Svatomartinské koláčky
Ke svatomartinskému pohoštění můžeme podávat i drobné koláčky z kynutého těsta posypané drobenkou. Náplň zvolíme podle své chuti, například tvarohovou nebo povidlovou. Po upečení koláčky provoníme máslem a rumem.
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, trochy vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který zlehka zahustíme moukou a necháme asi 30 minut na teplém místě kynout.
Krok 2: Do mísy dáme zbylou mouku, cukr, žloutky a postupně přiléváme mléko a olej. Nakonec smícháme s kváskem a vypracujeme hladké těsto. Těsto zaprášíme moukou a necháme jej přikryté kynout.
Krok 3: Než těsto nakyne, připravíme drobenku. Smícháme máslo, mouku a cukr a prsty rozmělníme na drobivou směs.
Krok 4: Troubu včas rozpálíme na 180 °C. Z dobře vykynutého těsta odřezáváme kousky, které tvarujeme do kuliček, z nichž pak za pomocí dna malé skleničky vytlačíme koláčky.
Krok 5: Těsto naplníme povidly, nebo jinou náplní. Kraje potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Koláčky naskládáme na plech vystlaný pečicím papírem a vložíme do trouby. Pečeme dozlatova, přibližně 20 minut.
Krok 6: Po upečení potřeme koláčky rozpuštěným máslem smíchaným s kapkou rumu a po vychladnutí je posypeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 9. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svatomartinské koláčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6MBO
Moje poznámka
Svatomartinské koláčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6MBO
Nejnovější recepty
Pečené brambory se slupkou
Přidáno před 1 hodinou
Fazolové lusky na slanině s česnekem
Přidáno před 1 hodinou
Ražniči tří barev na plechu
Přidáno před 1 hodinou
Karamelizovaná cibule
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové kostky bratislavské
Přidáno před 2 hodinami
Bramboračka dvou barev
Přidáno před 5 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Frankfurtská polévka s fazolemi
Ivyjg před 3 minutami
Kynutý makový závin
magdalenka před 6 minutami
Koule na zelí v pomalém hrnci
magdalenka před 1 hodinou
Segedín z trouby
magdalenka před 1 hodinou
Výborné kynuté těsto
magdalenka před 1 hodinou
Bábovka olejová
FilipRieger před 2 hodinami
Zapečené filé na másle
Sahula před 2 hodinami
Horký jablečný nápoj
FilipRieger před 2 hodinami
Svatomartinské rohlíčky z tvarohového těsta
Jana Jana před 3 hodinami
Tarhoňa pečená v rajčatech
Podry před 3 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
droždí,
mléko,
olej,
žloutek,
vejce,
povidla švestková,
máslo,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
máslo,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (1)