Hřibová omáčka se zeleninou a ztraceným vejcem

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: 30 minut + 1 hodina na namočení hřibů 4 porce Omáčky 2 názory

Suroviny

350 ml hrnek sušených hřibů
4 větší brambory
1 mrkev
1 cibule
1 silnější plátek celeru
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
mletý pepř
sůl
sladká smetana podle potřeby
hladkolistá petržel
Dále:
mikrotenový sáček
vejce
¼ lžičky oleje
sůl
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve větším hrnci namočíme na hodinu do 600 ml studené vody sušené hřiby. Po hodině uvedeme do varu. Přidáme koření, sůl, mletý pepř a na kostičky nakrájenou zeleninu.

  2. Dále přidáme z drobně nakrájené cibule, másla a mouky do světlé barvy osmaženou zásmažku, promícháme a slabým varem, za občasného promíchání, vaříme 15 minut.

  3. Poté silným varem necháme odvařit skoro všechnu tekutinu, smetanou naředíme na námi požadovanou hustotu a necháme přejít varem. Podle potřeby dochutíme solí, na talíři posypeme nakrájenými lístky petržele a podáváme se ztraceným vejcem.

  4. Vejce připravíme následovně:
    Do mikrotenového sáčku kápneme olej, sáček mezi dlaněmi promneme a poté ho rozevřený vložíme do misky. Lehce osolíme, opatrně vyklepneme 1–2 vejce (podle velikosti) a nad vejci uděláme na sáčku pevný uzel. Naplněný sáček vložíme na 3 až 4 minuty do vařící vody, po uvaření sáček rozstřihneme a hotová vejce opatrně přemístíme do talíře.

Poznámka

Na 1 sáček 1-2 vejce.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 440 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hřibová omáčka se zeleninou a ztraceným vejcem

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Eja57: Děkuji za komentář i velice zdařilou fotku:-KJak připravit zastřená vejce znám,ale vadí mi u nich ty"cancourky"bílku:-DRaději je dělám v mikrotenu,to mi vyhovuje víc:-8

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Šetřím životní prostředí :-D....fígl s mikrotenovým pytlíkem znám, ale znám ještě lepší fígl - vodu do prudkého varu, do víru vpustit vejce a vypnout. Nechat podle velikosti vejce cca 4-5 minut- a hotovo. Dám sem foto jak to vypadá - hodí se to sem, taky houby...Není to můj vynález - mistr kuchař Ottolenghi.

    Odpovědět

Tématické fráze: zeleninová omacka

Zapomněl/a jsem heslo