Nakládané zelí do klasického sudu
Kyselé zelí je výsledkem každoročního podzimního rituálu v mnoha rodinách. Dobře prokysané, uložené v sudu, proložené jablky pro ještě lepší chuť. Takové, které si s chutí naberete do misky, a budete ho umlsávat.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Pri nakladaní kapusty uložím vždy do súdka niekoľko celých malých hlávok kapusty. Počas kysnutia pekne zmäknú. Keď natrafíme pri vyberaní na kapustu, robím plnenú kapustu. Listy sa ľahúčko rozdeľujú a plnená kapusta má výbornú chuť, keď je plnená v prekysnutých listoch.
Kapusta musí byť po celý čas do vyprázdnenia suda zakrytá vodou, sud treba kontrolovať a vodu dolievať ak treba, obyčajne vtedy, ak robíme kapustnicu a tekutinu vyberieme.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 9. 2016 09:57
25. 11. 2012 16:03
10. 11. 2012 16:34
21. 2. 2011 16:53
21. 2. 2011 16:23
http://clupmi.blog.cz
21. 2. 2011 16:11
http://miric.unas.cz
11. 1. 2011 14:28
11. 1. 2011 14:19
11. 1. 2011 14:14
11. 1. 2011 13:37
11. 1. 2011 13:35
11. 1. 2011 13:30
6. 11. 2010 19:12
1. neprítomnosť vzduchu ( baktérie mliečneho kvasenia sú anaeróbne ), to dosiahnete poriadnym nadupaním kapusty a zaliatím lákom
2. teplota okolo 20 °C
Fermentácia prebieha v 4. fázach, pre vás je zaujímavá 4. fáza, v ktorej po mliečnom kvasení nasleduje maslové kvasenie a to spôsobuje vaše problémy - zmenu farby, chuti a mäknutie.
To znamená, že musíte zabrániť maslovému kvaseniu. To spôsobujú hlavne kvasinky.
Pre vás to prakticky znamená, že musíte kapustu dobre natlačiť, pri tlačení musí byť na vrchu šťava z kapusty, a po naložení musíte kapustu dobre zaťažiť. Počas celého skladovania kapusty musí byť povrch kapusty zaliaty nálevom a zaťažený. Keď šťavu odoberiete, musíte doliať slanú vlažnú vodu. Nemajte obavy, o pár dní je opäť kyslá.
Dôležitá je teplota pri kvasení, tých 20°C zabezpečí rýchly začiatok kvasenia. Ale po ukončení kvasenia musí kapusta do chladu, ideálna je teplota 0 - 5 °C.
A ešte jedna možnosť : baktérie maslového kvasenia sa rozmnožia, keď klesne koncentrácia soli pod 1,5% objemu kapusty. Preto ako som písala, vodu, ktorú na kapustu dolievate, vždy osoľte.
6. 11. 2010 18:18
2. 11. 2010 20:57
Janka ďakujem
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 17 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 20 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 23 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Koláč z jablkového těsta s tvarohem, ovocem a drobenkou
Flipicek uvařila před 9 minutami
Brokolice zapečená s česnekem a dvěma druhy sýru
Moanka uvařila před 12 minutami
Dietní pažitková omáčka s bramborovým základem
TondaJ uvařila před 9 hodinami
Vepřová panenka s vínem a medvědím česnekem
Tynushka12 uvařila před 10 hodinami
Polštářkový koláč
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Janee uvařil před 11 hodinami
Škvarkovo-cibulový chléb
Dolucie uvařila před 11 hodinami
Slané tyčinky s Ementálem
olik16 uvařila před 13 hodinami
Tvarůžková směs na topinky
kulaslf uvařila před 13 hodinami
Turecké kynuté koláče
Tivkov369 uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bohové ze starých řeckých bájí byli permanentně v „rauši“. Jedli kouzelnou ambrózii a popíjeli víno a nektar
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zelí používáme syrové i tepelně upravené. Můžeme ho zpracovat více způsoby, záleží na potřebném množství
Další recepty
Tématické fráze: nakládané zelí do soudku nakládané zelí nalozeni zeli jak nalozit zeli do sudu nakládané zelí recept jak nalozit kysele zeli tlačení zelí kyselé zelí nakládání kysané zelí v sudu jak udělat domácí kysané zelí do škopku recept na naložení zelí nakladanie kyslej kapusty nakladané kyselé zelí sud na zelí dřevěný sud na zelí recept na nakladane zeli nakladani zeli kameninový hrnec na zelí škopek na zelí nalozeni kysaneho zeli
Suroviny: zelí hlávkové, cibule, sůl, deko, bobkový list, kopr, jablko, zelí hlávkové
Nakládané zelí do klasického sudu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8En2
37 názorů