Mexické líbánky (jáhly s kukuřicí, cizrnou), základní
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 112 kJ / 744 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 30,30 g |
Tuky | 8,70 g |
Vláknina | 37,60 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3,22 g |
Sůl | 8,03 g |
Sacharidy | 117,30 g |
Postup přípravy
Pro velmi sladkou chuť je lepší cizrnu loupat, je to velmi pracné. 80 g může trvat kolem 35 minut. Krok 2: Jáhly vyprat ve studené vodě 2x ve sklenici se šroubovacím víčkem. Jako v pračce - otáčet a potřásat (6x). Slít vodu přes sítko.
Ohřát postupně klesajícím plamenem k varu, následně osolit. Po začátku nového varu na slabém plameni vařit 13-14 min, do vsáknutí vody do jáhel. Zjistit poslechem konec vsakování-bez bublání.
Poté nechat vsakovat zbytkovou vodu a chladnout asi 25-30 minut.
Vysráženou vodu na pokličce vyklepat mimo hrnec.
"Načechrat" jáhly vidličkou.
Jáhly skoro nelepí - podle značky dodavatele. Někdy lepí a jsou vhodnější na jáhlovou kaši. Krok 3: Smíchat s cizrnou v nádobě obsahu nejméně 1,2 l.
Zveřejněno 4. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mexické líbánky (jáhly s kukuřicí, cizrnou), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rzMp
Moje poznámka
Mexické líbánky (jáhly s kukuřicí, cizrnou), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rzMp
Nejnovější recepty
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 1 hodinou
Vepřová plec se špenátem
Přidáno před 14 hodinami
Makovec s hruškami
Přidáno před 20 hodinami
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 22 hodinami
Pomazánka z brynzy
Přidáno 18. 10. 2025 22:03:21
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno 18. 10. 2025 18:14:36
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrnková buchta (s čímkoliv)
sarkasj@seznam.cz před 3 minutami
Houbové ragú s těstovinami
VerkaDvorakova před 14 minutami
Dobrá frankfurtská polévka
Jan Nemec před 10 hodinami
Pivovarská bašta
oopicka před 11 hodinami
Bratislavská buchta
Wikki před 12 hodinami
Měkké skořicové šneky (Cinnamon rolls)
Verca_recepty před 13 hodinami
Klasické křupavé domácí rohlíky
Sarinkad před 13 hodinami
Celestýnské nudle
Kajkajak před 14 hodinami
Kefírové čokoládové řezy
jjj82 před 16 hodinami
Suroviny:
jáhly,
cizrna,
voda,
sůl
Komentáře (3)
Pro mne jednoduchý způsob určení množství vody.
1,2 = 120 g / 100 g jáhel (prosa)
160 ml = 100 g přepočet objem = hmotnost
1,55 - podíl objemu vody a jáhel (prosa). Skoro 3/2.
Množství vody je potom 1,2 x 160ml x 1,55 = 298 ml. Pro vaření 300 ml.
Pořadí násobení není důležité. Raději počítám, podle toho, kolik vařím. Na kaši mám jiný součinitel.
Mám čísla objemu i pro jiné potraviny.