Nadýchaný a vláčný mazanec

Suroviny

Těsto:
1 droždí
400 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
120 g cukr krupice
3 žloutky
100 g másla
50 g tuku na pečení
50 ml rumu
200 ml mléka
1 lžíce sladěnky (nemusí)
citronová kůra
sůl
Na potření:
žloutek + trocha mléka

Postup přípravy receptu

  1. Pekárna program - TĚSTO.
    Z droždí, sladěnky, mléka a trošky mouky uděláme kvásek. Rozehřejeme máslo a tuk, aby při přidávání k ostatním přísadám nebyl horký. Vše přidat ke kvásku a nechat vykynout v pekárně.

  2. Po vykynutí uděláme buď mazanec nebo tvary jaké chceme. Těsto je dost mastné, ale dobře se s ním pracuje a nádherně voní už teď. Výtvory potřeme žloutkem s troškou mléka a dáme do trouby.

  3. Houstičky pečeme na 170°C.
    Mazanec pečeme na 150°C a po utvoření nahnědlého povrchu mazanec přikryjeme pečícím papírem, aby se mohl dopéct ještě uvnitř a neměl spálenou kůrku. Špejlí zkoušíme, zda je uvnitř upečený.

  4. Po upečení potřít tukem nebo máslem. Pečivo pak zůstane krásně vláčné a neztvrdne.

Poznámka od kuchařky

Mazanec je krásně nadýchaný a vláčný i druhý den.

Komentáře k receptu Nadýchaný a vláčný mazanec

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Dnes jsem upekla jen z poloviční dávky. Těsto jde vymíchat i ručně, sladěnka není třeba. Peču za průběžného potírání máslem.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Z poloviny těsta jsem upekla mazanec a z druhé poloviny loupáčky:-8
    S těstem se velmi dobře pracovalo. Lepší mazanec jsem ještě nejedla, těsto uvnitř je jako dech:yes::yes::yes:
    Děkuji za bezva recept:-K

    Odpovědět

  • Olga aglo Olga aglo

    Vyzkoušeno, jen na mě málo sladký, ale příště přidám vic cukru. Jinak dokonalý ;-):-D

    Odpovědět

  • Luďka Luďka(neregistrovaná)

    Nejlepší mazanec jaký jsem kdy jedla, ani moje mamka takový neumí!:-

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Upečeno, udělala jsem z této dávky dva. S těstem se krásně pracovalo. Jsem zvědavá, až zakrojím, jak bude chutnat. Děkuji za recept:-K Tak je druhý den a po zakrojení můžu doporučit.:yes::-p:-* Je skvělý a vůbec se nedrobí. Vláčný a nadýchaný. :-O:yes:

    Odpovědět

  • alena1103 alena1103

    tak ho teda zkoušim a jsem zvědavá jaký bude.:-)

    Odpovědět

  • Kratochvílová Jana Kratochvílová Jana(neregistrovaná)

    Tak vam reknu mile damy, mazanec byl VYBORNY! a ja jsem docela vybirava :)pekla jsem ho v troube, ne v pekarne, tu nemame... Takze doporucuji, opravdu na jednicku...:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Vypadá moc pěkně:-p+:yes:

    Odpovědět

  • xanny xanny

    vypadá nádherně, o víkendu vyzkouším :-p:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • spagetka spagetka

    Zdenka +++ - mrkni sem na odkaz - cathleen používá často Sladěnku a tady to ve svých stránkách vysvětluje, co to je: http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/surovin...

    Odpovědět

  • Zdenka +++ Zdenka +++

    Ten teda je super:-K jen se chci zeptat co je to sladěnka:-O dávám 1:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: nadýchaný výborný velikonoční mazanec vláčný velikonoční mazanec nadýchaný velikonoční mazanec mazanec nejlepší máslový mazanec maslovy mazanec velikonocni mazanec vlacny nejlepsi mazanec nadýchaný mazanec z domácí pekárny mazanec recept mazanec z hladké mouky vláčný kynutý mazanec velikonoční mazanec nadýchaný z jaké mouky mazanec vyborny vlacny velikonoční mazanec nadýchaný mazanec-recept nadýchaný mazanec-recept velikonoční vlačný mazanec nahychany mazanec máslový velikonoční mazanec