Pařez

tygricekj Kuchařka: tygricekj

Dorty 7 názorů

Suroviny

TĚSTO:
4 vejce
240 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g hladké mouky
1 necelý prášek do pečiva
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
2 lžíce kakaového prášku
NÁPLŇ:
1 zakysanou smetanu
1 šlehačka ke šlehání
ztužovač
vanilkový cukr
marmeláda
čokoláda
modelovací hmota
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Já to dělám do menších kastrolků (do dvou), vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude.

  2. Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků. Třetinu těsta přendáme do mísy od bílkového sněhu a obarvíme kakaem.

  3. Doprostřed formy dáme 1 lžíci kakaového těsta a na ně 2 lžíce světlého těsta. Na světlé těsto dáme opět 1 lžíci tmavého těsta a na ně 2 lžíce světlého těsta. Tento postup opakujeme do vypotřebování obou těst.

  4. Těsto dáváme lžící pořád na jedno místo - doprostřed formy, do stran se rozlévá samo. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi hodinu (zkoušíme špejlí). Upečený korpus necháme vychladnout.

  5. Je-li korpus po upečení vyboulený, položíme na ještě teplý prkénko nebo rovný plech a na chvíli zatížíme. Povrch se krásně srovná.

  6. Dvakrát rozřízneme aby jsme měli tři platky (celkem jich bude 6 z obou kastrůlků), vždy pomažeme marmeládou a krémem a dáme další plát.

  7. Pak pomažeme i ze strany a nalepíme kousky natrhané čokolády (já ji rozpustím a naliji na bublinky z bomboniery) podle fantazie dozdobíme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Pařez

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    Daisy: kraaasny.....

    Odpovědět

  • Daisy Daisy

    Moc chci poděkovat za tuhle inspiraci. Udělala jsem babičce vášnivé houbařce k narozeninám a byla nadšená. A hlavně, ten dort byl chuťově naprosto vynikající - lehounký, výborný :yes::-p Bála jsem se zdobení, protože nejsem žádná velká cukrářka, ale musím říct, že se to povedlo na jedničku. I s červíčkama a muchomůrkama. Takže díky ještě jednou:-K Přidala jsem fotečky jestli nevadí, když tak si to smaž.

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    je to nadhera! taky bych si rada troufla.. to zdobeni ovsem asi nezvladnu. Ten mramorovej korpus ale fakt svadi!:yes:

    Odpovědět

  • Jenny Jenny (neregistrovaný)

    originální...mnˇam...:yes:;-)

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Moc hezké :yes: +5

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Bomba!!:yes:

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    Parááádnííí:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: dort pařez postup pařez dort parez dort pařez zdobení prášek pařez dort parez recept recept na špecle korpus na pařez korpus na dort pařez pařez recept recept pařez prsíčka pařez zdobení pařezů dort 3d pařez dorty k narozeninám parez pařez prášek zdobení dortu pařez vyboulený korpus pařez dort na špecle

Zapomněl/a jsem heslo