Pyré z dýně

magdalenka Kuchař: magdalenka

Bezmasá jídla 13 názorů

Suroviny

dýně - tekvica na pečenie
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Tekvicu umyjeme, prekrojíme, semená a vnútrajšok lyžicou vyškriabeme. Nakrájame na menšie kusy.

  2. V mikrovlnke: Kusy tekvice dáme do vhodnej misy, podlejeme pohárom vody, prikryjeme a vlníme na plný výkon. Cca po 15 minútach skontrolujeme konzistenciu a podľa potreby pridávame čas. Doba záleží na výkone mikrovlnky aj množstve tekvice. Mäkkú dužinu vyškriabeme lyžicou zo šupy a tyčovým mixérom rozmixujeme.

  3. Klasické varenie: Ošúpané kusy pokrájame na cca 2x2 cm kúsky, podlejeme vodou a uvaríme do mäkka. Rozmixujeme, ak máme veľa vody, časť zlejeme pred mixovaním.

  4. Pečenie: Kusy tekvice dáme na peč. papier a upečieme. Vtedy je najchutnejšia, ak kraje začínajú hnednúť. Mäkkú tekvicu zbavíme šupy a rozmixujeme.

  5. Pyré možno zamraziť v uzavretej krabičke.

  6. Použitie - na sladko: Dochucujeme cukrom, medom, vanilkou, škoricou, zázvorom, muškátovým orechom, či citrónovou šťavou, pridávame hrozienka, orechy a pod. Spoločne s jablkom, makom alebo orechami - náplň do štrúdle, závinov, palaciniek. Možno upiecť množstvo koláčov, bochánkov, recepty napr. aj tu.

  7. Použitie - na slano: Rôzne dochutené polievky, alebo aj pikantné pyré k mäsu (cesnak, chilli, curry, bylinky a pod.).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pyré z dýně

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Receptík si ukládám:-!Líbí se mi:-p+8:yes:Díky:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    AniCiz:som presvedčená, že bez sterilizácie to nevydrží...zamrazené som to mala tiež iba asi 2 mesiace, ale samotná dýně v celku po obraní zo záhrady vydrží v sklepe zrejme dlho. Ja ju nepestujem, iba kupujem, takže nemám skúsenosti, ale niekto zrejme poradí...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Ukládám, dík;-):yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    magdalenka: moc se mi to líbí:yes::-)+

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:chtěla jsem se zeptat,letos poprvé jsem vypěstovala tykve...máslové a Hokkaido..nevím ale jak ty m áslové vydrží,tak bych to pečené pyré uskladnila ve skleničkách..šlo by i bez sterilace?:-S

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    rebeka:ale nie...sa mi zdá, že tá tekvica je tak najchutnejšia...Možno preto, že na jeseň, kedysi, za onoho času, v čase mojeho detstva, sa na jeseň na voze doviezli s vylámanou kukuricou aj tekvice (dýně), nechali sa vonku na dvore poštípať mrazom, ešte boli potom sladšie...a piekli sme a piekli...

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    magdalenka:a já vím, proč ho máš nejraději...to pro ten pečíci papír, však;-):-?:-D:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Ďakujem, ja mám najradšej tretí spôsob. Pečiem naraz tri plechy, konzumujem vo veľkom.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    krásně podzimní receptík:-K:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Moc pěkné :yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    To se mi líbí a asi bych taky mrazila ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Práve včera som čítala to pyré na webe, myslím, že to mrazenie využijem. :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: pyré z dýně zamražení dýně máslová dyně pyré pyré z máslové dýně pyré z máslové dýně dýně pyré dýně zamrazení pire z dyňě pyré z pečené dýně recepty z dýně pyre recepty dyně pyre pyré z muškátové dýně dýně-zamrazení pyré z dýně recept pyre z dýně pyre s dýně dýňové pyré sterilované recepty pyré z dýně dynove pire steriloce zamrazeni dyne hokaido