Svatomartinská husa podle mamky
Dokonale vypečená husa se stane chloubou vašeho svátečního menu. Přitom její příprava není vůbec složitá. Z koření si vystačíte jen s kmínem a solí. Klíč k perfektnímu výsledku je především v teplotě a délce pečení.
Postup přípravy
Krok 1: Vykuchanou a očištěnou husu omyjeme. Sádlo z břicha vyndáme a husu osolíme a pokmínujeme na povrchu a i uvnitř.
Krok 2: Troubu rozehřejeme na 160–170 °C.
Krok 3: Vyjmuté sádlo nakrájíme, vložíme do pekáče a v rozehřáté troubě necháme krátce rozškvařit. Pak do pekáče vložíme husu prsy dolů, podlijeme ji vodou a pečeme na 170 °C po dobu 3–3,5 hodiny.
Krok 4: Během pečení husu poléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme vodou a sbíráme vypečené sádlo, které je na povrchu výpeku, aby se nepřepalovalo.
Krok 5: Aby sádlo snáze z podkoží vytékalo, vidličkou propichujeme kůži na bocích a stehnech. Husu 1–2× v průběhu pečení obrátíme.
Krok 6: Nakonec ji dopečeme prsíčky nahoru. Husa musí být upečená dozlatova, aby kůžička byla křupavá.
Krok 7: Pečenou husu vyjmeme z pekáče a na prkénku ji naporcujeme. Vypečenou šťávu slijeme do kastrůlku a tu, která se napekla na okraje pekáče, oškrábeme.
Krok 8: Pekáč vyplácheme trochou vody, kterou rovněž vlijeme ke šťávě. Šťávu dobře povaříme.
Krok 9: Naporcovanou husu vrátíme do pekáče a necháme ji ve vypnuté troubě, aby si udržela teplotu, než ji budeme podávat.
Krok 10: K takto upečené huse podáváme dušené sladké nebo kysané zelí a jako přílohu zvolíme houskový nebo bramborový knedlík.
Zveřejněno 12. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svatomartinská husa podle mamky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BMz2
Moje poznámka
Svatomartinská husa podle mamky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BMz2
Nejnovější recepty
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno před 2 hodinami
Rybí závitek z makrely
Přidáno před 2 hodinami
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno před 2 hodinami
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno před 2 hodinami
Koláčky s tvarohem a kiwi
Přidáno před 2 hodinami
Kuskus s restovanou zeleninou a žampiony
Přidáno před 2 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Suumaa před 56 minutami
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
Martina5672 před 1 hodinou
Dort z palačinek
Martina5672 před 1 hodinou
Řezy raffaelo
Martina5672 před 1 hodinou
Tažený štrúdl
Lenuus před 1 hodinou
Jablkový perník
collins před 3 hodinami
Přírodní kotlet s žampiony
DavidVolvo před 5 hodinami
Vepřový pörkölt s nokedli
caprioli před 6 hodinami
Zeleninová polévka s fazolemi a špenátem
Kajkajak před 7 hodinami
Barevné hranolky, pečené se žampiony
karfil@post.cz před 7 hodinami
Tématické fráze:
svatomartinská husa pečená přes noc,
svatomartinská husa pomalu pečená,
pečená husa,
pomalu pečená svatomartinská husa recept,
svatomartinská husa pečená pomalu,
svatomartinská husa,
pomalu pečená husa přes noc,
husa recept,
pečená kachna,
svatomartinská husa top recepty,
husa pečená přes noc,
svatomartinská husa recept,
jak rozmrazit husu,
šťáva na husu,
pomalu pečená husa,
červené zelí k huse,
přes noc pečená svatomartinská husa recept,
svatomartinská husa recept přes noc,
pomalu pečená husa recept,
svatomartinská pečená husa
Suroviny:
husa,
sůl,
kmín celý
Komentáře (20)