Panýr - domácí sýr

evosheek Kuchař:

Doba přípravy: 30 minut PT0H30M Dietní recepty , Veganské 8 názorů

510

Suroviny

2,3 l plnotučného mléka
5 pl citrónové šťávy nebo 2 čl kyseliny citrónové nebo 300 ml jogurtu, popřípadě 600 ml kyselé syrovátky
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mléko zahřívejte při střední teplotě ve dostatečně velkém hrnci, aby mohlo vzkypět a nepřeteklo.

  2. Připravte cedník vystlaný dvěma vrstvami látky a položte jej na nádobu, kam bude odtékat přecezená syrovátka.

  3. Když se mléko začíná vařit, vmíchejte do něho srážecí činidlo.

  4. Hrnec odstavte z plamene a téměř okamžitě se od žlutozelené syrovátky začne oddělovat houbovitý panýr. Jestliže syrovátka není čistá, položte hrnec znovu na plamen a přidejte ještě trochu srážecího činidla.

  5. Po úplném oddělení panýru a syrovátky seberte panýr do plátýnka na sýr. Asi půl minuty ho proplachujte pod studenou vodou, aby ztuhl a aby se odstranily všechny zbytky srážecího činidla, které by mohly pozměnit chuť.

  6. Chcete-li získat tuhý panýr na přípravu sýrových kostiček nebo hnětení do těsta, svažte panýr do plátýnka a na určitou dobu ho zatižte. Čím déle se bude lisovat, tím bude pevnější. Odstraňte závaží, nakrájejte panýr a použijte ho, jak je potřeba.

  7. Potřebujete-li měkký sýr, přiškrťte plátýnko a vymačkejte vodu.

Poznámka

Recept jsem převzal a přepsal z Kršnovy vegetariánské kuchařky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 46 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Panýr - domácí sýr

  • Mourka Mourka

    Coleta: Dala jsem 1dcl octu, syrovátka byla nádherně čirá, dala jsem ji do zákvasové polévky, ;-)

    Odpovědět

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    cathleen: Syrovatku jsem okoštoval a dá se normálně pít, takže žádný problém, použít ji do těsta.

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Kolik ml octa na toto množství mléka?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    evosheek: co potom s tou syrovátkou:-? Obyčejnou přidávám třeba do kynutého těsta místo vody, není tahle díky citronu nebo octu víc kyselá?

    Odpovědět

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    Sudet: Díky za doplnění.

    Odpovědět

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    Mourka: Díky za doplnění.

    Odpovědět

  • Mourka Mourka

    Vyzkoušela jsem, jako srážecí čínidlo použila dle rady ocet, který se zcela vypláchl z hmoty, a výsledek mne doslova ohromil. Ze dvou a půl litru mléka jsem dostala dva menší válečky, jeden ochutila solí a česnekem, druhý solí a čerstvými bylinkami Sýr byl za hodinku, utažený v alobalu, tvrdý a krásně šel krájet. Tento recept už u nás zůstane. :yes:

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    Panýr dělám, neosvědčilo se mi nic kromě octa, díky kterému je syrovátka úplně čirá, tzn že sýřenina se srazí všechna. Zatížit sýřeninu není třeba, stačí v cedníku rukou vymačkat syrovátku, až se začne drobit, pak buď ochutit nebo neochucenou rovnou rozložit na alobal/fólii, zarolovat a utáhnout zamotáním konců. Váleček se vloží do chladu a za 30-90 minut (podle velikosti válečků) je sýr ztuhlý, vhodný na krájení:yes:

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo