Suroviny pro 2 plechy
2plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 504 kJ / 2 511 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,71 g |
Tuky | 133,86 g |
Vláknina | 11,10 g |
Cholesterol | 578 mg |
Sodík | 110 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 280,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny kromě čokolády smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto.
Krok 2: Těsto zabalíme do mikroténu a necháme 2 hodiny odležet v lednici.
Krok 3: Troubu předehřejeme na 180 °C a plechy vyložíme pečicím papírem.
Krok 4: Těsto rozválíme na 2-3mm tenký plát a vykrajujeme libovolné tvary. Můžeme použít embosovaný váleček pro docílení zajímavého vzoru.
Krok 5: Sušenky pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova - asi 15 minut podle velikosti sušenek.
Krok 6: Sušenky necháme vychladnout na plechu a poté potřeme čokoládou rozehřátou ve vodní lázni.
Krok 7: Pro urychlení ztuhnutí čokolády přesuneme potřené sušenky do lednice.
Zveřejněno 13. 5. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vanilkové polomáčené sušenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yQGY
Moje poznámka
Vanilkové polomáčené sušenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yQGY
Nejnovější recepty
Bramborová scarpaccia se sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené těstoviny se šunkou a tofu
Přidáno před 4 hodinami
Domácí libečková sůl
Přidáno před 7 hodinami
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 12 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 12 hodinami
Toust s brokolicí zapečený v troubě
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená švestková povidla
Verosa před 1 hodinou
Banana bread - banánový chlebíček
dominikahonesova před 1 hodinou
Svíčková na smetaně
Sahula před 1 hodinou
Rychlý švestkový koláč s mákem
Snike2006 před 1 hodinou
Koláč z cukety
Vampi před 3 hodinami
Broskvová hrníčková buchta
Monika95 před 3 hodinami
Odlehčené kuře na paprice
Picik před 4 hodinami
Rajská omáčka
Maroun416 před 5 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
Rouzis před 5 hodinami
Česnekovo-rajčatová směs bez konzervace
AndreaMachacova před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
extrakt vanilkový,
čokoláda na vaření
Komentáře (3)
Vzhledem k vysoké ceně pravé vanilky a vysoké poptávce po její chuti a vůni se ale v dnešní době velká část používaného vanilinu (např. právě do aromat v potravinářství nebo v kosmetice) vyrábí synteticky - z fosilních paliv nebo zbytků dřeva po výrobě papíru. Vědci dokonce nedávno přišli na způsob, jak vyrobit vanilin i z plastového odpadu – z PET lahví, kterých je všude kolem nás plno: geneticky upravili bakterie, které jsou tak schopné rozkládat plast na jeho základní molekuly. Jiné bakterie tyto molekuly následně skládají do podoby vanilinu.