Pyré z dýně
Královnou podzimní úrody je bezpochyby dýně. Byla by škoda ji pouze ozdobně vyřezávat na Halloween. Využijte ji do posledního kousku, třeba na dýňové pyré. Nabízíme vám zde podrobný návod jak na to.
Postup přípravy
Krok 1: Tekvicu umyjeme, prekrojíme, semená a vnútrajšok lyžicou vyškriabeme. Nakrájame na menšie kusy.
Krok 2: V mikrovlnke: Kusy tekvice dáme do vhodnej misy, podlejeme pohárom vody, prikryjeme a vlníme na plný výkon. Cca po 15 minútach skontrolujeme konzistenciu a podľa potreby pridávame čas. Doba záleží na výkone mikrovlnky aj množstve tekvice. Mäkkú dužinu vyškriabeme lyžicou zo šupy a tyčovým mixérom rozmixujeme.
Krok 3: Klasické varenie: Ošúpané kusy pokrájame na cca 2x2 cm kúsky, podlejeme vodou a uvaríme do mäkka. Rozmixujeme, ak máme veľa vody, časť zlejeme pred mixovaním.
Krok 4: Pečenie: Kusy tekvice dáme na peč. papier a upečieme. Vtedy je najchutnejšia, ak kraje začínajú hnednúť. Mäkkú tekvicu zbavíme šupy a rozmixujeme.
Krok 5: Pyré možno zamraziť v uzavretej krabičke.
Krok 6: Použitie - na sladko: Dochucujeme cukrom, medom, vanilkou, škoricou, zázvorom, muškátovým orechom, či citrónovou šťavou, pridávame hrozienka, orechy a pod. Spoločne s jablkom, makom alebo orechami - náplň do štrúdle, závinov, palaciniek. Možno upiecť množstvo koláčov, bochánkov, recepty napr. aj tu.
Krok 7: Použitie - na slano: Rôzne dochutené polievky, alebo aj pikantné pyré k mäsu (cesnak, chilli, curry, bylinky a pod.).
Zveřejněno 13. 10. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pyré z dýně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o6vX
Moje poznámka
Pyré z dýně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o6vX
Nejnovější recepty
Pečený hermelín v horkovzdušné fritéze
Přidáno před 1 hodinou
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 7 hodinami
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 19 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 20 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno 16. 6. 2025 08:27
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečený chřest
Leren před 43 minutami
Kuřecí stehenní maso v omáčce s ajvarem
Ry1bka před 51 minutami
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
Fitulka před 1 hodinou
Řízky z pomalého hrnce
Fitulka před 1 hodinou
Pečená drůbeží játra
Fitulka před 1 hodinou
Šneci v pudinku
Ctibor67 před 1 hodinou
Veselý kuřecí plátek
Leren před 2 hodinami
Kuřecí nudličky se žampiony
Leren před 2 hodinami
Majonézové kuřecí nudličky
Leren před 2 hodinami
Tématické fráze:
pyré z dýně,
zamražení dýně,
máslová dyně pyré,
pyré z máslové dýně,
pyré z máslové dýně,
dýně pyré,
dýně zamrazení,
pire z dyňě,
pyré z pečené dýně,
recepty z dýně pyre,
recepty dyně pyre,
pyré z muškátové dýně,
dýně-zamrazení,
pyré z dýně recept,
pyre z dýně,
pyre s dýně,
dýňové pyré sterilované,
recepty pyré z dýně,
dynove pire steriloce,
zamrazeni dyne hokaido
Suroviny:
dýně
Komentáře (14)