Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýžový nákyp mého dětství

Rýžový nákyp patří mezi oblíbená dětská jídla, ale i dospělí občas rádi zavzpomínají na léta u babičky. Upečte si poctivý rýžový nákyp s čerstvým sezónním či kompotovaným ovocem a vraťte se na chvíli zpět do dětství.

Hodnocení receptu je 4,4 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Moanka Moanka

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min

80 min (40 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1

1 forma nebo pekáček

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 194 kJ /
2 197 kcal
Bílkoviny74,32 g
Tuky71,88 g
Vláknina3,80 g
Cholesterol 939 mg
Sodík 711 mg
Sůl1,69 g
Sacharidy311,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z rýže, mléka, špetky soli, poloviny cukru a lžičky másla uvaříme kaši. (Nikdy se mi nestalo, že by poměr mléka a rýže nesouhlasil.) Trvá to asi 30-40 minut. Vaříme pozvolna a občas mícháme. Krok 2: Utřeme změklé máslo se žloutky a zbylým cukrem. Následně vmícháme do prochladlé kaše. Přidáme tuhý sníh z bílků. Krok 3: Do máslem vymazané a mletými piškoty vysypané formy vlijeme polovinu rýžové směsi, poklademe ovocem a přikryjeme zbylou směsí. Krok 4: Pokapeme máslem a zapečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Pečeme nejprve odkryté, když začne nákyp tmavnout, přikryjeme jej alobalem a dopečeme. Krok 5: Podáváme teplé, ale je chutný i studený.

TIP: Jak upéct rýžový nákyp?

Zveřejněno 13. 9. 2024

Poznámka autorky Moanka

Recept si nesu z dětství. Je to první jídlo, které jsem sama zvládla uvařit. :-) Mně ho babička a maminka polévala domácím sirupem nebo šťávou z kompotu (pokud bylo použito kompotované ovoce).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWOpG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWOpG

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

👍

AndreaBo: Moc děkuji. 😊

Marie Svarcova: Děkuji Maruško. To je hezké, jak mi věříš… :-8
Jinak, s tím sladkým jsme to měly podobné. Já sice milovala pudink, krupicovou kaši, rejžák, ale bonbóny a čokolády jsem rozdávala. Takže Mikuláš k nám nosil jen ovoce. :-D Jeden čas jsem nejedla sladké vůbec, a teď to mám asi jak v dětství. :-D Ráda se zakousnu, ale nepřeháním… ;-)

Dajda: Děkuji za velmi milé zavzpomínání… :-8 To je opravdu krásné… :-8
S tou čepicí z bílků to může být fakt luxusní. Já to snad zkusím… ;-)

:-)<3:yes::yes: Moje mamka i babička ho také dělávaly ale já ho nikdy nejedla (do 10 let jsem nejedla vůbec nic sladkého ani bonbony- hrozné dítě). Dnes dělávám občas pro kamarádku, která ho přímo zbižňuje a klidně si dám s ní. Ten tvůj bych si určitě dala také, máš ho nádherný a nepochybuji, že i moc dobrý .:-K

Tak tohle skvělé jídlo vařívala moje babička. Milovala jsem ho s meruňkami, <3 někdy se na první vrstvu rýže dávala ještě tvarohová náplň. Upečený nákyp se mohl polévat sirupem.
Jediný malý rozdíl byl v tom, že sníh se nedával do rýžové kaše, ale přidával se do něj cukr a vše se po zapečení natřelo na nákyp a ještě lehce zapeklo, takže vznikla sněhová čepice.
Krásná kulinářská vzpomínka z dětství. :-K
:yes::yes::yes:

RubyRom: Mocinko děkuji… :-K

Krásné :-K:yes::yes:

Suroviny:
rýže, mléko, máslo, sůl, vejce, cukr, ovoce, máslo, piškoty, sirup

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu