Štědrovečerní a velikonoční tabule 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024
Inspiraci na přípravu sváteční tabule najdete ve fotografiích tohoto "receptu". Přidejte své fotografie, tradice a podělte se s ostatními kuchaři o své zvyklosti, oblíbené sváteční pokrmy a způsoby slavnostního stolování.
Postup přípravy
Zveřejněno 12. 12. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Štědrovečerní a velikonoční tabule 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O49Q
Moje poznámka
Štědrovečerní a velikonoční tabule 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O49Q
Nejnovější recepty
Kuřecí závin à la kebab
Přidáno před 9 hodinami
Linecký koláč s cuketou
Přidáno před 22 hodinami
Koláč s tvarohem a rybízem
Přidáno 4. 7. 2025 09:01
Meruňková buchta s drobenkou
Přidáno 3. 7. 2025 13:01
Lečo v omeletě
Přidáno 3. 7. 2025 08:29
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vdolky naší holky
Martina S. před 13 minutami
Květákové placičky
Linova před 22 minutami
Kmínová polévka s cizrnou
Konsel před 51 minutami
Uzené pečené koleno
Vladka16 před 51 minutami
Rychlé tvarohové knedlíky
Janina007 před 1 hodinou
Hamburgerové bulky
Ajfel před 1 hodinou
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
smyslnaorchidej před 1 hodinou
Falešný španělský ptáček
hlavek.lukas před 1 hodinou
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
1anoli1 před 2 hodinami
Letní moučník
Marcela0123 před 2 hodinami
Suroviny:
Komentáře (249)
Chodim sem pro inspirace denne a at si zvolim co zvolim ,vzdy je to moc dobre.
Tak na zdravi v tom roce 2022
Dokonce i talíře a mísy mají stejný dekor, tedy pokud dobře vidím ! Velice krásné a vkusné! Moc děkuji Srettce, že si dala práci a přidala sem fotečku ! Stravníci to určitě ocenili a u takového stolu, se jim dobře papalo!
Vinšuju vám v tyto Svátky vánoční, abychom si od Pána Boha vyžádali předně zdraví, pokoj svatý a po smrti království nebeské.
A odpovídá se: co přejete vy nám, ať se stane i Vám.
Všem přeju krásné a klidné Vánoce. Po tomto roce a po tom minulém, je opravdu potřebujeme !
Na druhou stranu - oplatky jsou chuťově neutrální, tak proč ne. Akorát žasnu nad vynalézavostí
Krásnější Nový rok, jako byl ten minulý ! Nervy ze železobetonu, do příštího roku! A mám vážný návrh, ten minulý rok, zcela a bez náhrady zrušit !
Možná bychom to daly dohromady , každá něco
vsem za pomoc, udelam jiny.
Jedině si udělělej karamel a ozdobení poháru už snadno zvládneš, dobrý recept na karamel je myslím v Kuchařce pro dceru:
https://www.kucharkaprodceru.cz/karamelova-omacka/
Jsou určitě podobné recepty i tady na Topkách, to už jsem nehledala, to si snadno najdeš sama a vybereš si podle svých představ. Moc tě zdravím!
I přes "Poznámka od kuchařky" pod receptem se domnívám, že toto do komentářů nepatří...
tejaja a magdalenka: Gabo Zelenaje si také moc dobře pamatuji, ale pan Mašlonka (křestní jméno už nevím, byla jsem opravdu malá, bylo to někdy pár roků po válce), byl jeho předchůdce a byl to snad ještě větší talent na rychlou mluvu, nežli Gabo Zelenaj, a to už je co říct!
www.kucharkaprodceru.cz/domaci-veka/?utm_source=E-mailov%C3%BD+klub+Kucha%C5%99ky+pro+dceru&utm_campaign=6aa2ce9ca5-EK_KPD_275_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_9af21c0b17-6aa2ce9ca5-177326801&mc_cid=6aa2ce9ca5&mc_eid=88665c972b
Já myslím, že pahrebu máme, pokud má můj překladač pravdu!
(A vy v Čechách zas nemáte "pahrebu"!
Domácí sendviče - veky
Recept ještě nebyl hodnocen 4,5https://en.wikipedia.org/wiki/Sandwich
http://www.maskrtnica.cz/toastovy-chleb-bez-hneten...
Tohle není soutěž, kdo více a dráže ! Tohle je myšleno, jako dokument doby a teď zvláště! Když se psal rok 2019 a stránku jsem zakládala a chtěla ji, jako dokument doby, nikdo netušil, jaká pohroma v podobě pandemie, na nás číhá. I to se projeví na stravování, slavení svátků, sešlostí a oslav!
Podívej na můj stůl , taky něco chybí, manžel nebyl na lovu! Každý rok jsme měli k večeři polévku z bažanta a teď nic!
Není to tak úplně vánoční, ale dost naléhavé:
Svatý Václave,
volá tě tvůj lid.
Dej své zemi požehnání
vrať svým dětem klid.
Všem přeji krásné Vánoce, zdraví, štěstí a nervy z ocele ! Nikdo totiž neví, co nás ještě čeká!
A opravdu, jak praví K.J. Erben, zítra je už Štědrý den! Tak si ho nachystejte podle tradic nebo i po novu a připravte foťáky, abyste zdokumentovali pro sebe i pro ty budoucí, jak to bylo v roce 2020!
Moc vás všechny z Topek, kuchařinky, kuchaře, moderátorky, které mají s námi někdy plno práce a celé vedení i s administrátory zdravím a přeji každému z vás moc krásné vánoce prožité v radosti, pohodě a ve zdraví!
Jinak byla fantastická, ta od Cathlen, ale zapomněla jsem ji o minutku dýl v troubě!
MIKULÁŠSKÉ ŠPEJLE - z časopisu KVĚTY
Potřebujeme: Sušené ovoce - datle, fíky, suš. meruňky, suš. švestky bez pecek, kand. třešně, hrušky, ananas apod., špejle a čokoláda na vaření.
Ovoce napícháme na špejli a můžeme (ale nemusíme) protáhnout v rozehřáté čokoládě.
Dobrou chuť dětem i dospělým a zkuste přidat fotku připravené nadílky pro vaše děti a vnoučata!
O SV. MIKULÁŠI
Málokterý patron je opředen tolika legendami, jako sv. Mikuláš, jehož tradiční osobnost požívá skutečně obliby v celém světě. V Anglii je jeho postava nerozlučně spojena se svátky anglických vánoc, ale také v jiných zemích zahajuje tento světec sváteční tažení vánočního míru.
Tajemství, obklopující tohoto svatého dobroděje, se začala spřádat před šestnácti stoletími. Mikuláš se narodil v Pataře, v maloasijské provincii Lycii, a byl biskupem v Miře. Všeobecnou pozornost k sobě obrátil mocným odporem proti Ariánům na nicarejském koncilu. Když zemřel, pohřbili jej jako každého jiného chudého kněze. Pohřbili jej v katedrále v Miře, ale již v hodině jeho pohřbu se začaly rodit legendy a šířit po celém světě.
Dobrodružné historky kolem postavy velkého kněze se pak rozrůstaly do takové šíře, že by vyplnily knihu. A do takové hloubky, že našly ohlas i v Římě. Mikuláš byl prohlášen za světce. Roku 1087 byly kosti biskupa Mikuláše vyzvednuty z hrobky v mirské katedrále a v slavnostním průvodu dopraveny do chrámu San Nicola v Bari v Itálii, kde jsou od té doby uloženy. Každoročně zde obklopuje posmrtnou schránku světce tisíce poutníků.
Některé historky o sv. Mikuláši jsou i hrůzostrašné, ba morbidní, Jako tato opsaná z časopisu Spirit:
Ač to zní neuvěřitelně, byl to vrah, kdo poprvé zpopularizoval moc velkého světce. Jeden hostinský totiž potřeboval narychlo naložené maso, i zabil tři malá dítka a jejich rozčtvrcená těla naložil do sudu se solí. Rodiče, zneklidnění ztrátou dětí, běželi ke knězi v Miře a Mikuláš je vedl, osvícen zázračným poznáním, do blízkosti místa, kde děti zmizely. Sousedé potvrdili, že je tu nedávno ještě viděli. I kráčel kněz rovnou k sudu v hostinci a žádal, aby byl otevřen. A nad otevřeným sudem se svatý muž začal modlit. Modlil se dlouho a vroucně, až pojednou vyšly ze sudu ztracené děti, zdravé a čilé... To je legenda, která stvořila ze sv. Mikuláše ochránce a přítele všech dětí.
Opsáno ze Spiritu 1997.
*Sv. Mikuláš je také patronem obchodníků.
https://www.semag.cz/produkty/zakusek-indian-penov...
Jo, teď to jde. Jestli je to ono, tak už si zadej do vyhledávače název "Indián pěnový" a naběhnou i recepty
INDIÁN PĚNOVÝ - jahodová bílková náplň na piškoto...
Myslíš tenhle?
No a nemyslíte to co se dělává na velikonoce a říkají tomu Kuřátka?
To je ale hnusná pohádka, ani žádnou zápletku, ani žádné nástrahy
Ahojky!!!
ADVENT
Vánočním svátkům předchází čtyřtýdenní doba adventní. Začíná nedělí nejbližší 30. listopadu (před tímto datem). Advent by měl vést k celkovému zklidnění, utišení a rozjímání, měli bychom dodržovat půst nebo aspoň střídmost v jídle. V katolických kostelích i v domácnostech se objevují adventní věnce se čtyřmi svíčkami. Každý týden se zapaluje jedna nová. Adventní doba končí večer 24. prosince. Během adventu bychom se měli vystříhat záludných a nenávistných činů více, než jindy a také zlobných myšlenek.
RAJČATOVÁ ADVENTNÍ POLÉVKA - časopis KVĚTY (hodně staré číslo)
400 g rajčat, 1 mrkev, 1 petržel, 1 malý celer, 2 lžíce hrášku, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, pažitka a 80 g barevných těstovin.
Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na kousky a na oleji podusíme. Přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu, utřený česnek, sůl, pepř a uvaříme. Před dokončením zavaříme těstoviny a nakonec přidáme pažitku na ozdobu.
Bude to fajn, když stálé i nové přispěvatelky své pečící plány " odtajní"!
Letos to bude o něčem jiném, možná malý dokument doby pandemie, komentáře a postřehy, se taky velice cení. Prosím označit všechny fotky rokem, aby bylo jasné, jak šel čas. Jen doufám, že příští rok, už nebude tento komentář platný a ta "potfora covidí" zmizí v propadlišti dějin.
*Poslední velikonoční neděli se říká Boží hod velikonoční, protože končil půst.
*O Velikonočním pondělí se dodržuje starý zvyk chození na pomlázku.
Pomlázka (nářečně také tatar) se plete z vrbového proutí.
*Koledníkům se dávají kraslice, což jsou obarvená nebo malovaná vařená
vejce. Název kraslice vznikl podle červené - staroslovansky
krásné barvy.
*Dalším roztomilým velikonočním zvykem je obléknout si na Velikonoční
neděli něco nového, kdo tak neučiní, pokaká ho beránek.
BARVENÍ VAJEC PŘÍRODNÍMI BARVIVY
Většina surovin se najde doma ve spíži.
K sytě oranžovému zabarvení použijeme mrkev, hodí se rovněž slupky z červené cibule, které vaříme spolu s vejci ve vodě s octem nebo solí.
Žlutě vajíčka obarví odvar z kmínu nebo lipového květu nebo použijeme trochu šafránu.
Tmavohnědý odstín docílíme dubovou kůrou nebo dubovým listím či cibulovými slupkami.
Zlatohnědou barvu docílíme vařením vajec v cibulových slupkách nebo v odvaru z žitné kávy.
Z naklíčeného obilí je světlezelená barva, zelenou dosáhneme také z kopřiv nebo špenátu.
Z červeného zelí modrofialovou, z červené řepy růžovou až červenou, hnědé odstíny ze silného čaje.
Pro žádaný odstín barvy je třeba mít o něco silnější rostlinný vývar. Barvy je možné i navzájem míchat.
Vejce též zdobíme batikováním včelím voskem a následným obarvením zvolenou barvou (studenou).
Vněkterých krajích se vajíčka zdobí slámou (nejlepší je žitná nebo ječná. Slaměné motivy vyniknou nejlépe na tmavém podkladě.
Aby barva na vejcích dobře držela, musíme každé vejce před barvením omýt v teplé octové vodě a dobře osušit. Obarvená vejce odkládáme na hadřík a otáčíme jím, dokud neoschne.
BARVENÍ LÁTEK - některé barvy je možné použít i k obarvení vajíček.
Barvy se získávají ze stromů, rostlin, živočichů... Třeba černá se získává z olšové kůry nebo duběnek, hnědá z cibulových slupek, dubové kůry nebo šišek, zelená z listů černého bezu nebo špenátu, červená z červené řípy, višně nebo moruše, modrá z ostružin, bezinek, chrpy nebo červeného zelí, žlutá z lipových květů a listů, rebarborového kořene nebo kari, oranžová ze šafránu nebo mydlice lékařské.
Z plodů se udělá vývar v poměru 1 : 1. Ale rostliny musejí být sušené, jinak je účinek menší. Přidá se sůl, vinný kámen, roztok kamence hlinitodraselného (aby barvy lépe držely). Přadena se nechají v lázni tak dlouho, až dostanou požadovaný odstín. Pak se vymáchají ve vlažné octové vodě a může se tkát.
KVETOUCÍ POMLÁZKY - KLAUSOVKY
V době, kdy se stříhají ještě nevypučené forzithie, si vybereme tenké proutky, které uschováme v tmavém sklepě ve vlhkém písku (jako rouby). Týden před velikonocemi z nich oloupáme všechny pupeny a ponecháme jen ty na koncích v délce asi 3 cm. Pak z nich upleteme drobné pomlázky, které dáme do vázy a ony poslušně vykvetou právě na svátky. Vypadá to půvabně, když na konci maličké pomlázky září žlutý chochol květů. Pomlázky pak buď necháme ve váze, nebo je zapícháme do květináčů, také se dobře vyjímají ve středovém otvoru velikonoční bábovky, fantazii se meze nekladou. Po velikonocích je můžeme zasadit do zeminy a nechat růst.
"VLASATÁ" VAJÍČKA - KLAUSOVKY
Jako základ se hodí keramické kruhové krmítko pro zvířata, které můžeme koupit v obchodě s chovatelskými potřebami za přijatelnou cenu. Krmítko je těžké, takže nehrozí snadné zvrhnutí či shození, má hnědou glazuru, trochu světleji duhovanou, což působí pěkně. Na dno krmítka dáme slabou vrstvu drenáže (střípky ze starých rozbitých květináčů nebo drobné kamínky) a zasypeme běžnou kupovanou zeminou. Zasejeme řeřichu, která nám v krátké době vytvoří zelený kobereček. Pak si připravíme pouky - vyfouknutá vajíčka. Tupější špičku skořápky asi do jedné třetiny zubatě olámeme a vnitřek naplníme také zeminou a to až ke kraji. Do těchto vajíčkových "květináčků" zasadíme žito (koupíme v semenářství). Je hezké předem obarvit vyfouklá vajíčka třeba na červeno, žluto apod. Žito zakrátko vzejde a vytvoří na vršcích vajíček zelené "vlasy ostříhané na ježka". Misku přizdobíme proutkem kočičky a jehnědy a dekorace je hotová.
Všem přeji hodně zdaru!
Velikonoční ozdoby v bytě a domě, by určitě byly přivítány i s obrázky , také jako část české národní tradice.