Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkové polomáčené sušenky

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 135 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 15 min + 2 hodiny odležení těsta v lednici

135 min (120 min příprava + 15 min tepelná úprava, + 2 hodiny odležení těsta v lednici)

13. 5. 2023 14:09

Suroviny pro 2 plechy

2 plechy

Nutriční hodnoty

Energie10 504 kJ / 2 511 kcal
Bílkoviny40,71 g
Tuky133,86 g
Vláknina11,10 g
Cholesterol 578 mg
Sodík 110 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy280,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Hotové sušenky doporučujeme v teplých dnech uchovávat v lednici. Chvíli před podáváním je ale necháme ohřát na pokojovou teplotu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

veda_prochazi_zaludkem veda_prochazi_zaludkem

15. 5. 2023 13:03

Pro vanilkovou příchuť přidáváme do těsta vanilkový extrakt nebo aroma. Jaký je v tom rozdíl? Především ve způsobu výroby, typickou chuť vanilky v obou případech zajišťuje ta stejná látka - vanilin. Ten se přirozeně nachází v "luscích" vanilky, ze kterých se následně vyrábí vanilkový extrakt. Vanilka obsahuje kromě vanilinu stovky jiných aromatických látek, které se podílejí na její chuti. Takže zatímco samotný vanilin je výrazně levnější na výrobu, chybí mu komplexnost přírodní chuti.
Vzhledem k vysoké ceně pravé vanilky a vysoké poptávce po její chuti a vůni se ale v dnešní době velká část používaného vanilinu (např. právě do aromat v potravinářství nebo v kosmetice) vyrábí synteticky - z fosilních paliv nebo zbytků dřeva po výrobě papíru. Vědci dokonce nedávno přišli na způsob, jak vyrobit vanilin i z plastového odpadu – z PET lahví, kterých je všude kolem nás plno: geneticky upravili bakterie, které jsou tak schopné rozkládat plast na jeho základní molekuly. Jiné bakterie tyto molekuly následně skládají do podoby vanilinu. :-O Dali byste vanilce z PET lahví šanci?

Marie Svarcova Marie Svarcova

14. 5. 2023 09:03

:-)<3:yes::yes: určitě jsou moc dobré a vypadají krásně :-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: mouka hladká, cukr moučkový, máslo, vejce, extrakt vanilkový, čokoláda na vaření

TopRecepty.cz

Vanilkové polomáčené sušenky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yQGY