Pařez

tygricekj Kuchařka: tygricekj

Dorty 7 názorů

Suroviny

TĚSTO:
4 vejce
240 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g hladké mouky
1 necelý prášek do pečiva
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
2 lžíce kakaového prášku
NÁPLŇ:
1 zakysanou smetanu
1 šlehačka ke šlehání
ztužovač
vanilkový cukr
marmeláda
čokoláda
modelovací hmota
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Já to dělám do menších kastrolků (do dvou), vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude.

  2. Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků. Třetinu těsta přendáme do mísy od bílkového sněhu a obarvíme kakaem.

  3. Doprostřed formy dáme 1 lžíci kakaového těsta a na ně 2 lžíce světlého těsta. Na světlé těsto dáme opět 1 lžíci tmavého těsta a na ně 2 lžíce světlého těsta. Tento postup opakujeme do vypotřebování obou těst.

  4. Těsto dáváme lžící pořád na jedno místo - doprostřed formy, do stran se rozlévá samo. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi hodinu (zkoušíme špejlí). Upečený korpus necháme vychladnout.

  5. Je-li korpus po upečení vyboulený, položíme na ještě teplý prkénko nebo rovný plech a na chvíli zatížíme. Povrch se krásně srovná.

  6. Dvakrát rozřízneme aby jsme měli tři platky (celkem jich bude 6 z obou kastrůlků), vždy pomažeme marmeládou a krémem a dáme další plát.

  7. Pak pomažeme i ze strany a nalepíme kousky natrhané čokolády (já ji rozpustím a naliji na bublinky z bomboniery) podle fantazie dozdobíme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Pařez

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    Daisy: kraaasny.....

    Odpovědět

  • Daisy Daisy

    Moc chci poděkovat za tuhle inspiraci. Udělala jsem babičce vášnivé houbařce k narozeninám a byla nadšená. A hlavně, ten dort byl chuťově naprosto vynikající - lehounký, výborný :yes::-p Bála jsem se zdobení, protože nejsem žádná velká cukrářka, ale musím říct, že se to povedlo na jedničku. I s červíčkama a muchomůrkama. Takže díky ještě jednou:-K Přidala jsem fotečky jestli nevadí, když tak si to smaž.

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    je to nadhera! taky bych si rada troufla.. to zdobeni ovsem asi nezvladnu. Ten mramorovej korpus ale fakt svadi!:yes:

    Odpovědět

  • Jenny Jenny (neregistrovaný)

    originální...mnˇam...:yes:;-)

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Moc hezké :yes: +5

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Bomba!!:yes:

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    Parááádnííí:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: dort pařez postup pařez dort parez dort pařez zdobení prášek pařez dort parez recept recept na špecle korpus na pařez korpus na dort pařez pařez recept prsíčka pařez dorty k narozeninám parez pařez prášek zdobení dortu pařez vyboulený korpus pařez dort na špecle bomboniery moučnik pařez název místa s pařezy

Zapomněl/a jsem heslo