Postup přípravy
Správně udělaný sýr je vespod do oříškova přismahlý a křupavý (ale ne nahořklý) a shora je měkký, až tekoucí. Bílek je jen tak tak sražený a žloutek zůstane tekutý (dohotovení vejce uspíšíme přikrytím pánve poklicí).
Podáváme s bílým pečivem, ale prý chutná i s chlebem.
Zveřejněno 20. 9. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sýrový "hemenex"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gqj3
Moje poznámka
Sýrový "hemenex"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gqj3
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 14 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 18 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 3 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 5 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 5 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 5 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 5 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 6 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 7 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 7 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 7 hodinami
Tématické fráze:
recept na hemenex,
výborný hemenex,
hemenex,
hemenex recept,
jak správně na hemenex
Suroviny:
máslo,
sýr eidam,
vejce,
sůl,
koření
Komentáře (12)
Na bílých fazolích s ostravskou klobásou můj otec i umřel (pohužel), já jsem to po něm podědil.
Podle obrázků soudím, že postup je blbě
ad.1 postupu jsem doplnil: "Na středně rozpálené máslo na pánvi rozložíme po obvodu plátek sýra rozdělený na 4 až 6 kusů A AŽ SE SÝR ZAČNE TAVIT, tak do středu vyklepneme vejce" (že aby bílek nezdrhl ze sýrem obklíčeného prostoru)
Omlouvám se
***
Když doma není jiný než plátkový sýr, tak se stane, že ho vejce částečně překryje...
A když plátkovým sýrem pánev takřka vystelu, tak mám vejce jako na papundeklu...
No, velkohubě by to bylo lze nazvat: Sýrová "pizza" s vejcem