Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slavnostní makovec

Dopřejte si výjimečný zážitek s bohatým svátečním makovcem. Tento typ těžkého piškotu s vysokým obsahem vajec a ořechů zaručuje dokonalou šťavnatost i bez spousty mouky. Pod vrstvou rybízové zavařeniny a čokolády chutná prostě božsky.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

past1978

Středně náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

hluboký plech o rozměrech cca 25 x 35 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Zapneme nahřívat troubu na 170 °C. Plech na pečení vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Krok 3: Utřeme změklé máslo, žloutky a cukr. Postupně zašleháme 5 lžic horké vody a rum. Vmícháme mletý mák, skořici, ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Krok 4: Nakonec lehce zapracujeme ušlehaný sníh. Těsto rozprostřeme na připravený plech. Krok 5: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 35-45 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí. Necháme vychladnout. Krok 6: Upečený a vychladlý makovník potřeme zavařeninou, přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a podáváme.

TIP: Jak vytvořit čokoládovou krájecí polevu

Zveřejněno 19. 3. 2026

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Slavnostní makovec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kqkM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Slavnostní makovec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kqkM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
vejce, cukr krupice, máslo, cukr vanilkový, mák mletý, ořechy mleté, mouka hrubá, rum, voda, skořice mletá, kypřící prášek do pečiva, tuk, mouka hrubá, zavařenina rybízová, poleva čokoládová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]