Suroviny pro 2 plechy
2plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 504 kJ / 2 511 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,71 g |
Tuky | 133,86 g |
Vláknina | 11,10 g |
Cholesterol | 578 mg |
Sodík | 110 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 280,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny kromě čokolády smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto.
Krok 2: Těsto zabalíme do mikroténu a necháme 2 hodiny odležet v lednici.
Krok 3: Troubu předehřejeme na 180 °C a plechy vyložíme pečicím papírem.
Krok 4: Těsto rozválíme na 2-3mm tenký plát a vykrajujeme libovolné tvary. Můžeme použít embosovaný váleček pro docílení zajímavého vzoru.
Krok 5: Sušenky pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova - asi 15 minut podle velikosti sušenek.
Krok 6: Sušenky necháme vychladnout na plechu a poté potřeme čokoládou rozehřátou ve vodní lázni.
Krok 7: Pro urychlení ztuhnutí čokolády přesuneme potřené sušenky do lednice.
Zveřejněno 13. 5. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vanilkové polomáčené sušenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yQGY
Moje poznámka
Vanilkové polomáčené sušenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yQGY
Nejnovější recepty
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 1 hodinou
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 6 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 8 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Dort Oreo bez vajec
Přidáno 1. 7. 2025 09:58
Kuřecí yakitori
Přidáno 30. 6. 2025 21:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 32 minutami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 1 hodinou
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 2 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 3 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 4 hodinami
Královské žampiony
Lenka1980 před 4 hodinami
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta II
Linda 989 před 5 hodinami
Hlíva se žampiony na smetaně
Lenka1980 před 5 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Sally.K51 před 5 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
extrakt vanilkový,
čokoláda na vaření
Komentáře (3)
Vzhledem k vysoké ceně pravé vanilky a vysoké poptávce po její chuti a vůni se ale v dnešní době velká část používaného vanilinu (např. právě do aromat v potravinářství nebo v kosmetice) vyrábí synteticky - z fosilních paliv nebo zbytků dřeva po výrobě papíru. Vědci dokonce nedávno přišli na způsob, jak vyrobit vanilin i z plastového odpadu – z PET lahví, kterých je všude kolem nás plno: geneticky upravili bakterie, které jsou tak schopné rozkládat plast na jeho základní molekuly. Jiné bakterie tyto molekuly následně skládají do podoby vanilinu.