Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční bochánky

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Středně náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 240 min

240 min (240 min příprava)

Suroviny

Porce: Podle nakrájení

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 965 kJ /
5 011 kcal
Bílkoviny138,66 g
Tuky48,15 g
Vláknina31,84 g
Cholesterol 1,17 g
Sodík 3,54 g
Sůl8,72 g
Sacharidy969,01 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve ohřejeme mléko, aby bylo vlahé. Do hrníčku nalijeme trochu mléka, rozdrobíme kvasnice, přidáme moučkový cukr, 1 lžíci polohrubé mouky a rozšleháme. Nalijeme do mísy, do které jsme udělali důlek, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Do druhé mísy dáme na kousky nakrájené povolené máslo, krupicový cukr, vanilkové cukry, rum, žloutky. Nejprve třeme vařečkou a pak ušleháme do pěny. Krok 2: Do mísy s kváskem přidáme ušlehané máslo, zbylé mléko, bílky. Lžičku soli dáme na kraj do mouky, aby nepřišla do styku s kváskem a vypracujeme těsto, dokud se nechytá mísy a dělají se puchýře. Aby se to lehčeji propracovalo, dáme část mouky bokem a pak ji tam ke konci dodáme. Z 1 kg to jde hůře než z půlky. Těsto přikryjeme a dáme do tepla vykynout. Po vykynutí ho zamícháme a necháme ještě jednou vzejít. Krok 3: Z těsta uděláme 2 bochánky, každý dáme na pekáč s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny vykynout. Do bochánku střihneme křížek, potřeme ho rozšlehaným vejcem a dáme péci na1 90°C na 7 minut a pak teplotu snížíme na 170°C a pečeme 40 minut. Nedáváme ho až dolů, aby se nespálil zespodu a hlídáme, až chytne zlatou barvu a přikryjeme ho kruhem pečícího papíru, který v dlani zmačkáme, rozděláme a dáme ho na bochánek. Vytvoří krásnou pokličku a nespálí se. Bochánky necháme vychladnout a pocukrujeme. Dávám do něj ořechy, mandle, rozinky, ale dnes ne.

Zveřejněno 20. 4. 2019

Poznámka autorky Jaromira18

Každá mouka jinak saje mléko, bude-li třeba, přidáme hrstičku mouky, nebo drobet mléka.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční bochánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/380p

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční bochánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/380p

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Moc se ti povedl :-)

JanaDorazinova: Moc děkuju:-K

teda, ten je krásně zlaťoučký :-):-K

Jaromira18: Nádhera! Ten můj vypadá letos, jako Kriváň ,rozjel se do všech stran!

Veronika.Hrozna: Nezáleží jak vypadá, hlavně, že byl dobrej.:-K

Tématické fráze:
velikonoční bochánek, recept na velikonocni bochanek, velikonoční bochanek recept, velikonoční bochánky, velikonoční bochánky, velikonoční bochánek - recepty, bochánky velikonoce, hrnkový bochánek, bochanek velikonocni, bochánek bez kvasnic, recept velikonoční bochánek, °velikonocnibochanek, recept na velikonoční bochanky, bochanky velikonocni, velikonoční bochánek hrnkový, velikonoční bochanky recept, recepty velikonoční bochánek, velikonoční bochánek top recepty, velikonočni bochan, velikonoční bochanek

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, cukr moučkový, mléko, máslo, kvasnice, sůl, cukr vanilkový, rum, vejce, žloutek

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu