Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční oplatky

Křehké oplatky se řadí mezi pečivo, které má u nás starodávnou tradici, která sahá až ke sv. Václavu. Těsto můžeme navíc dochutit ořechy, kakaem, medem nebo i moderní matchou. Pečeme jej v dobře rozpáleném oplatkovači.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

amarcha amarcha

Středně náročný

Doba přípravy 22 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 2 min

22 min (20 min příprava + 2 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

z dávky vyjde 90-100 oplatků

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Z veškerých uvedených základních surovin vyšleháme pomocí elektrického šlehače těsto. Těsto je možné péct tentýž den nebo jej nechat v lednici odležet a oplatky dělat na druhý den či později. Krok 2: Základní těsto je možné rozdělit na části a různě dochutit, třeba kakaem, práškem matcha, drtí z lyofilizovaného ovoce, medem a dalším. Krok 3: Oplatkovač nahřejeme a zlehka postříkáme olejem ve spreji. Na plotýnku nalijeme menší množství těsta a zavřeme. Pečeme 1-2 minuty a po vytažení ještě zatepla smotáme do trubičky. Oplatky můžeme nechat také v původním tvaru placky, je však dobré je po upečení zatížit, aby se nezkroutily. Krok 4: Rovné oplatky můžeme zpracovat dále třeba na tofínky s karamelem. Trubičky můžeme plnit oblíbeným krémem nebo máčet do polevy a poté plnit. Nebo je podávat jen tak s medem.

TIP: Oplatky se v našich zemích pečou už od pradávna

Zveřejněno 17. 12. 2025

Poznámka autorky amarcha

Z jedné dávky vyjde kolem 90-100 oplatků podle velikosti. S dávkou cukru lze postupně experimentovat a dát méně, až s těstem získáme zkušenosti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánoční oplatky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n56D7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánoční oplatky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n56D7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, vejce, voda, mléko, ořechy mleté, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, sůl, olej slunečnicový, olej, kakao, med, ovoce,

Přidat fotografie receptu