Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkové polomáčené sušenky

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

veda_prochazi_zaludkem veda_prochazi_zaludkem

Snadný

Doba přípravy 135 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 15 min + 2 hodiny odležení těsta v lednici

135 min (120 min příprava + 15 min tepelná úprava, + 2 hodiny odležení těsta v lednici)

Suroviny pro 2 plechy

2plechy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 504 kJ /
2 511 kcal
Bílkoviny40,71 g
Tuky133,86 g
Vláknina11,10 g
Cholesterol 578 mg
Sodík 110 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy280,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny kromě čokolády smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto. Krok 2: Těsto zabalíme do mikroténu a necháme 2 hodiny odležet v lednici. Krok 3: Troubu předehřejeme na 180 °C a plechy vyložíme pečicím papírem. Krok 4: Těsto rozválíme na 2-3mm tenký plát a vykrajujeme libovolné tvary. Můžeme použít embosovaný váleček pro docílení zajímavého vzoru. Krok 5: Sušenky pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova - asi 15 minut podle velikosti sušenek. Krok 6: Sušenky necháme vychladnout na plechu a poté potřeme čokoládou rozehřátou ve vodní lázni. Krok 7: Pro urychlení ztuhnutí čokolády přesuneme potřené sušenky do lednice.

TIP: Recepty na oblíbené sušenky

Zveřejněno 13. 5. 2023

Poznámka autorky veda_prochazi…

Hotové sušenky doporučujeme v teplých dnech uchovávat v lednici. Chvíli před podáváním je ale necháme ohřát na pokojovou teplotu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vanilkové polomáčené sušenky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yQGY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vanilkové polomáčené sušenky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yQGY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Pro vanilkovou příchuť přidáváme do těsta vanilkový extrakt nebo aroma. Jaký je v tom rozdíl? Především ve způsobu výroby, typickou chuť vanilky v obou případech zajišťuje ta stejná látka - vanilin. Ten se přirozeně nachází v "luscích" vanilky, ze kterých se následně vyrábí vanilkový extrakt. Vanilka obsahuje kromě vanilinu stovky jiných aromatických látek, které se podílejí na její chuti. Takže zatímco samotný vanilin je výrazně levnější na výrobu, chybí mu komplexnost přírodní chuti.
Vzhledem k vysoké ceně pravé vanilky a vysoké poptávce po její chuti a vůni se ale v dnešní době velká část používaného vanilinu (např. právě do aromat v potravinářství nebo v kosmetice) vyrábí synteticky - z fosilních paliv nebo zbytků dřeva po výrobě papíru. Vědci dokonce nedávno přišli na způsob, jak vyrobit vanilin i z plastového odpadu – z PET lahví, kterých je všude kolem nás plno: geneticky upravili bakterie, které jsou tak schopné rozkládat plast na jeho základní molekuly. Jiné bakterie tyto molekuly následně skládají do podoby vanilinu. :-O Dali byste vanilce z PET lahví šanci?

:-)<3:yes::yes: určitě jsou moc dobré a vypadají krásně :-K

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, máslo, vejce, extrakt vanilkový, čokoláda na vaření

Přidat fotografie receptu