

Aloo Paratha
Suroviny
- Těsto:
- 1,5 hrníčku mouky (hrnek = 250 ml)
- sůl
- 2 lžíce ghee (nebo rozpuštěného másla)
- vlažná voda
- Náplň:
- 3 středně velke brambory uvařené v slupce
- sůl
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky Amchoor (sušeného manga) nebo nahradit šťávou z citronu
- 1/3 lžičky Garam masala
- koriandrová nať
Postup přípravy receptu
Zo surovin na cesto vypracujeme elasticke, nelepive cesto a na pol hodinky ho nechame bokom odlezat v miske, ktoru zakryjeme utierkou. V druhej miske roztlacime osupane zemiaky, ktore sme vopred uvarili v supke a nechali dobre vychladnut. Pridame sol, kurkumu, Amchoor, Garam masala a nasekanu koriandrovu vnat a vsetko spolu dobre zmiesame.
Cesto aj zemiakovu zmes si rozdelime na rovnaky pocet casti. Teda k 5tim gulockam cesta 5 gulocok zmesy. Gulocky zo zmesy musia byt o nieco mensie ako tie z cesta.
Postupne zoberieme vzdy jednu gulocku z cesta a rozvalkame ju na asi 1/2cm hrubu placku. Do stredu ulozime gulocku zo zemiakov. Zemiakovu zmes do cesta zabalime a vytvarujeme buchticku.
Buchticku valcekom rozvalkame opatrne na 1/2 cm hrubu placku (nepouzivame uz muku na valkanie). Nesmieme valkat rychlo a prilis tlacit na placku. Radsej dlhsie a zlahka, aby sa nam cesto neprasklo a plnka neskoncila na stole.
Panvicu poriadne rozhorucime. Ked je dost horuca, ohen stiahneme na strednu silu a placku opecieme nasucho z oboch stran do hneda. Hotovu placku potrieme maslom a ulozime do utierky, aby neoschla a zostala makka. Su to vyborne ranajky, desiata ci olovrant pre deti.
Tip: Placky sa daju aj zmrazit a to tak, ze po vyvalkani placky na nu polozime plastovy kuchynsky obal, polozime dalsiu placku a takto pokracujeme, kym ulozime vsetky na seba; oddelene tym plastovym obalom. Vsetky zbalime do alobalu a dame zmrazit. Mali by takto vydrzat az 2 mesiace v mraznicke. Ak ich chceme upiect; rozpalime panvicu a zmrazenu placku na strednom ohni opecieme. Placky pred opekanim nerozmrazujeme, idu na panvicu zmrznute.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Aloo Paratha
-
michsamant: podľa vzoru Andrejky som dala aj cesnak a mangold miesto špenátu. Sú výborné. neviem, či sem ešte nazrieš niekedy...
-
Andrei
-
Míšo, díky za recept
, dopadly skvěle, jsou výborné. Přidala jsem k bramborům ještě trochu česneku a špenát. Nafotila jsem i postup, ten je pro zájemce u mě na blogu http://inkitchenopen.blogspot.cz/ Posílám ti fotky z realizace
-
V mojom recepte, mam v gramoch, ine pomery muky a zemiakov, takze mi vyjde 8 placiek. Do cesta som nedavala ghee ale orechovy olej. Potrebujem ho minut....keby som ho nemala tak dam normalny repkovy. Vynechala som aj mangovy prasok. U Inda v samoske som ho sice videla, ale som si zauvazovala, ze slovak, alebo cech sa k nemu tak lahko nedostane. Zemiaky som korenila trochu inak...davala som chilli vlocky, zazvor, a cerstvo namlete korenie. No a samozrejme aj koriandrovu vnat...
Placky su skvele, robila som ich k mrkvovemu kari a dokonalost sama. Rozhodne si zasluzia bod.
Fotospostup mam na http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3524 -
blitka s palačinkama
-
Ahoj Mirule. Som rada, ze vam paratha chutili
-
vyzkoušela jsem a mňaminka. S kamarádkou na podobné placky chodíme do Indické restaurace, ale teď už nemusíme
.Chuťově byly stejné, jen jsme si do některých přidaly strouhaný sýr. Udělaly dresink z jogurtu, Garam masly,čerstvé petželky a česneku.
Pochutnaly jsme si
Pridávám s dovolením fotku. -
Ukládám
-
Děkuju.
-
Tak ako spagetka pise.
-
Eliz - olovrant - svačina
Jinak od miši další receptík do vyzkoušení, jak já to stihnu? -
Ode mě taky...
Prosím, co je to olovrant? Jen zvědavost...
-
teda, tohle vypada moc dobre...prvni bodik je jasny