Rebarborový jam jemně pikantní

Suroviny

1 kg rebarbory
1 kg cukru
šťáva z jednoho citronu
10 g citrusového pektinu
4 cm domácího zázvoru
(s kupovaným to není ono, ale když není jiný po ruce)

Postup přípravy receptu

  1. Rebarboru očistit (v květnu se mladá rebarbory nemusí loupat, nemá tuhá vlákna), nakrájet na malé kousky, dát do hrnce, zasypat cukrem, přidat zázvor a citronovou šťávu, promíchat. Nechat 3 hodiny stát.

  2. Pak vařit doměkka, cca 8-10 minut (já vařím v multifunkčním hrnci, nemusím u toho stát a míchat). Nabrat do hrníčku horkou šťávu, rozmíchat v ní pektin promíchaný se 2 lžícemi cukru a vrátit zpět do hrnce. Vše rozmixovat tyčovým mixérem a povařit cca 5 minut.

  3. Vřelé dávat do čistých sterilizovaných sklenic, uzavřít víčkem a otočit dnem vzhůru aspoň na 15 minut.

Poznámka od kuchařky

Používám jako klasický jam, ale hlavně používám do rolád a cukroví. Ta pikantnost zázvoru je tam úžasná, třeba vánoční cukroví s tímto jamem je první pryč.

Komentáře k receptu Rebarborový jam jemně pikantní