Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinská husa podle mamky

Dokonale vypečená husa se stane chloubou vašeho svátečního menu. Přitom její příprava není vůbec složitá. Z koření si vystačíte jen s kmínem a solí. Klíč k perfektnímu výsledku je především v teplotě a délce pečení.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaM MiskaM

Snadný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 220 min

240 min (20 min příprava + 220 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vykuchanou a očištěnou husu omyjeme. Sádlo z břicha vyndáme a husu osolíme a pokmínujeme na povrchu a i uvnitř. Krok 2: Troubu rozehřejeme na 160–170 °C. Krok 3: Vyjmuté sádlo nakrájíme, vložíme do pekáče a v rozehřáté troubě necháme krátce rozškvařit. Pak do pekáče vložíme husu prsy dolů, podlijeme ji vodou a pečeme na 170 °C po dobu 3–3,5 hodiny. Krok 4: Během pečení husu poléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme vodou a sbíráme vypečené sádlo, které je na povrchu výpeku, aby se nepřepalovalo. Krok 5: Aby sádlo snáze z podkoží vytékalo, vidličkou propichujeme kůži na bocích a stehnech. Husu 1–2× v průběhu pečení obrátíme. Krok 6: Nakonec ji dopečeme prsíčky nahoru. Husa musí být upečená dozlatova, aby kůžička byla křupavá. Krok 7: Pečenou husu vyjmeme z pekáče a na prkénku ji naporcujeme. Vypečenou šťávu slijeme do kastrůlku a tu, která se napekla na okraje pekáče, oškrábeme. Krok 8: Pekáč vyplácheme trochou vody, kterou rovněž vlijeme ke šťávě. Šťávu dobře povaříme. Krok 9: Naporcovanou husu vrátíme do pekáče a necháme ji ve vypnuté troubě, aby si udržela teplotu, než ji budeme podávat. Krok 10: K takto upečené huse podáváme dušené sladké nebo kysané zelí a jako přílohu zvolíme houskový nebo bramborový knedlík.

TIP: Jak připravit zelí jako přílohu

Zveřejněno 12. 11. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svatomartinská husa podle mamky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BMz2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svatomartinská husa podle mamky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BMz2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Miško, nezlobte se, ale 90 min (hodka a půl) je na husu, tak jak to popisujete, v nepříliš horké troubě, fakt málo, trvá to alespoň 4 hodiny;-)

Lenunka: Asi som nedovzdelaná, no keď v surovinách čítam hus, predpokladám, že je čerstvá. No a keď ju treba ešte čistiť a pitvať, tak to môj názore iba potvrdzuje. A je mi ľúto, no komentáre k receptom čítam iba občas a aj iba konštruktívne.:-8.

cecilka: to je zvláštní, že píšete, že jste nerozuměla poznámkám o rozmrazování, pokud byste diskuzi nečetla, tak byste asi těžko věděla, že jsme se o tom bavily, v receptu o tom nic není. Očištěná a vykuchaná husa se dá dnes koupit zmrazená, jestli Vám to ještě nikdo neřekl ;-)

Tématické fráze:
svatomartinská husa pečená přes noc, svatomartinská husa pomalu pečená, pečená husa, pomalu pečená svatomartinská husa recept, svatomartinská husa pečená pomalu, svatomartinská husa, pomalu pečená husa přes noc, husa recept, pečená kachna, svatomartinská husa top recepty, husa pečená přes noc, svatomartinská husa recept, jak rozmrazit husu, šťáva na husu, pomalu pečená husa, červené zelí k huse, přes noc pečená svatomartinská husa recept, svatomartinská husa recept přes noc, pomalu pečená husa recept, svatomartinská pečená husa

Suroviny:
husa, sůl, kmín celý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu