Panýr - domácí sýr

Suroviny

2,3 l plnotučného mléka
5 pl citrónové šťávy nebo 2 čl kyseliny citrónové nebo 300 ml jogurtu, popřípadě 600 ml kyselé syrovátky

Postup přípravy receptu

  1. Mléko zahřívejte při střední teplotě ve dostatečně velkém hrnci, aby mohlo vzkypět a nepřeteklo.

  2. Připravte cedník vystlaný dvěma vrstvami látky a položte jej na nádobu, kam bude odtékat přecezená syrovátka.

  3. Když se mléko začíná vařit, vmíchejte do něho srážecí činidlo.

  4. Hrnec odstavte z plamene a téměř okamžitě se od žlutozelené syrovátky začne oddělovat houbovitý panýr. Jestliže syrovátka není čistá, položte hrnec znovu na plamen a přidejte ještě trochu srážecího činidla.

  5. Po úplném oddělení panýru a syrovátky seberte panýr do plátýnka na sýr. Asi půl minuty ho proplachujte pod studenou vodou, aby ztuhl a aby se odstranily všechny zbytky srážecího činidla, které by mohly pozměnit chuť.

  6. Chcete-li získat tuhý panýr na přípravu sýrových kostiček nebo hnětení do těsta, svažte panýr do plátýnka a na určitou dobu ho zatižte. Čím déle se bude lisovat, tím bude pevnější. Odstraňte závaží, nakrájejte panýr a použijte ho, jak je potřeba.

  7. Potřebujete-li měkký sýr, přiškrťte plátýnko a vymačkejte vodu.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem převzal a přepsal z Kršnovy vegetariánské kuchařky.

Komentáře k receptu Panýr - domácí sýr

  • Mourka Mourka

    Coleta: Dala jsem 1dcl octu, syrovátka byla nádherně čirá, dala jsem ji do zákvasové polévky, ;-)

    Odpovědět

  • evosheek evosheek (autor receptu)

    cathleen: Syrovatku jsem okoštoval a dá se normálně pít, takže žádný problém, použít ji do těsta.

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Kolik ml octa na toto množství mléka?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    evosheek: co potom s tou syrovátkou:-? Obyčejnou přidávám třeba do kynutého těsta místo vody, není tahle díky citronu nebo octu víc kyselá?

    Odpovědět

  • evosheek evosheek (autor receptu)

    Sudet: Díky za doplnění.

    Odpovědět

  • evosheek evosheek (autor receptu)

    Mourka: Díky za doplnění.

    Odpovědět

  • Mourka Mourka

    Vyzkoušela jsem, jako srážecí čínidlo použila dle rady ocet, který se zcela vypláchl z hmoty, a výsledek mne doslova ohromil. Ze dvou a půl litru mléka jsem dostala dva menší válečky, jeden ochutila solí a česnekem, druhý solí a čerstvými bylinkami Sýr byl za hodinku, utažený v alobalu, tvrdý a krásně šel krájet. Tento recept už u nás zůstane. :yes:

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    Panýr dělám, neosvědčilo se mi nic kromě octa, díky kterému je syrovátka úplně čirá, tzn že sýřenina se srazí všechna. Zatížit sýřeninu není třeba, stačí v cedníku rukou vymačkat syrovátku, až se začne drobit, pak buď ochutit nebo neochucenou rovnou rozložit na alobal/fólii, zarolovat a utáhnout zamotáním konců. Váleček se vloží do chladu a za 30-90 minut (podle velikosti válečků) je sýr ztuhlý, vhodný na krájení:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: panyr sýr panyr domácí sýr cottage recept panýr recept sýr ze syrovátky sýr z kyselého mléka panyr syr domácí sýr recept domaci syr panýr recepty domaci sýr z kyselého mléka co je panýr domací sýr z mleka a octa domácí sýr ocet jak ochutit domaci syr čím ochutit sýr cottage cim ochutit domaci syr domací sýr z plnotučného mléka plátýnko na sýr recept panyr