Podkrkonošské kyselo
Pro život v horách je nutné mít hodně síly a vydatný jídelníček. I proto na pravé podkrkonošské kyselo potřebujete chlebový kvásek. Tato sytá polévka s houbami byla velmi oblíbená u našich předků a v sychravém počasí si ji jistě zamilujete i vy.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 480 kJ / 832 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 44,98 g |
Tuky | 67,67 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 1,32 g |
Sodík | 508 mg |
Sůl | 1,05 g |
Sacharidy | 9,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Chlebový kvásek namočíme přes noc do 100 ml vlažné vody.
Krok 2: Houby dáme vařit s trochou kmínu do vody. Cibuli nakrájíme, osmažíme na sádle do zlatova, přidáme rozkvedlaná vejce a usmažíme do tuha, až jsou z nich menší kousky.
Krok 3: Když jsou houby akorát, přilíváme pomalu za stálého máchání rozkvedlaný chlebový kvásek ve vodě, ve které byl namočený, nejlépe přes sítko.
Krok 4: Polévka začne pomalu houstnout. Měla by být jemně krémová. Chviličku provaříme. Do hotové polévky vsypeme usmažená vajíčka, dochutíme solí a pepřem.
Zveřejněno 11. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Podkrkonošské kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QnX9
Moje poznámka
Podkrkonošské kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QnX9
Nejnovější recepty
Řezy s motýlkem
Přidáno před 11 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno 4. 5. 2025 19:25
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno 4. 5. 2025 15:01
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Mac and cheese" po česku
Rici_CZG před 6 hodinami
Sýrovo-slaninový quiche
Miiichiii21 před 8 hodinami
Babiččina třená bábovka
Miiichiii21 před 8 hodinami
Šunková pomazánka na housku, chlebíčky i jednohubky
GabKe před 9 hodinami
Prošívaná deka
sikulka131 před 10 hodinami
Tomatová polévka s těstovinami
jamara před 11 hodinami
Kaiserky s mákem
magdalenka před 11 hodinami
Bramborový gulášek
Martina Fliegerova před 12 hodinami
Pečený bůček
BublinaF před 12 hodinami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
MartinaR před 12 hodinami
Tématické fráze:
kyselo,
kyselo z kvásku,
kyselo recept,
recept na kyselo,
krkonošské kyselo s houbami,
recept kyselo,
kvásek na kyselo,
chlebový kvásek na kyselo,
polévka z kvásku,
polevka z chleboveho kvasku,
kyselo bez kvásku,
těsto na kyselo,
kyselo z chlebového kvásku,
kvásek do kysela,
podkrkonošké kyselo,
recepty kyselo,
chlebový kvásek,
hoby naší doby recepty,
kulajda z kvásku,
podkrkonožské kyselo
Suroviny:
kvásek chlebový,
voda,
vejce,
houby sušené,
cibule,
sádlo,
kmín celý,
sůl,
pepř mletý,
voda
Komentáře (21)
KVÁSEK SE DÁ KOUPIT MÁME HO I V NAŠEM OBCHODĚ A NEBO I SUŠENÝ
KVÁSEK Z CELOZRNNÉ ŽITNÉ MOUKY
Potřebujeme asi 500 g jemně mleté žitné mouky celozrnné, vodu a vysokou keramickou nádobu alespoň na 3 litry, misku pod džbán, dřevěnou vařečku a čistou utěrku.
1. den: Do nádoby dáme 200 g jemně mleté žitné mouky a 1/4 l vlažné vody. Zamícháme, přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě.
2. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky, přídáme 1/4 l vody, přikryjeme a znovu necháme stát.
3. den: Opět přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky a 1/8 l vody, přikryjeme utěrkou a necháme stát.
4. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky celozrnné a 1/8 l vody, přikryjeme a necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě.
Po uplynutí čtyř dnů by měl mít kvásek již svou charakteristickou kyselou vůní, konzistenci měkkého těsta a o jeho kvalitě svědčí i to, že se kolem nádoby slétají octové mušky (Nádoba musí být opravdu vysoká, protože někdy kvásek pořádně vypění.)
KVÁSEK Z CHLEBOVÉHO TĚSTA S KOUSKEM DROŽDÍ
Rozpis: 200 g pšeničné nebo žitné mouky celozrnné nebo jejich směs, voda, 50 g droždí
Postup: Z mouky a vody uhněteme těsto podobné chlebovému. Utvoříme bochníček, na povrchu ho posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme den, dva při pokojové teplotě. Je-li bochníček popraskaný, nastaly v něm již kvasné pochody: Pokud tomu tak není, promísíme znovu a necháme ještě den, dva odpočívat a pro lepší efekt můžeme k těstu přidat asi 5 g droždí, opět promísíme a těsto použijeme k výrobě chleba.
Bochníček rozpustíme ve vlažné vodě a kvásek použijeme k přípravě těsta. Těsto s takovým kváskem necháme kynout déle (asi 6 až 12 hodin).