Linecké meránky
Meránky z klasického lineckého těsta, s věnečkem z třeného těsta, spojené pikantní marmeládou, jsou krásně křehké a příjemně sladké. Pokud již pomalu rozmýšlíte, jaké cukroví připravíte na letošní Vánoce, meránky zajisté budou dobrou volbou.
Suroviny pro 1 dávka
zhruba 50 ks
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 682 kJ / 5 899 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 80,77 g |
Tuky | 364,30 g |
Vláknina | 16,50 g |
Cholesterol | 1,87 g |
Sodík | 64 mg |
Sůl | 0,14 g |
Sacharidy | 566,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
Krok 2: Mouku a cukr prosejeme. Do prosáté mouky a cukru přidáme ztuhlé nasekané (nebo nastrouhané) máslo a žloutky. Rychle, napřed nožem, vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu odležet minimálně hodinu.
Krok 3: Z těsta vyválíme plát o síle zhruba 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka, která klademe na připravený plech.
Krok 4: Plech vložíme do trouby a pečeme na 180 °C zhruba 8-10 minut dorůžova.
Krok 5: Připravíme třené těsto. Ideální teplota surovin na třené těsto je 22 až 25°C. Pracujeme v teple.
Krok 6: Máslo mírně nahřejeme a utřeme (mírně našleháme) s cukrem. Za stálého míchání přidáváme postupně žloutky. Nakonec ručně zlehka vmícháme prosátou mouku.
Krok 7: Hotové těsto ihned zpracováváme, plníme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a stříkáme věnečky na papír.
Krok 8: Plech vložíme do trouby a pečeme na 180 ˛°C 12 minut.
Krok 9: Po vychladnutí slepíme kolečka a věnečky pikantní marmeládou.
Zveřejněno 5. 12. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Linecké meránky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lmOJ
Moje poznámka
Linecké meránky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lmOJ
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 11 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 12 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 20 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rýžový nákyp s broskvemi
Yennefer1 před 8 minutami
Jahodové muffins
kahus308 před 21 minutami
Meruňkový koláč
Evellinka před 48 minutami
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 2 hodinami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 2 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 7 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 8 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 9 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 9 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 10 hodinami
Tématické fráze:
základní linecké těsto,
linecké věnečky,
trena linecka kolecka,
linecké margaretky,
linecké,
třené linecké těsto,
linecká třená kolečka,
linecke trene s pudinkem,
linecké těsto z vařeného jednoho žloutku,
linecké su,
třené linecké těsto margaretky,
třené linecké s pudinkem,
linecké 200 g mouky,
linecké těsto základní,
linecke testo z celeho masla,
třené linecké kolečka s marmeládou,
linecké věnečky,
cajove venecky linecke,
roládky z lineckého těsta,
věnečky z lineckého těsta
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
sůl,
mouka hladká,
cukr,
máslo,
žloutek,
kůra citronová,
cukr vanilkový,
sůl,
zavařenina pikantní
Komentáře (11)
Ne, nevymažeš