Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Panýr - domácí sýr

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

evosheek evosheek

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 5 min

30 min (25 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Panýr, vegetariánský sýr původem z Indie, je opravdu velice snadný na přípravu. Jeho využití v kuchyni je opravdu velice rozličné, můžete jej připravit samotný na grilu, nebo ho použít do různých pokrmů.

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 460 kJ /
1 544 kcal
Bílkoviny75,90 g
Tuky85,10 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 322 mg
Sodík 1,13 g
Sůl2,30 g
Sacharidy118,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko zahřívejte při střední teplotě ve dostatečně velkém hrnci, aby mohlo vzkypět a nepřeteklo. Krok 2: Připravte cedník vystlaný dvěma vrstvami látky a položte jej na nádobu, kam bude odtékat přecezená syrovátka. Krok 3: Když se mléko začíná vařit, vmíchejte do něho srážecí činidlo. Krok 4: Hrnec odstavte z plamene a téměř okamžitě se od žlutozelené syrovátky začne oddělovat houbovitý panýr. Jestliže syrovátka není čistá, položte hrnec znovu na plamen a přidejte ještě trochu srážecího činidla. Krok 5: Po úplném oddělení panýru a syrovátky seberte panýr do plátýnka na sýr. Asi půl minuty ho proplachujte pod studenou vodou, aby ztuhl a aby se odstranily všechny zbytky srážecího činidla, které by mohly pozměnit chuť. Krok 6: Chcete-li získat tuhý panýr na přípravu sýrových kostiček nebo hnětení do těsta, svažte panýr do plátýnka a na určitou dobu ho zatižte. Čím déle se bude lisovat, tím bude pevnější. Odstraňte závaží, nakrájejte panýr a použijte ho, jak je potřeba. Krok 7: Potřebujete-li měkký sýr, přiškrťte plátýnko a vymačkejte vodu.

TIP: Výroba domácích sýrů - časté chyby

Zveřejněno 11. 3. 2017

Poznámka autora evosheek

Recept jsem převzal a přepsal z Kršnovy vegetariánské kuchařky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Panýr - domácí sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yWgV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Panýr - domácí sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yWgV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Kolik ml octa na toto množství mléka?

Coleta: Dala jsem 1dcl octu, syrovátka byla nádherně čirá, dala jsem ji do zákvasové polévky, ;-)

Vyzkoušela jsem, jako srážecí čínidlo použila dle rady ocet, který se zcela vypláchl z hmoty, a výsledek mne doslova ohromil. Ze dvou a půl litru mléka jsem dostala dva menší válečky, jeden ochutila solí a česnekem, druhý solí a čerstvými bylinkami Sýr byl za hodinku, utažený v alobalu, tvrdý a krásně šel krájet. Tento recept už u nás zůstane. :yes:

Mourka: Díky za doplnění.

Panýr dělám, neosvědčilo se mi nic kromě octa, díky kterému je syrovátka úplně čirá, tzn že sýřenina se srazí všechna. Zatížit sýřeninu není třeba, stačí v cedníku rukou vymačkat syrovátku, až se začne drobit, pak buď ochutit nebo neochucenou rovnou rozložit na alobal/fólii, zarolovat a utáhnout zamotáním konců. Váleček se vloží do chladu a za 30-90 minut (podle velikosti válečků) je sýr ztuhlý, vhodný na krájení:yes:

cathleen: Syrovatku jsem okoštoval a dá se normálně pít, takže žádný problém, použít ji do těsta.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
panyr, sýr panyr, domácí sýr cottage recept, panýr recept, sýr ze syrovátky, sýr z kyselého mléka, panyr syr, domácí sýr recept, domaci syr, panýr recepty, domaci sýr z kyselého mléka, co je panýr, domací sýr z mleka a octa, domácí sýr ocet, jak ochutit domaci syr, čím ochutit sýr cottage, cim ochutit domaci syr, domací sýr z plnotučného mléka, plátýnko na sýr, recept panyr

Suroviny:
mléko plnotučné, šťáva citronová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu