Dršťková polévka
Pokud máte rádi husté polévky a máte trochu víc času, uvařte si dršťkovou. Krásně voní a chutná po paprice a dobře zasytí. Nejlepší je podávaná s čerstvým chlebem a drobně nakrájenou cibulí a petrželkou.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 805 kJ / 670 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 141,53 g |
| Tuky | 7,69 g |
| Vláknina | 4,90 g |
| Cholesterol | 713 mg |
| Sodík | 329 mg |
| Sůl | 0,83 g |
| Sacharidy | 7,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Dršťky omyjeme, dáme je do hrnce, zalijeme vodou a vaříme je bez soli doměkka. Trvá to asi 3 hodiny.
Krok 2: V hrnci rozpálíme sádlo nebo olej, na kterém orestujeme oloupanou a drobně krájenou cibuli, přidáme česnekovou pastu, sladkou a pálivou papriku a necháme "rozvonět" - pozor, v tomto kroku budeme opatrní, po rozvonění papriky ihned přilijeme vodu, jinak by mohla paprika zhořknout.
Krok 3: Uvařené dršťky nakrájíme a přidáme je do hrnce s cibulovo-paprikovým základem. Přivedeme k varu, přidáme jíšku, ochutíme pepřem a solí a vaříme asi půl hodiny za občasného promíchání.
Krok 4: Před dokončením vaření dochutíme ještě majoránkou, kterou lehce promneme mezi dlaněmi.
Zveřejněno 17. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dršťková polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vjg
Moje poznámka
Dršťková polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vjg
Nejnovější recepty
Italské těstoviny s kuřecím masem
Přidáno před 13 hodinami
Dvoubarevné hvězdičky
Přidáno před 15 hodinami
Mandlové pusinky
Přidáno před 19 hodinami
Roláda s pečeným čajem
Přidáno 4. 12. 2025 10:27:37
Losos podle Marka Raditsche
Přidáno 4. 12. 2025 09:00:02
Vaječná omeleta s tuňákem, sýrem a slaninou
Přidáno 4. 12. 2025 08:54:53
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrovo-brokolicové placky
alcerm před 27 minutami
Skořicové cukroví z lisu na česnek
Diesel před 2 hodinami
Brokolice zapečená s oříšky a směsí sýrů
be.amenity před 2 hodinami
Crostini gravlax - lososové minichlebíčky
be.amenity před 2 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Janule25 před 4 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Stefi.f před 5 hodinami
Domácí kmínový chleba
boomgo před 7 hodinami
Biskupský chlebíček II
káťa před 11 hodinami
Pomazánka "Uheráček"
Kajkajak před 12 hodinami
Krupičná kaše
Kajkajak před 13 hodinami
Tématické fráze:
držková polévka,
držková polévka z předvařených držek,
dršťková polévka,
dršťková polévka,
pravá dršťková polévka,
drzkova polevka recept,
drštková polévka recept,
drštková polévka recept,
recept na dršťkovou polévku,
recept na dršťkovou polévku,
recept na držkovou polévku,
držková polívka,
držťková polévka,
drskova polevka,
drštková polévka z předvařených drštek recept,
recepty- drštková polévka,
recept držková polévka,
drštková,
drstkova polivka,
držková polévka recepty
Suroviny:
dršťky,
cibule,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
majoránka,
pasta česneková,
sádlo,
jíška,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (46)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Dělám držťky v tlakovem hrnci a než je do něj dám na 40 minut vařit, ještě je 2-3x povařím v čisté vodě.
Dá se uvařit dobrá falešná dršť
ková z vepřového žaludku, ale při zabíjačce se žaludek používá na tlačenku.