Domácí halušky se sýrovou omáčkou a křupavou slaninkou

sunny.sofi Kuchařka: sunny.sofi

Doba přípravy: 15 minut 4 porce Pro začátečníky 20 názorů

Suroviny

Halušky:
750 g syrových brambor - nastrouhat
150 g hrubé mouky
150 g hladké mouky
sůl
2 vejce
(nebo jde koupit halušky v sáčku a jen rozmíchat s vodou)
Omáčka:
100 g slaniny
hladká mouka
mléko
3 trojúhelníčky taveného sýru
1 mozarella (nakrájená na malé kostičky)
pažitka
strouhaný muškátový oříšek
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na halušky smícháme, přes haluškové síto protlačíme do vroucí vody, vaříme 3 minuty.

  2. Na hlubší pánvi vysmažíme slaninu na malé kostičky, vyjmeme na talířek s papírovou utěrkou, necháme okapat. Do výpeku ze slaniny přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem do hustší omáčky.

  3. Povaříme, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, osolíme, opepříme. Přidáme sýry, necháme rozpustit. Přidáme posekanou pažitku.

  4. Halušky smícháme se sýrovou omáčkou a posypeme kostičkami vyškvařené slaniny.

Poznámka

Rychlá večeře, když máte pocit, že doma už fakt nic není:-))

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 20 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí halušky se sýrovou omáčkou a křupavou slaninkou

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    cathleen: áno, ale mám skúsenosť, že vaša múka je inak mletá ako naša. Vždy s tým mám problém, keď prídem k dcére. Takže ono to záleží aj od múky, ale vo všeobecnosti sú tvrdšie. Inak, to vajíčko je tam skutočne zbytočné.;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    tejaja: jsi si jistá, že tu tvrdost halušek dělá přidané vejce? Dělala jsem je nedávno, i s vejcem, a překvapilo mě, jak byly měkounké. Hned jsem si při tom vzpomněla na tebe a tvé komentáře ohledně vejce v haluškovém těstě :-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Majka8: a samozrejme mnoho ľudí to vajíčko nedá, takže sa nedá generalizovať. Niekto dá, iný nedá. ;-)
    http://halusky.eu/index.php?page=recepty_na_halusk...
    http://sk.wikipedia.org/wiki/Bryndzov%C3%A9_halu%C...
    Inak bryndzové halušky by nemali byť veľmi tcrdé, takže to vajíčko radšej nie. ;-)

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Josef Pachta:Asi to tak fungovalo za cara Klacka,dnes jsem zjišťovala od mé kamarádky Slovenky jak dělá halušky a samozřejmě brambory,polohr.mouka sůl a vajíčko,my tomu říkáme chlupaté knedlíky a celá rodina je máme moooooooc rádi.

    Odpovědět

  • Sofie Sofie(neregistrovaný)

    sunny.sofi:Predevším to "kylo" a "hlatkou" mouku:-D

    Odpovědět

  • sunny.sofi sunny.sofi(autor receptu)

    Josef Pachta: Josífku, povím to mé mamince (tchýni) ze Slovenska. Určitě Vaše doporučení po letech odzkoušeného receptu ocení:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Josef Pachta Josef Pachta(neregistrovaná)

    Vážené dámy,halušky se vyrábějí pouze z brambor a mouky.Bačové na slovensku při pasení ovcí na salaších nepěstovaly slepice.Tak že slovenské halušky se udělají z jednoho kyla jemně nastrouhaných syrových brambor a 45 dkg hlatké mouky.Do vařící voda z prkénka nebo přes síto na haložky.Až vyplavou jsou hotové.:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    :-O:-O Ako sa pozerám, tak som si to u vás zase pos...la. :-8:-8;-)

    Odpovědět

  • sunny.sofi sunny.sofi(autor receptu)

    Moc všem děkuji za milé reakce i doporučení:-K, v neděli večer jsem zjistila, nemáme nic k večeři, tak jsem prolustrovala lednici a moc jsme si pochutnali;-):-)-
    Tenhle recept na halušky jsem někde kdysi našla (možná i tady na topkách, už fakt nevím:-8), dělám ho roky a tuhé mi nepřijdou, ale jak tu píšete - každý má nějaký svůj oblíbený a vyzkoušený recept, tak proč ne?
    Ještě jedhou moc všem díky:-K

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Jejda,halušky miluju na každý spůsob.Vajíčko dávám a dělám s polohrubé mouky.Určitě vyzkouším:yes:Mám svůj recept,který dodám až porostou houby...nejoblíbenější jídlo v naší rodině:-p

    Odpovědět

  • Hrašuľka.Hráštek Hrašuľka.Hráštek(neregistrovaný)

    Ja som tiež z rodu zlých kuchárov, lebo ja mám proste rada halušky tvrdé :-D:-D:-D
    Ale čo nechápem, je tá múka v omáčke. Načo treba robiž zápražku :-?:-?:-? Ja do horúceho mieka dám rozpusiť sýr a zredukujem. Omáčka naberá na hustote aj sama od seba :-O:-O

    Odpovědět

  • scofiq scofiq

    určitě vyzkouším, takže ukládám a posílám bodík

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Sofi, halušky s vejcem, či bez vejce jsou naše zamilované, tak 6.bod:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jsem na tom stejně. Kdysi jsem vajíčko nedávala vůbec, protože halušky jsme dělávali, když bylo hluboko do kapsy:-)).Sunny.sofi, výborná záležitost!! Tu mozzarelu jsem přidat ještě nezkoušela, ale přesně tak je dělám taky;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Tak ja som zlý kuchár...
    A recept sa mi páči, je to dobrý nápad s tou omáčkou...

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: halušky se sýrovou omáčkou halušky se syrem haluškové síto halušky se sýrovou omáčkou a slaninou halušky s omačkou domácí halušky z mouky kuchařka pro dceru halušky těstovinové halušky bez vajec slovenské halušky se sýrovou omáčkou náhražka brynzy syrova omacka na halusky halušky wikipedie halusky se smetanou bačovské halušky recept slani zavin mozarela halušky se sýrem recept domácíhalusky halušky z hrubé mouky jak udělat křupavou slaninu halusky k omacke