Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí klobásy (5 kg)

Poctivé domácí klobásy připravíme z kombinace hovězího a vepřového masa. Maso umeleme, ochutíme česnekem, paprikou a kmínem a naplníme do vepřových střev. Po odležení klobásy pomalu vyudíme, takže získají krásnou barvu i výraznou chuť.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Geryyy Geryyy

Náročný

Doba přípravy 360 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 300 min bez doby odležení

360 min (60 min příprava + 300 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí a vepřové maso nakrájíme na větší kostky a vložíme asi na 30 minut do mrazáku, aby se lépe mlelo. Krok 2: Hovězí maso umeleme na jemném mlýnku. Vepřovou plec a bůček umeleme na hrubší šajbě (osmička). Krok 3: Česnek oloupeme a prolisujeme nebo najemno nasekáme. Ve vodě rozmícháme sůl, česnek, papriku, kmín a pepř. Krok 4: Umleté maso vložíme do velké nádoby, zalijeme vodou s kořením a důkladně promícháme. Směs hněteme alespoň 10 minut. Krok 5: Střeva propláchneme ve vlažné vodě. Krok 6: Masovou směs naplníme do plničky na klobásy a opatrně plníme střeva. Plníme tak, aby nebyla ani příliš napnutá, ani příliš volná. Krok 7: Hotové klobásy uložíme přes noc do chladničky. Krok 8: Druhý den je zavěsíme do udírny a udíme při teplotě 70–80 °C asi 5 hodin. Krok 9: Teplotu uvnitř klobás kontrolujeme teploměrem. Měla by dosáhnout alespoň 73 °C.

TIP: Jak na správné domácí uzení masa

Zveřejněno 9. 3. 2026

Poznámka autorky Geryyy

Takto jsem dělala poprvé vlastní klobásy. Jen z 5 kg na zkoušku. Povedly se výborně, všichni chválili a všem chutnaly.

Recept ideální pro někoho, kdo teprve začíná s domácími klobásami. Ti zkušenější udiči už mají své osvědčené finty a recepty.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Domácí klobásy (5 kg)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9BLj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Domácí klobásy (5 kg)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9BLj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
krk hovězí, plec vepřová, bůček vepřový, voda, sůl, česnek, paprika sušená sladká, kmín celý, pepř mletý, střeva vepřová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]