Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňové krekry z kvásku

Slané a křupavé pohoštění z kvásku ukrývá dýňové pyré. Z těsta připravíte krekry hned dvěma způsoby. Těsto můžete buď upéct se semínky nebo usmažit v rozehřátém oleji a po usmažení potřít česnekem a chilli kořením.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

janatka janatka

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby rozkvašení kvásku

55 min (35 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby rozkvašení kvásku)

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka vyjde zhruba na 2 velké plechy (25 × 35 cm)

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na rozkvas smícháme, přikryjeme a necháme kvasit při pokojové teplotě asi 8-12 hodin. Krok 2: Druhý den k rozkvasu přidáme zbytek surovin na těsto. Vypracujeme hladké těsto. Krok 3: Těsto můžeme péct nebo smažit. Pokud budeme krekry péct, zapneme nahřívat troubu na 190 °C a plechy na pečení vyložíme pečicím papírem. Krok 4: Těsto vyválíme mezi pečicím papírem na tloušťku 0,5 mm. Pokud krekry budeme smažit, vyválíme na tloušťku 1 cm. Krok 5: Těsto rozkrájíme pomocí radýlka na různé tvary a urovnáme na plech. Zlehka postříkáme vodou. Krok 6: Krekry posypeme semínky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut dozlatova. Krok 7: Pokud chceme krekry smažit, tak rozkrájené tvary vkládáme do rozpáleného oleje a usmažíme dozlatova asi 3-6 minut. Krok 8: Po usmažení potíráme prolisovaným česnekem, smíchaným s vodou a chilli kořením dle chuti. Necháme okapat na papírovém ubrousku.

TIP: Jak založit žitný kvásek

Zveřejněno 5. 11. 2025

Poznámka autorky janatka

Smažené krekry jsou křupavější.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Dýňové krekry z kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lYE8V

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Dýňové krekry z kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lYE8V

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka žitná chlebová, voda, kvásek, pyré dýňové, olej, koření chilli, chilli, česnek, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu