Vdolky z bramborového těsta s jablkovými povidly
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 726 kJ / 3 520 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,73 g |
Tuky | 22,58 g |
Vláknina | 32,06 g |
Cholesterol | 274 mg |
Sodík | 239 mg |
Sůl | 0,46 g |
Sacharidy | 707,33 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vdolky:
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Vařené studené brambory najemno nastrouháme, přidáme ostatní suroviny, kvásek a vypracujeme hladké těsto. Bez kynutí z něj vypracujeme malé bochánky (ve tvaru buchet), které klademe na plech s pečícím papírem blízko k sobě. Vdolečky by měly zaplnit 1 velký plech.
Po dohotovení pokryjeme utěrkou a necháme zhruba 15 minut kynout. Poté potřeme rozpuštěným tukem a pečeme při 180 °C zhruba 30 minut. Po upečení potřeme ještě jednou tukem. Krok 2: Povidla:
Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky, přidáme kolečka omytého citrónu i s kůrou a rozdusíme na kaši. Pokud máme nádobu s nepřilnavým dnem, jde to i bez přidání vody. Pak citrón vyjmeme a povidla osladíme medem. Po vychladnutí můžeme přidat rum nebo rozinky namočené v rumu. Tvaroh rozšleháme s jogurtem a ochutíme vanilkovým cukrem. Krok 3: Vdolečky na talíři natrhneme, bohatě pomažeme povidly a ozdobíme tvarohem. Nebo vše naservírujeme na talíře a misky a necháme strávníky, ať se obslouží sami.
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Vařené studené brambory najemno nastrouháme, přidáme ostatní suroviny, kvásek a vypracujeme hladké těsto. Bez kynutí z něj vypracujeme malé bochánky (ve tvaru buchet), které klademe na plech s pečícím papírem blízko k sobě. Vdolečky by měly zaplnit 1 velký plech.
Po dohotovení pokryjeme utěrkou a necháme zhruba 15 minut kynout. Poté potřeme rozpuštěným tukem a pečeme při 180 °C zhruba 30 minut. Po upečení potřeme ještě jednou tukem. Krok 2: Povidla:
Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky, přidáme kolečka omytého citrónu i s kůrou a rozdusíme na kaši. Pokud máme nádobu s nepřilnavým dnem, jde to i bez přidání vody. Pak citrón vyjmeme a povidla osladíme medem. Po vychladnutí můžeme přidat rum nebo rozinky namočené v rumu. Tvaroh rozšleháme s jogurtem a ochutíme vanilkovým cukrem. Krok 3: Vdolečky na talíři natrhneme, bohatě pomažeme povidly a ozdobíme tvarohem. Nebo vše naservírujeme na talíře a misky a necháme strávníky, ať se obslouží sami.
Zveřejněno 6. 10. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vdolky z bramborového těsta s jablkovými povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W3gX
Moje poznámka
Vdolky z bramborového těsta s jablkovými povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W3gX
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 8 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno před 16 hodinami
Vepřová plec se špenátem
Přidáno před 21 hodinami
Makovec s hruškami
Přidáno 19. 10. 2025 10:00:02
Kachna s medem a jablky
Přidáno 19. 10. 2025 08:03:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí šunka z králičího masa
Romanesku před 18 minutami
Kuře na paprice
Kajkajak před 36 minutami
Tažený štrúdl
Majkaa před 41 minutami
Pomazánka ala krab (krabí tyčinky)
Nippon před 46 minutami
Rychlá houbovo-kmínová polévka s krupicovými nočky
essinKa před 1 hodinou
Pečená švestková povidla
Prakva před 1 hodinou
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Zdenislavka před 3 hodinami
Kuře na zelí
kimlo před 4 hodinami
Snídaně "Velbloudí dech"
topsysel před 4 hodinami
Kefírové čokoládové řezy
Praevka před 5 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
brambory,
mléko,
vejce,
droždí,
cukr krupice,
sůl,
máslo,
jablko,
citron,
med,
rum,
tvaroh,
jogurt bílý,
cukr vanilkový
Komentáře (6)
magdalenka: vařený brambor dávám často, déle udrží pečivu vláčnost a vlhkost.