Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vajíčko nahniličko, natvrdo či naměkko

Podrobný návod na vaření vajec naměkko, nahniličku či natvrdo. Pro začátečníky pěkně popsané, jak dosáhnout úspěchu. Vařená vejce jsou součástí mnoha pokrmů, hlavně studené kuchyně, takže návod určitě pomůže.

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Raduz

Snadný

Doba přípravy 12 min Doba přípravy: 2 min Doba tepelné úpravy: 10 min

12 min (2 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: U každého způsobu vaření vejce můžeme použít kuchyňskou minutku, která nám pomůže s dodržením času. Krok 2: Vejce bychom měli použít co nejčerstvější. Zároveň je před přípravou vyjmeme o něco dříve z lednice, aby jim při vaření nepraskala skořápka. Do hrnce s vodou, kde budeme vejce vařit, přidáme sůl, lépe se pak vejce budou loupat a nevytečou, pokud skořápka během vaření praskne. Krok 3: Vejce nahniličko: vejce vložíme ideálně do již vroucí vody, v jedné řadě dospod hrnce. Takto vaříme 5-6 minut. Po vyjmutí ihned zchladíme, vložíme do studené vody, tím zastavíme proces vaření. Bílek by měl být pevný, žloutek jemně krémový, skoro tekutý. Loupou se hůř než natvrdo, ale jdou krásně jíst třeba na chlebu nebo do salátu. Krok 4: Vejce natvrdo: tentokrát vejce vložíme do studené vody. Po dosažení varu, vaříme vejce 9-10 minut (větší vejce spíš 11 minut, menší 8). Poté je vyjmeme a dám do studené vody aspoň na 5 minut. To zastaví var a vejce se budou dobře loupat. Pokud je budeme dál používat (třeba na chlebíčky), skladujeme je oloupaná v krabičce se studenou vodou, v lednici. Krok 5: Vejce naměkko: do vařící vody vložíme vejce pomocí lžíce, aby se nerozbila. Vaříme 3-4 minuty, podle velikosti vajíčka. Bílek po této době bude už tuhý, ale žloutek zůstane dokonale tekutý. Po vyjmutí z vody je opět důkladně zchladíme.

TIP: Jak správně skladovat vejce

Zveřejněno 20. 9. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vajíčko nahniličko, natvrdo či naměkko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZmO2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vajíčko nahniličko, natvrdo či naměkko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZmO2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Hned jsem si objednala,konec hlídání hodin :-)

Bez Beep Eggu to jde taky a snadno http://www.kucharka-recepty.com/vejce-na-hnilicko-... střední čtyři, velká čtyři a půl (malá tři a půl ale ta nemá smysl takhle vařit, ta jsou tak na rozklepávání do nějakého pečení nebo vaření :-) Rozdíl mezi nastavením beepegu nebo kouknutím na hodinky fakt nevidím žádný

medmic:Také si myslím, že je to návod naprosto zbytečný. Možná ještě tak pro americkou hospodyňku, co suší mokrou kočku v mikrovlnce. :-D

;-(Vajicko na hnilicku nema svuj presny cas. Logicky to vyplyva z presne vahy. U me 3,5min vajicka do 70g strednim varem. Toto by melo fungovat ;-)

Milunko, plynové hořáky:-D:-))

BILKOVAI: děkujeme... a ještě prosím, měla jsem možnost vyzkoušet na elektrickém a plynovém sporáku nebo také na klasických plotnových kamnech, řeknu vám, je to rozdíl a ještě jsem nepřišla na to, na kterém tom sporáku/kamnech, kolik minut vařit, proto se ptám, jaký máte vařič? ;-)

Vera, já vařím vajíčko na hniličku tak, že jakmile začne vařit voda, tak vložím vejce a vařím přesně 4 minuty. Potom ho vytáhnu a zchladím pod studenou tekoucí vodou.

Tak sakra kolik minut se maji vajicka na hnilicku varit!?! Delam je jednou za uhersky rok a zadne dalsi zbytecnosti do kuchyne kvuli tomu rozhodne kupovat nebudu! Tohle neni recept!

Vajíčko je mazanější. Aktivuje se pípnutím, jakmile teplota vody dosáhne 45 stupňu a začne odpočítávat čas vaření až v momentu varu vody. Výchozí teploty se tedy srovnají. V lednici je to opravdu hlavně kvůli baterii, jak říká "špagetka", a taky je hezky po ruce s ostatními vajíčky. :-K

Duležitý je rozdíl teplot.Vajíčko z lednice má 5-6 stupňu a mašinka z kuchyně 20 stupňu.Když je dáte vařit spolu rozdíl teplota delta t je 14 až 15 stupňu,co se projeví nepřesným měřením a vajíčko muže být špatně uvařeno. Výrobce to zřejmě zatajil a svalil to na baterii,což je samozřejmě nesmysl. Duležitá je stejná výchozí teplota a čas vaření tím pádem mašinka změří přesně! Těch 15 stupňu rozdílu je asi 50 vteřin ,
záleží ovšem na velikosti vajíčka,při opravdu velkých je klidně možné ,že i minutka a dvacet vteřin.

cekrops:ale to je asi rozdíl, baterku v autě používáš denně, ale já mluvím o bateriích, které si nakoupíš do zásoby a všechny najednou je nepoužiješ, v nečinnosti naopak vydržej v chladu ;-);-) - taky nedám baterku s fungujícím mobilem do ledničky ;-);-) - i když jednou se mi to stalo i s nákupem :-O:-8:-D:-D

spagetka: já jen vím, že např. baterie v autě vydrží dýl nabitá např při 20st než při 4st . To je všeobecně známo. A z tohoto faktu vycházím...Ale možná se pletu.:-8

Nechci být rýpavá, ale tohle není recept, ale reklama:-!:-((:-!

A je to recept ? Nemalo by to byť medzi kuchynskými pomocníkmi v diskusii ? :-O

AntoninZ: ano, to je pravda a přidáním octa jdou také lépe loupat. Zkoušela jsem to, ale jasně že u takových jednodenních, čerstvě uloupených od slepice to nefunguje:-D;-)

Malá rada od mé maminky - do studené vody přidat trochu octa. Když vejce praskne, ihned se unikající bílek srazí a nevyteče to celé. ;-)

Tématické fráze:
jak dlouho vařit vajíčka, jak dlouho se vaři vajička na měkko, jak dlouho se vaří vajíčka na tvrdo, vařeni vajíček, vejce na měkko doba vaření, jak dlouho se vaří vajíčka, vařená vajíčka, doba vaření vajíček, jak se vaří vajíčka na tvrdo, jak dlouho se vari vajicko na tvrdo, vaření vajíček na tvrdo, jak dlouho se vari vajicko na mekko, jak vařit vajíčka, jak uvařit vajíčka, jak dlouho vařit vajíčko, jak uvařit vajíčko, jak dlouho se vari vajicko, varene vajicko, vejce na tvrdo doba vaření, doba vareni vajicek na tvrdo

Suroviny:
vejce, sůl, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu