Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 32 585 kJ / 7 788 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 304,40 g |
Tuky | 694,56 g |
Vláknina | 42,60 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 2,84 g |
Sůl | 6,00 g |
Sacharidy | 72,00 g |
Postup přípravy
Lák uděláme tak, že převaříme vodu se solí a necháme vychladnout.
Bůček nandáme do vhodné nádoby, klidně použijeme čistý plechový kbelík, zalijeme připraveným lákem, aby maso bylo úplně ponořené a přikryté. Uložíme do chladu na cca 5-7 dní. Každý den zkontrolujeme a proházíme ty ze spodu nahoru. Zakalil-li se lák, vylijeme jej, bůček omyjeme a uděláme lák nový, ale stává se to vyjímečně. Krok 2: Po uplynutí doby, ideálně večer, vyndáme bůček z láku, omyjeme a nakrájíme na špalíky po 2-3 cm. Na dno pekáče nakrájíme cibuli na hrubší měsíčky a česnek na plátky, dáme špalíky bůčku lehce osolené, (opravdu lehce, sůl byla v láku) a okmínované, a vložíme přikryté do trouby na 90 stupňů.
6-7 hodin si bůčku nevšímáme. Krok 3: Po 7 hodinách bůček odkryjeme a zhruba 30 minut dopékáme na barvu při 170 stupních. Horký nandáme do sklenic i s cibulí a česnekem asi 2 cm pod okraj a zalijme vyškvařeným sádlem do 1 cm pod okraj. Pokud máme příliš libový bůček, dáme rovnou do pečení cca 100 g škvařeného sádla. Zavíčkujeme, necháme vychladnout a uložíme do lednice. Při větším množství dáme sklenice do hrnce tak, aby voda byla do dvou třetin, na hodinu při 85-90 stupních zavařit a to samé na druhý den. Bůček tak vydrží i půl roku až rok v komoře.
Použijeme pak na výletě, dovolené, kdekoliv jako svačinu s chlebem a okurkou.
Zveřejněno 11. 1. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rillettes po staročesku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DpK6
Moje poznámka
Rillettes po staročesku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DpK6
Nejnovější recepty
Tenké palačinky plněné tvarohem
Přidáno před 11 hodinami
Olivový kořen bez hnětení
Přidáno před 14 hodinami
Letní kuře z grilu s bramborami z uhlí podle šéfkuchařky z Pilsner Urquell Experience
Přidáno před 17 hodinami
Kynuté knedlíky podle Těhotnýho kuchaře
Přidáno před 20 hodinami
Cuketový perník
Přidáno před 23 hodinami
Zeleninové válečky pečené v troubě
Přidáno 6. 7. 2025 17:47
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohová bublanina s ovocem
VeronikaHa před 8 hodinami
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
iveta.kroul před 9 hodinami
Špenátová polévka
Valis před 9 hodinami
Rybí pomazánka moje
Valis před 9 hodinami
Kuřecí BBQ křidélka
Pedros před 11 hodinami
Kořeněná černá čočka s mrkví
Helen.salemiynah před 11 hodinami
Rybízová zmrzlina
Renata1101 před 12 hodinami
Meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou
Natina před 13 hodinami
Borůvkový koláč s tvarohem
Janicevlcice před 14 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Aruna před 15 hodinami
Suroviny:
bůček,
cibule,
česnek,
sůl,
kmín celý,
voda,
sádlo
Komentáře (3)