

Linecké z pohankové a špaldové mouky i pro diabetiky
Suroviny
- Těsto:
- 200 g pohankové mouky
- 300 g špaldové mouky
- 100 g pšeničných klíčků
- 100 g javorového sirupu
- 270 g tuku (já použila 170g másla a zbytek hery - 100g)
- na slepování:
- pikantní džem (pro diabetiky diadžem - já použila ananasovo - melounovo - jahodovo - meruňkový)
Postup přípravy receptu
Suroviny na těsto pečlivě prohněteme, aby splynulo v hladkou hmotu.
Uložíme aspoň na 1 hodinu do chladu (lépe delší dobu), pak těsto vyválíme asi na 3 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary, jak jsme zvyklí na běžně slepované linecké - takže půlka s otvory, půlka bez, nejlepší jsou kolečka, hvězdičky atd.
Hned pomažeme džemem a vložíme do předem vyhřáté trouby (na 150°C). Pečeme cca na 150°C asi 30 min., než pečivo zrůžoví.
Necháme vychladnout, kdo chce, ještě pocukruje.
Poznámka od kuchařky
Nebojte se pečení již s marmeládou, vyzkoušela jsem to a tvary na sobě drží, marmeláda nevytéká ani nijak nepoškodí pečivo a ohromně ušetříte čas.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Linecké z pohankové a špaldové mouky i pro diabetiky
-
spagetka: Děkuji
-
Tsubakiaka: pokud bych přidala sladidlo, tak určitě ne víc než 1 PL, právě kvůli diabetu a nárustu sacharidů. Jinak je lepší osladit dle své chuti a třeba půl na půl osladit i fruktozou
-
a kolik toho dia sladidla by mohlo tak být ???
-
jerabka (neregistrovaný/á) dej diasladidlo na pečení - já používám zn. Clara. Nebo pokud chceš, můžeš i normální cukr.
-
Je to zajímavý recept, jen se chci zeptat, čím se dá nahradit javorový sirup?
-
Také dávám plusík za zdravější cukroví. Pro diabetiky ( a nejen pro ně)určitě vítané
3.
-
Ajajajaj, i pšeničné klíčky?
A javorový sirup? Dívala jsem se na něj v Hyperce, hned jsem si vzpoměla na Rei-mena
, a teda řeknu ti, byla u toho opravdu hodně zajímavá cena, jsem myslela, že mne bude muset Láďa přidržet
. Každopádně, za určitě zdravější cukroví ti patří plusík, spagi
-
Pečivo vyfotím hned, jak ho vyndám z trouby, aby první bylo hotové