Domácí vepřová šunka
Pokud chcete mít opravdu poctivou šunku s vysokým obsahem masa, tak musíte sáhnout hluboko do kapsy a nebo si ji připravit doma. Doporučujeme druhou variantu, a proto vám ukážeme, jak na to. Uvařte si s naším receptem lahodnou vepřovou šunku.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 4 720 kJ / 1 128 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 210,00 g |
Tuky | 32,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 521 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Šunku lze vařit i v pomalém hrnci. Do syrové směsi lze přidat koření dle chuti, i pepř celý...Záleží na chuti každého z vás. Maso dávám do domácí pekárny jen na míchání, během kterého přidávám sůl a vodu. Když je nádoba na šunku plná, tak je dobré s ní trošku zabouchat o zem, aby maso sedlo a šunka se netrhala.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
31. 12. 2015 10:54
dělal jsem v šunkovaru TESCOMA vepřovou šunku přesně podle návodu,ale po dvou hodinách vaření při75-80'C a po vyndání šunky po schlazení,byla šunka silně nedovařená,ve středu přímo syrová.
3. 11. 2015 13:56
Tu chuť dává šuce sůl a něco sladkého. Tedy med nebo cukr.
www.domaci-sunkovar.cz
www.domaci-sunkovar.cz
13. 2. 2015 02:49
Chantal09 a nepřešvihla jste stupně? Šunka se vaří max na 80°C a to je teda fakt strop, jak ho překročíte, tak Vám z toho vznikne vařené maso. Úplně nejideálnější je udržet těch 75°C.
14. 1. 2015 16:31
No krása akorát já mám menši problém.....nakrajela jsem maso ale asi málo zamichala naplnila a začla vařit když jsem dovařila otevřela jsem ji ale ona ,,smrděla´´ jako vařené maso,muže to být tím že jsem nedala pragandu? málo zamichala,popř. vařila moc rychle?známi mi dali zkusit a byla užasná...děkuji za radu
15. 12. 2014 14:39
Prosím a jak dlouho v tom pomalém hrnci jí mám vařit.Chtěla bych jí vyzkoušet
29. 11. 2014 22:13
Pavla: Dobrý den,
reakce na Váš dotaz je trochu bezpředmětná s ohledem na datum dotazu, ale moje zkušenost je aktuální. Botulin vzniká za nepřístupu vzduchu tj. v konzervách nebo zavařovacích sklenicích. Tedy nemějte strach. Naše šunka byla po týdnu od přípravy stále beze změny. Jediná změna byla v tom, že již nebylo co krájet.
Tak hurá do masny pro plecko a můžeme začít znovu.
Dobrou chuť.
reakce na Váš dotaz je trochu bezpředmětná s ohledem na datum dotazu, ale moje zkušenost je aktuální. Botulin vzniká za nepřístupu vzduchu tj. v konzervách nebo zavařovacích sklenicích. Tedy nemějte strach. Naše šunka byla po týdnu od přípravy stále beze změny. Jediná změna byla v tom, že již nebylo co krájet.
Tak hurá do masny pro plecko a můžeme začít znovu.
Dobrou chuť.
20. 10. 2014 09:10
AHOJ lidičky, napadlo mně, proč šunku musíme krájet a vymýšlet různé nesmysly aby se spojila? Není lepší udusit prostě kus masa - napíchaného směsí soli a oleje, odleženého? Bylo by to zdravé, třeba krutí
13. 2. 2014 15:20
Qvido:Já jsem také o tom přesvědčen. Dávám asi poloviční dávku pragandy a zbytek normální soli. Narovinu říkám, že šunka bez pragandy nestojí za nic. Vidím jen to, že ji tam mám asi 1% a v kupované je 2,5 - 3%. A to je sakra rozdíl. Můj receptík naleznete na přiložené adrese.
Mnoho zdaru při výrobě. http://www.domaci-sunkovar.cz/recept-na-domaci-sun...
Mnoho zdaru při výrobě. http://www.domaci-sunkovar.cz/recept-na-domaci-sun...
29. 1. 2014 19:38
Dobry den delal jsem kureci domaci sunku z pul kila masa a misto rychlosoli jsem pouzuil stavu z cervene repy. Vysledek byl vynikajici.
19. 12. 2013 18:01
Pavel: Rychlosůl - Praganda je v Globusu až překvapivě levná
21. 11. 2013 21:59
senky: Prosím, jak dlouho jsi šunku dusila?
31. 8. 2013 16:19
Anna:Zdravim, chci se zeptat kolik maximalne dni se muze domaci sunka s normalni soli jist? Ted jsem ji delala a jedla jeste 4 den a ted procitam na chatech,ze se muze jist max 2 dny, kvuli botulotoxinu takze mam fakt ted obavy.I kdyzvyrobce sunkovaru psal tyden. Prosim poradte
12. 8. 2013 10:46
Lenka: Vítečnou chuť neznám, výtečnou ano.
12. 8. 2013 10:31
Taková šunka, tedy bez rychlosoli, bude šedivá, i chuť bude trochu jiná.
7. 8. 2013 21:20
Gabriela: Já ji dělám podle receptu, který dělal Petr Havlíček ve "Jste to co jíte" - maso (nejlépe kuřecí nebo krůtí, z vepřového jsem ještě nedělala) se nakrájí najemno, posype se klasickou solí, alespoň 20 min se maso mne a nechá se do druhého dne odležet. Potom se dá do sáčku na salám (sehnala jsem v papírnictví) a vaří se ve vodě asi 45 minut. Tak to můžeš zkusit
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 10 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 11 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 17 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí miniřízečky
Libca1954 uvařila před 7 hodinami
Pohanková kaše se skořicí
gedzitka uvařila před 8 hodinami
Čočková polévka
1Marketa2 uvařil před 8 hodinami
Medvědí máslo
Merylas uvařil před 8 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
MartinaKucharka uvařila před 8 hodinami
Jarní bramborový salát
Kanaj uvařila před 8 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ryngle uvařila před 9 hodinami
Jogurtová bublanina (bez mouky)
Kaca_ uvařila před 9 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
VencaUplotny uvařil před 9 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: šunka recept šunkovar recepty forma na šunku recept na šunku jak se dělá domácí šunka šunka šunka ze šunkovaru recept šunka ze šunkovaru šunkovar recepty do šunkovaru šunka z šunkovaru petr havlíček domácí šunka recept vepřová šunka šunkovač recept na šunku v šunkovaru vepřová šunka recept lis na šunku recept šunka dušena šunka recept recepty na šunku
Suroviny: maso vepřové, rychlosůl, voda
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
105 názorů