Suroviny pro 1 kus
velká bábovková forma
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 25 007 kJ / 5 977 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 104,66 g |
Tuky | 287,80 g |
Vláknina | 19,98 g |
Cholesterol | 807 mg |
Sodík | 691 mg |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 732,06 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve pořádně vymažeme bábovkovou formu tukem a vysypeme polohrubou moukou nebo strouhankou.
Krok 2: Poté vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.
Krok 3: Za stálého míchání postupně přidáváme mouku, olej a mléko.
Přidáme rozinky. Krok 4: Nakonec s trochou mouky smícháme prášek do pečiva a vše přidáme k těstu.
Těsto by mělo být husté, ale ne tuhé. Krok 5: Těsto nalijeme do formy.
Čtvrtinu ale necháme v míse a do tohoto zbytku těsta přimícháme tři lžičky kakaa a nalijeme do formy. Krok 6: Formu dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme zhruba hodinu.
Přidáme rozinky. Krok 4: Nakonec s trochou mouky smícháme prášek do pečiva a vše přidáme k těstu.
Těsto by mělo být husté, ale ne tuhé. Krok 5: Těsto nalijeme do formy.
Čtvrtinu ale necháme v míse a do tohoto zbytku těsta přimícháme tři lžičky kakaa a nalijeme do formy. Krok 6: Formu dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme zhruba hodinu.
Zveřejněno 7. 5. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčina olejová bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6YBg
Moje poznámka
Maminčina olejová bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6YBg
Nejnovější recepty
Bramborová scarpaccia se sýrem
Přidáno před 1 hodinou
Zapečené těstoviny se šunkou a tofu
Přidáno před 2 hodinami
Domácí libečková sůl
Přidáno před 5 hodinami
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 9 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 10 hodinami
Toust s brokolicí zapečený v troubě
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koláč z cukety
Vampi před 1 hodinou
Broskvová hrníčková buchta
Monika95 před 1 hodinou
Odlehčené kuře na paprice
Picik před 2 hodinami
Rajská omáčka
Maroun416 před 2 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
Rouzis před 3 hodinami
Česnekovo-rajčatová směs bez konzervace
AndreaMachacova před 4 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
zlatko4 před 5 hodinami
Bramborák se švestkami
Lenka Sedlackova před 7 hodinami
Přesnídávka jablečná
HancaSvarc před 9 hodinami
Nepečený jablečný dort
RNRNH před 9 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr,
vejce,
prášek do pečiva,
mléko,
olej,
cukr vanilkový,
kakao,
rozinky,
tuk rostlinný,
mouka polohrubá
Komentáře (3)
Kypřící prášek všichni známe jako kypřidlo, které se používá místo kvasnic. Hlavní složkou je jedlá soda, dále obsahuje fosforečnany a pojiva, jako je škrob nebo mouka. Díky důmyslnému složení vznikají při zamíchání do těsta bublinky oxidu uhličitého, které těsto nakypří. Fosforečnany podporují rovnoměrné uvolnění oxidu před i během pečení.
Zbytek prášku po pečení nemusíte skladovat ani vyhazovat, ale můžete ho použít při úklidu domácnosti - například při úklidu sporáku nebo spár mezi dlaždičkami. Stačí jen zalít prášek horkou vodou a můžeme začít uklízet. Můžeme jej také použít na rozjasnění a oživení prádla, stačí ho jen nasypat přímo do bubnu pračky.