Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 512 kJ / 5 142 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,70 g |
Tuky | 207,63 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 648 mg |
Sodík | 75 mg |
Sůl | 0,18 g |
Sacharidy | 810,58 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nachystejte si misku nebo jinou nádobu s ledově studenou vodou a postavte v blízkosti sporáku.
Krok 2: Vymažte máslem plech o velikosti cca 30 x 20 cm nebo čtvercovou dortovou formu 25 x 25cm.
Krok 3: Vložte všechny ingredience, kromě vanilky, do velkého hrnce se silným dnem a přiveďte k varu. Musí se to stále míchat.
Krok 4: Vařte 12 - 20 minut, stále míchejte, dokud směs nezezlátne a dokud nedosáhnete teploty 115°C (soft ball na cukrářském teploměru). Zkouška je, když trochu dáte do té nachystané studené vody, ono to trošku zchladne a když to vytáhnete, tak je takové mačkací jako hodne žužlavá karamelka. Jak dlouho potrvá, než se to dostane na správnou teplotu, závisí na tom, jak moc to vaří a taky jaký je hrnec.
Krok 5: Jakmile dosáhnete teploty 115-118°C, sundejte hrnec opatrně ze sporáku a vmíchejte vanilku.
Krok 6: Pomocí elektrického šlehače (jde to i obyčejnou vařečkou, ale potrvá to mnohem déle) šlehejte tu hmotu asi pět minut. Musí se to podobat konsistencí hustějši nutele. Tahle hmota je stále dost horká, takže opatrně presunout z hrnce do vymazaného plechu.
Krok 7: Rozetřít a namačkat a uhladit vrch jak nejlíp se vám povede.
Krok 8: Nechte to vychladit v lednici cca 2 hodiny. Když se to tam nechá déle, bude to příliš tvrdé na krájeni a budete to muset nechat v pokojové teplotě trochu povolit (může se to rosit, ale toho se nebojte, ono to pak zase uschne).
Krok 9: Nakrájejte na čtverečky a dobrou chuť.
Zveřejněno 27. 10. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vanilkové karamelky - fudge
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w8oM
Moje poznámka
Vanilkové karamelky - fudge
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w8oM
Nejnovější recepty
Domácí kuřecí gyros
Přidáno před 33 sekundami
Jemná kuřecí roláda s hořčičnou omáčkou a zapečenou kedlubnou (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 12 hodinami
Grilovaná cuketa s parmskou šunkou
Přidáno před 18 hodinami
Šťavnatý McChicken burger
Přidáno před 23 hodinami
Krkovička s olivami, nivou a smetanou
Přidáno 13. 8. 2025 20:46:51
Koutníkovská pomazánka s tuňákem
Přidáno 13. 8. 2025 13:48:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovocné kůže
Lahvacek před 48 minutami
Medovník originál
AndreaMachacova před 9 hodinami
Kuřecí prsa s omáčkou
Penkapa před 13 hodinami
Pangas v česneku a bylinkách
Jitka488 před 15 hodinami
Přesnídávka jablečná
SidiJita před 15 hodinami
Paprika se sýrem pečená
Ivana64 před 15 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
Marek Gloser před 17 hodinami
Brambory pečené v horkovzdušné fritéze
kimlo před 19 hodinami
Zapečený kapr s bramborama a rajčaty
limosek před 20 hodinami
Omáčka nejen na špagety
Merylas před 20 hodinami
Tématické fráze:
karamelky,
domácí fudge,
fudge.cz,
karamely recept,
recept na cokoladove fudge,
výborné domácí karamelky,
recept cukr softball,
fudge.czrecept,
recept na domácí karamelky,
fuage,
domaci fudge recept,
karamelky recept,
recept na fudge moučník,
youtube
Suroviny:
máslo,
mléko kondenzované,
mléko,
cukr,
extrakt vanilkový
Komentáře (7)
250 gr. pozdravujem Jozef