Základní kváskový chleba

cathleen Kuchařka: cathleen

Pro začátečníky 8 názorů

Suroviny

30 g kvásku
120 g žitné chlebové mouky
380 g hladké mouky
320 g (ml) vody
1,5-2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve je potřeba rozmnožit kvásek do těsta - večer, před ranním zaděláváním těsta, si tedy vyrobíme jakýsi rozkvásek: 30 g pravidelně živeného žitného kvásku dobře vymísíme se 120 g vody (z odvážených, nachystaných 320 g) a 120 g žitné chlebové mouky, zakryjeme proti osychání (ne neprodyšně) a necháme v teple 10-12 hodin vykvasit. Tato směs je poměrně hodně tuhá a voní po mouce.

  2. Ráno pak kvásek voní velice příjemně kysele, má dvojnásobně zvětšený objem, vypouklý až zarovnaný povrch a semtam dírky (jako maličké kráterky) po prasklých bublinách.

  3. Přidáme k němu zbytek vody (200 g ), 380 g hladké mouky, 1,5-2 rovné lžičky soli a 2 lžčky kmínu a robotem vymísíme těsto: není třeba mísit nějak dlouho - naopak, dlouhé mísení vede k nechtěnému nahřívání těsta. Stačí 2 minutky promíchat pomaleji a pak max. 4-5 minut mísit rychleji - těsto bude stále poměrně lepivé, ale dosypávat mouku by bylo na škodu (těsto by bylo pevnější, tužší, hůř by kynulo a střída by po upečení byla hutnější, chleba "těžší").

  4. Omoučenou stěrkou těsto v míse seškrábneme dohromady, mísu zakryjeme (opět ne neprodyšně) a necháme ho v teple přibližně 2 hodiny kynout.

  5. Všechno, co přijde do styku s těstem, můžeme omoučit, aby se nám na to těsto nelepilo - jen je třeba mouku používat s mírou, pouze nezbytné množství, abychom do těsta nevpravili další, už nepotřebnou mouku:

  6. Stěrkou těsto vyškrábneme na pomoučený stůl a nejprve ho můžeme přeložit: - prsty ho lehce roztáhneme (roztlačíme po stole) na obdélník a potáhnutím za okraje těsto přeložíme na třetiny. "Hromádku" otočíme o 90° a znovu přeložíme na třetiny - takhle, zakryté mísou nebo pomoučenou utěrkou, necháme asi 15-20 minut odpočinout. (Překládáním se lépe vyvine lepek a dalším odpočinkem po překládání těsto opět začne kynout a bude tvárnější).

  7. Po odpočinku z těsta sformujeme bochník, který omoučíme a vložíme do vysypané ošatky švem nahoru a zakrytý utěrkou nebo olejem potřenou potravinářskou fólií necháme nakynout (1,5-2 hodiny).

  8. Rozpálíme troubu a vložíme do ní kastrolek s trochou horké vody (kvůli vzniku páry, asi po 15 minutách pečení ho pak z trouby vytáhneme).

  9. Bochník těsta opatrně (s oporou ruky) překulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, rukou nebo štětcem smeteme přebytečnou mouku, bochník ostrým nožem nebo žiletkou nařízneme a chleba dáme péct.

  10. Každá trouba peče jinak, takže je třeba vyzkoušet, jestli
    - péct celou dobu na 200-220°C nebo
    - prvních 5-7 minut péct na 250°C, pak zeslabit na 200°C a dopéct nebo
    - vložit do 250°C a ihned zeslabit na 200°C a tak upéct (některé trouby povrch bochníku jakoby zapečou, on se pak nemá kam rozpínat a hodně praská)

  11. Chleba pečeme přibližně 45-50 minut, pokud začne brzo svrchu hnědnout, zakryjeme ho alobalem.

  12. Upečený chléb necháme vychladnout nejlépe na kovové mřížce, aby se zespod nezapařil.

  13. Krájíme až úplně vychladlý.

Poznámka

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Tento chlebík je poměrně hodně světlý, obsahuje 24% žitné a 76% pšeničné mouky.

Ale právě proto, že je převážně z mouky hladké, je těsto míň lepivé a tomu, kdo si chce kváskový chleba poprvé vyzkoušet, se z něj bude snáz tvarovat.

Poznáte, jak se celokváskové těsto chová při kynutí a váš

příští chlebík už pak může být tmavší, "zdravější", podle vaší chutě.......

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Základní kváskový chleba

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Standa: věřím, že tvůj chleba je ten nejzdravější a nejlepší:-D, ale rozhodně není pro začátečníky v pečení - jako je tento (také proto je v kategorii Pro začátečníky), na kterém se lidé mají naučit péct a teprve pak přejít na nej chleby.
    Proč sem - místo odkazu - svůj recept nepřidáš?

    Odpovědět

  • Standa Standa(neregistrovaná)

    Tady si dovolím dát svůj recept na vynikající, nejzdravější domácí chléb: http://kvaskovy-chleb.cz/

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    BILKOVAI: jj, Ivet :-K nic na tom není, chce to jen trochu déle kynout. A kváskový chlebík je mnohem zdravější a lépe stravitelnější, než ten s droždím....zaslouží si být u nás na stole aspoň o víkendech:-8

    Vyzkoušejte - ochutnáte a určitě nám dáte za pravdu:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    nigina: :-D bod můžeš dát u každého receptu maximálně jeden, díky za něj (i když je nesbírám). Doufám, že ti kváskový chlebík taky někdy půjde, jestli budeš mít dotaz, piš;-)

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    cathleen, krásně jsi to napsala a nafotila.:-K Právě teď mi jeden kváskový kyne. Z droždí už chleba nepeču.;-) Doporučuji ostatním, aby se toho nebáli. Nic na tom až tak není:-))

    Odpovědět

  • nigina nigina

    Je fantastický:yes: Taký by som chcela vedieť spraviť:-p
    Dúfam, že ma už prejde tá depka z minulého pošlého kvásku a začnem znova kváskovať, snáď už budem mať aj viac času. A prídem pre rady;-) chcem sa to naučiť :-K
    Dávam dva bodíky, pretože urobiť takýto parádny a celokváskový je fakt celá veda a umenie :-)
    P.S. prečo mi nešlo udeliť dva kladné body? dá sa iba raz?
    Tak pridávam sem :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Báječný fotopostup a moc príma recept na krásný chlebík:yes::-p:-K

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Tvé chleby a jiné pečivo jsou vždy ozdobou Topek Catlen.:yes::yes::yes::yes::-K:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: kváskový chléb pro začátečníky kváskový domácí chléb pro začátečníky kváskový chleba kváskový chleba recept jak rozmnožit kvasek prasklý chleba praskly kvaskovy chleba kváskový chléb recept jak tvarovat chleba recept na kváskový chleba kváskový chleba pro začátečníky nejzdravější chléb základní recept na chleba nejzdravější chleba rozkvásek top recepty kvaskovy chleb prasklý kváskový chléb těsto na kváskový chleba kvaskovy chleba praska chleba pro zacatecniky

Zapomněl/a jsem heslo