Domácí nudle a flíčky
Není nad domácí těstoviny i když jejich výroba je pracná a fyzicky namáhavá. Zvláště, když chcete opravdu tenké vlasové nudle do dolévky, kterými se může každá kuchařka pochlubit.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 965 kJ / 1 426 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,36 g |
Tuky | 18,62 g |
Vláknina | 10,50 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 206 mg |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 256,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hrnku rozbijeme vejce, přidáme vodu a vmícháme tolik mouky, aby bylo těstíčko husté (tekutina se pak nerozlévá po vále). Na vál prosijeme zbytek mouky a přilijeme do ní těstíčko. Rukama vypracováváme tuhé těsto tak dlouho, dokud není lesklé a nechytá se válu. Těsto nesolíme (placky by pak vlhly).
Krok 2: Těsto rozdělíme na 3 díly, z každého uděláme bochánky, přikryjeme je utěrkou a necháme 30 minut odležet. Pak z každého bochánku vyválíme 1-2 mm silnou placku (podle druhu těstovin, které budeme chtít dělat) a přeneseme na válečku na čistou utěrku a necháme při pokojové teplotě schnout. Několikrát je obrátíme, aby schly rovnoměrně. Placky také nesmějí přeschnout, při krájení by se drobily. Pokud je nemůžeme hned krájet, přikryjeme je utěrkou případně i položené na sebe.
Krok 3: Usušené placky rozkrojíme ostrým nožem na polovinu, obě půlky položíme na sebe a nakrájíme z nich 3 cm široké pruhy. Ty pak poskládáme na sebe a krájíme nudle podle potřeby (vlasové do polévky velmi tenké, široké nudle 5 mm široké). Na flíčky vyválíme placky 2 mm silné a když oschnou, stáčíme je do válečku 5 cm širokého. Z válečku krájíme nejprve pruhy a ty potom pokrájíme na čtverečky.
Krok 4: Vaření: 350 g těstovin vaříme nejméně ve 3 l vody a 50 g soli. Těstoviny dáváme do vroucí vody a hned je zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Čerstvé těstoviny vaříme 4-5 minut. Uvařené ochutnáme, jsou-li provařené a široké nudle a flíčky přecedíme, omastíme máslem a dobře promícháme, aby se nelepily.
Zveřejněno 18. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí nudle a flíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1Y0
Moje poznámka
Domácí nudle a flíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1Y0
Nejnovější recepty
Brynzová pěna
Přidáno před 8 hodinami
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 12 hodinami
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 22 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 23 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Velikonoční nádivka z letáku Albert
radekfiala před 8 hodinami
Sýrová pomazánka na topinky à la tatarák
Didi07 před 9 hodinami
Buchta z jogurtu
husarikovalenka před 10 hodinami
Těstovinový salát s tuňákem a vejcem
Lucie1001 před 10 hodinami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Verunka 81 před 11 hodinami
Salát Coleslaw
bublinka.1 před 12 hodinami
Kuřecí plátky v bylinkové omáčce
RomanaMonika před 12 hodinami
Bublanina II
Frana74 před 13 hodinami
Řezy se zakyskou
Koffi před 15 hodinami
Bábovka...
Marcela0123 před 15 hodinami
Tématické fráze:
nudle,
domácí nudle do polévky recept,
domácí těstoviny,
vyroba domacich nudli,
nudle recept,
kráječ na nudle,
recept na domácí nudle do polévky,
domácí nudle do polevky od babicky,
testo na domácí nudle do polévky,
flíčky,
vlasové nudle recept,
flíčky recept,
těsto na nudle,
nudle do polévky od babičky,
vyroba nudli domacich,
vyroba nudli,
recept na nudle,
kráječ nudlí,
domácí těstoviny recept,
těsto na flíčky
Suroviny:
mouka hrubá,
vejce,
voda
Komentáře (29)
S vodou je to přesně tak jenom trošku do skořápky. V itálii jsem se naučil dávat trochu olivového oleje. Ale opravdu tak malou kávovou lžičku.
Bac: