Celozrnné kaiserky

zizala Kuchařka: zizala

20 ks Domácí pekárna 42 názorů

Suroviny

1. těsto:
300 g pšeničné celozrnné mouky
200 g vody
10 g čerstvého droždí
1 lžička medu
olej na potření
2. těsto:
270 g vody
10 g čerstvého droždí
1 lžíce oleje
150 g pšeničné celozrnné mouky
150 g pšeničné mouky chlebové
2 zarovnané kávové lžičky soli
vejce na potření
lněné semínko
mák
sezamová semínka
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. První těsto: do mísy dáme mouku, uděláme do ní důlek, nadrobíme droždí, přidáme med a zalijeme asi polovinou z 200 g vlažné vody.

  2. Počkáme, až droždí ožije, pak dodáme zbytek vody a vytvoříme těsto.

  3. Necháme asi hodinu kynout.

  4. Pak těsto přetužíme = znovu propracujeme rukou, potřeme olejem a vložíme do misky.

  5. Dobře uzavřeme a dáme do chladničky do druhého dne.

  6. Druhý den už nám může pomoci pekárna. 1. těsto vyjmeme z chladničky a necháme dojít pokojové teploty.

  7. Do pekárny vlijeme vodu a olej, nadrobíme droždí, přidáme včerejší těsto, mouku (tu chlebovou dosypávejte postupně, každá mouka saje tekutinu jinak) a sůl a necháme zpracovat a vykynout těsto. Těsto je takové lepivější, ale nezahušťujte ho, aby pečivo nebylo těžké.

  8. Pokud nemáme pekárnu, je lépe těsto zpracovat pomocí robotu, aby se dobře promísilo první těsto se zbytkem surovin. Nebo zapojit nějakého silného muže :)

  9. Na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení nebo vymazaný tukem sázíme bochánky vykynutého těsta o váze asi 50 g.

  10. Necháme dokynout, dlaní mírně zploštíme a raznicí vyrazíme vzor, promáčkneme až na plech.

  11. Potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme zvoleným posypem.

  12. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C, do níž jsme předem vložili kastrůlek s vodou k vytvoření páry.

Poznámka

Tyto kaiserky jsou křupavé, lehoučké a moc dobré :)

Kdo nemá raznici, pomůže si tupou hranou nože nebo cukrářskou kartou a pod. :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 44 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Celozrnné kaiserky

  • Evita31 Evita31

    Dobrý den, kaiserky vypadají velice krásně a lákavě a proto jsem se rozhodla je vyzkoušet....přidala jsem všechnu mouku a těsto bylo stále velmi tekuté, tak jsem přisypávala extra mouku opatrně, abych nedala moc, jak píšete v receptu. Ale i tak těsto bylo veeeeelmi lepivé....tak teď nevím, čím to mohlo být :-O Nakonec jsem upekla, nebyly až tak špatné, ale spíš placatější. V komentářích jsem vyčetla, že těsto má být takové, aby se nelepilo na stěnu mísy, ale trochu lepivé? To já bych fakt musela přidat o dost více mouky....poradí prosím někdo?

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Jana: Zkuste a dejte vědět. Děkuju :-K

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Děkuji za zprávu, tohle mnohé vysvětluje, i když jsem vodu přidávala, protože mi těsto přišlo neúměrně tuhé. A to jsem dala jen polovinu chlebové mouky. Ale asi jsem přidala ještě málo. A taky mně pak napadlo, jestli to nemůže být teplotou trouby. Těsto jsem měla normálně vykynuté, jen v troubě se mi skoro nehlo. Zkusím asi 180 stupňů. Možná to bude lepší :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Vrtalo mi to hlavou. Tak jsem po dlouhém hledání v mých lístečcích našla původní poznámky. Omlouvám se všem, komu se nevedlo. Problém vznikl tím, že píšu hanebně a pak to po sobě ani neumím přečíst 8-(8-(:-//
    Vody do druhého těsta se nedává 170, ale 270 g , recept opraven.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Jana: :-( To mě mrzí. Mohly být méně nakynuté, někdy je potřeba nechat déle, aby těsto bylo hezky nadýchané. Případně přidat trošku vody. Určitě nemají být hutné ani tuhé.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Bohužel také se mi moc nepovedly. Dělala jsem vše podle receptu, ale moc nevyběhly. Nejsou nadýchané, ale spíše hutné. Vlastně nevím, jestli takové nemají být, ale máte napsáno, že mají být lehoučké a nadýchané.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Vendula: :-) Tak to jsem ráda, díky. Ono to delší kynutí (nejen celozrnným) těstům prospívá, lepek má dost času se rozložit. S tou kůrkou nevím, dala jste kastrůlek s vodou do trouby?

    Odpovědět

  • Vendula Vendula(neregistrovaná)

    zizala: Takže i přesto, že jsem k těstu byla vážně macešská - první těsto bylo v lednici 2 dny, pak finální těsto taky přes noc, ráno po půl hodině do trouby a výsledek je moc povedený, kaiserky krásně naskočily, jsou výborné, jen trošku tužší a tvrdší kůrka, ale nevím jestli jsem první várku nepekla moc dlouho.
    Tak ještě jednou díky a peču určitě zas a znova :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Vendula: Finální těsto uhníst a dát do lednice, druhý den vyndat, nechat vzpamatovat (ono bude trošku a pomalu kynout přes noc v té ledničce), pak udělat kaiserky, nechat naskočit a do trouby. Neděkujte, přeju, aby se povedly a dejte vědět :-)

    Odpovědět

  • Vendula Vendula(neregistrovaná)

    zizala: Děkuji moc, za oba tipy, spojím je dohromady :-) Když teda půjde už úplně hotové těsto do lednice, mám ho nechat před tím tu hodinu kynout nebo jen uhníst finální těsto a hned do lednice?
    Ráno pak čekat až dojde pokojevé teploty nebo zase rovnou z lednice umotat kaiserky, ty nechat naskočit a do trouby? Děkuji ještě jednou moc. Vendula

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    hosta: Děkuji za zastoupení :-8
    Vedula: Upečené vychladlé pečivo se mrazí dobře, stačí pak, aby došlo pokojové teploty. S kynutím hotového těsta v chladničce mám dobré zkušenosti, raději bych zachladila celé zpracované nevykynuté těsto a až ráno tvarovala kaiserky.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Vendula: no - a co třeba upéci den předem (nebo kdykoliv předem:-))), po zchladnutí je zabalit a dát do mrazáku? Pak jen dáš do trouby rozpéci a jsou jako nové;-) Tak to dělám s většinou nekrémových moučníků a pečiva a jsou fakt jak čerstvě upečené. Jen se nesmí dávat do mrazáku "až co zbyde", ale hned;-)

    Odpovědět

  • Vendula Vendula(neregistrovaná)

    Dobrý den,
    existuje nějaký způsob - kromě vstávání před 6 :-8 - jak mít kaiserky k snídani? Bohužel je opravdu nad mé síly si ráno tu hodinu a půl napřed přivstat, zadělat druhé těsto, čekat na vykynutí a pak dát péct, aby třeba mezi 8-9 byly hotové. Nešly by už hotové, vytvarované, syrové kaiserky dát do ledničky a péct až ráno. Nebo finální těsto opět do lednice, ráno jen vytvarovat kaiserky, nechat naběhnout a do trouby?
    Děkuji moc.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Paja: Omlouvám se, že odpovídám až nyní, ale čekala jsem, až budu mít čas znovu těsto vyzkoušet, zda jsem nenapsala někde nějaký nesmysl. Tentokrát té chlebové mouky padlo méně než 160 G, asi tak 145 g jí bylo. Je to tím, že jsem měla celozrnnou mouku od jiného výrobce a asi byla sušší a tudíž víc nasávala tekutinu. Já tedy u všech kynutých těst dosýpám poslední část mouky postupně podle potřeby a už to beru tak automaticky, že mě nenapadlo to dopsat do receptu kvůli začátečníkům. Za to se tedy omlouvám, do receptu jsem tuto informaci doplnila.

    Správně husté těsto se pozná tak, že se při hnětení už nelepí na stěny pekárny, robota nebo mísy ;-)

    Odpovědět

  • Paja Paja(neregistrovaná)

    Tak to nevím, kde byla chyba:-( kastrůlek s vodou jsem tam také měla...akorát těsto jsem odebírala místo lžící rukou..jedině, že jsem moc zakulacovala-"mačkala" ten bochánek, že by to bylo tím:-? nebo je nechat dokynout na plechu třeba 30min nebo víc...

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: tncz nova levné recepty ládi hrušky domácí celozrnné kaiserky domácí kaiserky celozrnné kaiserky ladi hrusky testo na kaiserky kaiserky z celozrnné mouky kaiserka testo celozrnné včerejší recept ládi hrušky kaiserky recept tncz nova levné recepty ládi hrušky všechny recept na domácí celozrnné kaiserky kaiserka recept recept na kaiserky domácí kaiserky dalamánky ládi hrušky kaiserka láďa hruška kaiserky kaiserky recept kaiserky kaiserky z domaci pekarny

Zapomněl/a jsem heslo