

Rebarborový jam jemně pikantní
Suroviny
- 1 kg rebarbory
- 1 kg cukru
- šťáva z jednoho citronu
- 10 g citrusového pektinu
- 4 cm domácího zázvoru
- (s kupovaným to není ono, ale když není jiný po ruce)
Postup přípravy receptu
Rebarboru očistit (v květnu se mladá rebarbory nemusí loupat, nemá tuhá vlákna), nakrájet na malé kousky, dát do hrnce, zasypat cukrem, přidat zázvor a citronovou šťávu, promíchat. Nechat 3 hodiny stát.
Pak vařit doměkka, cca 8-10 minut (já vařím v multifunkčním hrnci, nemusím u toho stát a míchat). Nabrat do hrníčku horkou šťávu, rozmíchat v ní pektin promíchaný se 2 lžícemi cukru a vrátit zpět do hrnce. Vše rozmixovat tyčovým mixérem a povařit cca 5 minut.
Vřelé dávat do čistých sterilizovaných sklenic, uzavřít víčkem a otočit dnem vzhůru aspoň na 15 minut.
Poznámka od kuchařky
Používám jako klasický jam, ale hlavně používám do rolád a cukroví. Ta pikantnost zázvoru je tam úžasná, třeba vánoční cukroví s tímto jamem je první pryč.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rebarborový jam jemně pikantní
-
maris: já si první vypěstovala z kupovaneho. Nechala pár hodin namicenym ve vlažné vodě a pak zasadila.
-
bofinka: děkuju za odkaz
-
maris: Podivej se zde https://primadoma.tv/video-35431-jak-pestovat-zazv...
-
Maja Motti: děkuju za informace
,ale kde se dá koupit rostlinka ? někde v zahradnictví ?
-
Jj, musí být široký květináč, občas zalít neprelivat, nedávat ven, nemá rád střídání teplot a vítr. A za 9-10 měsíců je hotovo, nať zaschne. Můžeš sklidit všechno, nebo nechat v květináči a vyrypnout jen co potřebuješ. Vyrostou nové výhony a roste dal
-
maris:
-
Maja Motti: přiznávám, že nejsem žádný Mičurin a vůbec jsem nevěděla, že se dá zázvor pěstovat v květináči
-
maris: domácí zázvor je luxusní, nedá se s kupovaným vůbec srovnat. Pěstují ho už pár let
-
Rebarboru mám ráda, recept se mi moc líbí a až teď jsem s všimla, že máš domácí zázvor
. to je super, nejen že tam je určitě výborný, ale pěstovat si ho doma
- to je