Griliášové trubičky
Pojem "griliáš" pochází z Francie. Je to směs pražených ořechů a zkaramelizovaného cukru. Trubičky z něj patří mezi pracnější, ale rychle je nacvičíte. Ještě horké je natáčíme na kovové trubičky, poléváme čokoládou a po zaschnutí plníme krémem.
Suroviny pro 60 kusů
60kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 351 kJ / 1 996 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 41,55 g |
| Tuky | 110,83 g |
| Vláknina | 10,50 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 265 mg |
| Sůl | 0,53 g |
| Sacharidy | 202,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu vyhřejeme na 180 °C. Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Krok 2: Bílky a cukr vyšleháme do tuhého sněhu, do něj pak vmícháme mleté ořechy. Přidáme vodu a mouku a ještě dobře vyšleháme.
Krok 3: Na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech tvoříme z těsta tenká kolečka asi 7 cm v průměru a v tloušťce 1-1,5 mm. Tenká tak, aby plech prosvítal.
Krok 4: Nejdříve jich nandáme na plech jen několik (3-4), abychom zjistili, jak rychle je dokážeme zpracovat po vyjmutí z trouby.
Krok 5: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 7 minut do světle červena. Musí být dobře zkaramelizované.
Krok 6: Otevřeme troubu a po jednom kolečku špachtlí vyndáváme a ihned natáčíme na kovovou nebo dřevěnou trubičku (např. na vařečku nebo tužku).
Krok 7: Spoj dobře přitiskneme. Pozor, již zchladlé natočit nejdou.
Krok 8: Studené trubičky potřeme celé, nebo jen částečně, čokoládovou polevou, aby se nerozvinuly. Takto připravené vydrží v chladu a suchu dlouho.
Krok 9: Po zaschnutí polevy plníme jakýmkoliv čokoládovým krémem nebo šlehačkou a necháme 2-3 hodiny odležet v chladu.
Zveřejněno 10. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Griliášové trubičky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gprZ
Moje poznámka
Griliášové trubičky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gprZ
Nejnovější recepty
Poctivý vepřový burger v domácí housce
Přidáno před 4 hodinami
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 6 hodinami
Rychlovka ze staršího pečiva
Přidáno před 17 hodinami
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 1 hodinou
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 1 hodinou
Zelňačka (klasika)
Peggyna před 2 hodinami
Bramborové knedlíky IV
Beruna před 3 hodinami
Žemlovka s jablky a tvarohem
jitule123 před 4 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Supak28 před 4 hodinami
Valašská kyselice
Topmoni před 4 hodinami
Tématické fráze:
trubicky recept,
griliášové vlnky,
griliášové trubičky s krémem recept,
trubičky se šlehačkou,
griliášové rohlíčky,
vlnky griliášové,
grilášové trubičky,
griliašove oplatky,
trubičky,
griliašové tyčinky,
gryliasove trubičky,
griliašove ořechy,
recept trubičky,
recept na trubičky,
griliašove trubičky nepečene,
grilijasove trubicky,
griliasove kulicky,
světlé trubičky,
domácí griliášové trubičky,
grliášové trubičky
Suroviny:
ořechy vlašské,
cukr moučkový,
bílek,
voda,
mouka hladká,
máslo,
mouka hrubá
Komentáře (22)