulostivé na teplotu pečení, ale má zůstat „bledé“.

Zveřejněno 7. 10. 2016

Poznámka autora casino

Zdroj: Rodinný recept, internet

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíše to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu……

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maltaše 2

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MVPB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maltaše 2

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MVPB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Miroslava(neregistrovaná) dovolil jsem si zkopírovat vaše psaní odtud: https://www.toprecepty.cz/recept/26925-maltase/:-K

29. 10. 2016 12:30:55
casino: Tak jsem prohledala své zápisky a našla jsem recept na maltašky od paní Kučerové z Kostelce u Kyjova, mám jej už víc než dvacet let. Je podobný Vašemu receptu. Těsto se připraví z 30 dkg hladké mouky, 5 žloutků, 25 dkg másla nebo Hery a 3 lžic vody. Pak se těsto rozdělí na 50 kousků, každý se zakulatí do kuličky a dá do ledničky přes noc. Druhý den se z každé kuličky vyválí placička, naplní se ořechovou nádivkou, stáhne se do měšce (mám napsáno "stáhneme kščicu") a vloží se do plechového košíčku na vánoční cukroví. Košíčky se skládají na plech, peče se to na 180°C do světlé barvy. Nádivka - z 5 bílků ušlehat sníh, postupně přidat 25 dkg moučkového cukru a 25 dkg mletých ořechů a zlehka zapracovat.

určitě jsou moc dobré, co je s ořechy je vynikající, určitě zkusím a ty obrácené košíčky vypadají skvěle

vypadají lákavě:-):-)

muj tatinek byl Hanak a je pravda ze takove hanacke kolace od moji babicky z Hane,byli ty nejlepsi jake sem kdy jedla,a je to pravda ze se tam opravdu pece vsechno mnam.tento recept neznam ale urcite vyzkousim.<3:-K:-K:yes::yes::yes:

Recept je vynikající, určitě zkusím. A když je kuchař někde poblíž Hostýnka, bude to určitě moc dobré, na Hané se pečou jenom dobré věci. Mám k Hostýnku silný citový vztah.:-)

Tématické fráze:
maltaše, cukroví maltaše, meltaše, maltašky, maltáše recept, maltašky, maltase vánoční cukroví, ořechové maltašky, maltašky recept, recept na maltaše, recept maltaše, cukrářské maltase, kokosové maltaše, malhase, maltaše recepty, linecke roladky s povidlama, cz maltase recept, košíčky maltašky, pečeni maltaše, maltasa

Suroviny:
mouka hladká, máslo, žloutek, sůl, bílek, cukr moučkový, ořechy, sůl, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu