Kuřecí prsa s trochu jinou "gremolatou"

Eja57 Kuchařka: Eja57

Doba přípravy: 30 minut 2 porce Drůbeží maso 4 názory

Suroviny

2 porce kuřecích prsou bez kostí a kůže (velikost záleží na apetitu jedlíků)
2 porce jasmínové rýže
2 vrchovaté PL najemno nastrouhané citronové kúry + trocha šťávy
1 vrchovatá PL najemno nasekaných lístků čerstvé šalvěje
kousek (dle chuti - ev. nemusí být) najemno nasekané chilli papričky bez semínek
1 stroužek českého česneku nasekaný najemno
cca 3 PL chuťově neutrálního oleje
1 vrchovatá PL másla
cca 0,5 dl suchého bílého vína
sůl, pepř dle chuti
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit rýži dle našich zvyklostí.

  2. Smícháme citronovou kůru, trošku šťávy, šalvěj, papričku a česnek v malé mističce a necháme chvíli odležet. Prsa osolíme, opepříme a zakapeme trochu citronové šťávy.

  3. Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme prsa - minutková úprava, ale musí být dostatečně propečená, v průběhu otáčíme. Až jsou hotová, vyjmeme a na chvíli odložíme. Výpek z pánve odvaříme trochou bílého vína, pak přidáme kousek másla na zjemnění a trochu zahuštění. Rýže by v tuto dobu měla být hotová.

  4. Na dokončení jsou dvě možnosti. Buď tu "gremolatu" dáme až na servírovacím talíři na maso v malém kopečku a přelijeme sosem, nebo bylinky velmi rychle proženeme se sosem na pánvi a maso přelijeme.

Poznámka

Gremolata má sice konstantní složení - plocholistá petrželka, česnek, citronová kúra, ale jak jsem tak zkoumala, tak je přípustné i použití jiné bylinky. Včera jsem na návštěvě u přátel - brigáda :-), hrabání listí - za odměnu uzmula na zahradě velkou snítku šalvěje....

(Já jsem zastánce toho, že co je na talíři, to je k jídlu - ta snítka šalvěje zapíchnutá do rýže mezi to nepatří...)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kuřecí prsa s trochu jinou "gremolatou"

  • rybarka007 rybarka007

    casino: Není šalvěj jako šalvěj, její více druhů. Šalvěj lékařská je výborná léčivka i koření . Na kořenění se jí nedává mnoho,protože je velmi aromatická. Samozřejmě jako s každou bylinkou se musí při léčebných účelch dávkovat podle návodu,vyšší dávky mohou být v důsledku předávkováním a mohou mít i nebezpečné účinky. Šalvějí je více druhů,hlavně si ji nesmíte plést se Šalvějí divotvornou, která má psychoaktivní účinky.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(autorka receptu)

    casino: než rozmarýn ( má ty jehličky přece jen tvrdé) tak radši klasickou gremolatu - plocholistá petrželka + citronová kúra + česnek...a klidně přistrouhnout trochu parmezánu/pecorina...to si na tom ptačím ňadru docela dobře představím....

    Odpovědět

  • casino casino

    Lenunka:
    Šalvěj?
    Bacha na ni :-)
    Já ji mám rád např tady: https://www.toprecepty.cz/recept/49973-dynove-tast...
    No, ale zevně funguje spolehlivě... :-D
    ***
    V nouzi nejvyšší by šla do jisté míry nahradit rozmarýnem... :-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    mám všechno, až na tu šalvěj ;-(, musím se po ní někde podívat, tohle stojí za vyzkoušení :yes::-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo