Grilovaná svatomartinská husa
Kdo by nemiloval dozlatova vypečenou husu se zelím a houskovým knedlíkem? Toto jídlo ale není jen výsadou zimních měsíců. V létě ji s trochou zkušeností a kvalitním vybavením můžete připravit i na grilu. Delší příprava se vám odmění fantastickým výsledkem.
Postup přípravy
Krok 1: Kůži husy na několika místech propíchneme tenkým ostrým nožem – opatrně, abychom nezasáhli maso. Povrch masa potřeme ze všech stran olejem, důkladně osolíme a rovnoměrně posypeme kmínem.
Krok 2: Gril nachystáme na dlouhé, nepřímé grilování. Pod grilovací rošt, přímo na deflektor, umístíme hlubokou hliníkovou misku na zachytávání tuku – usnadní nám to pozdější čištění. Na rošt zároveň postavíme malou nádobu s vodou, která udrží v grilu vlhkost a zabrání vysušení masa. Gril rozehřejeme na nízkou teplotu kolem 120 °C.
Krok 3: Husu položíme na rošt nad nepřímé teplo, zaklopíme gril a necháme ji pomalu grilovat. Po přibližně 3 hodinách ji otočíme a případně dolijeme vodu do odpařovací misky. Poté zvýšíme teplotu grilu na 140–150 °C a grilujeme další hodinu. Husu znovu otočíme a pokračujeme v pečení.
Krok 4: Celkový čas grilování je zhruba 6 hodin. Jakmile husa dosáhne vnitřní teploty okolo 95 °C, máme hotovo. Teplotu snadno ověříme pomocí vpichového teploměru. Kůže bude zlatavá, křupavá a maso krásně měkké.
Krok 5: Hotovou husu rozporcujeme nůžkami na drůbež. Podáváme ji tradičně – s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a dušeným červeným zelím. Maso můžeme přelít výpekem, který jsme během grilování zachytili do hliníkové misky.
Zveřejněno 16. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Grilovaná svatomartinská husa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY7J2
Moje poznámka
Grilovaná svatomartinská husa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY7J2
Nejnovější recepty
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 1 hodinou
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 3 hodinami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 3 hodinami
Snadný štrúdl
Ivace před 3 hodinami
Domácí škvařené sádlo
Mathilda před 3 hodinami
Pudink v mikrovlnné troubě
D.strelcova@seznam.cz před 3 hodinami
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 4 hodinami
Skoro rybí salát z květáku
Tonja před 4 hodinami
Budapešťská pomazánka
Tonja před 5 hodinami
Tvarohová pomazánka s mrkví - „Falešná treska“
Tonja před 5 hodinami
Suroviny:
husa,
olej,
kmín celý,
sůl
Komentáře (2)