Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 54 959 kJ / 13 136 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 179,56 g |
Tuky | 339,51 g |
Vláknina | 55,54 g |
Cholesterol | 1,41 g |
Sodík | 7,01 g |
Sůl | 0,68 g |
Sacharidy | 2 271,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cukr s medem dáme do hrnce a ve vodní lázni necháme cukr zcela rozpustit, pak necháme úplně vychladnout.
Krok 2: V míse si smícháme mouku s jedlou sodou, přidáme citronovou kůru, rum, celá vejce, kakao a změklé máslo.
Krok 3: Směs pomalu zamícháváme do medu s cukrem, dokud těsto není husté a přestane se lepit.
Krok 4: Potom zakryjeme a necháme odpočinout asi 3 hodiny, nejlépe přes noc.
Krok 5: ŠABLONY:
podstavec - 30x20cm
boční díly2x - 9x18cm
přední a zadní díl - š.15cm
- v. 9+9cm
střecha - 20x14cm
okenice 4x - 3x4cm
komín - 4x 2,5x5cm (dva dílky vykrojíme na kratší straně do písmene V) Krok 6: Těsto vyválíme asi na 0,5mm a vykrájíme všechny díly chaloupky. Ze zbytku těsta můžeme vykrájet i stromečky a zvířátka, kterými pak ozdobíme okolí chaloupky. Krok 7: Na vymazaném plechu pečeme díly asi na 180 stupňů po 20 minutách. Každý díl hned po upečení namažeme bílkem, aby se pěkně leskl. Krok 8: Necháme díly vychladnout na mřížce, aby se nepřilepily a zdobíme až druhý den. Krok 9: Moučkový cukr zamícháváme do bílku, až je poleva hustá, že neteče. Do igelitového sáčku uděláme malou dírku, naplníme polevou a zdobíme podle vlastní fantazie. Polevu necháme dostatečně uschnout. Krok 10: Na podstavec si neprve připevníme boční, přední a zadní díly. Zdobícím sáčkem je spojíme k sobě i k podstavci. Můžeme je vyztužit proužky tvrdého kartonu přehnutím proužku napůl a přilepením vždy k dílu a k podstavci. Vyplníme i spáry po celé délce mezi díly. Necháme asi 1/2 hodiny dostatečně ztuhnout. Potom namažeme boční šikmé strany předního a zadního dílu a přilepíme díly střechy(pozor jsou dost těžké, je třeba je podložit). Nakonec přilepíme okenice, dveře a vymodelujeme komín. Stromečky a zvířátka přilepíme okolo chaloupky. Po úplném zaschnutí můžeme chaloupku poprášit moučkovým cukrem.
podstavec - 30x20cm
boční díly2x - 9x18cm
přední a zadní díl - š.15cm
- v. 9+9cm
střecha - 20x14cm
okenice 4x - 3x4cm
komín - 4x 2,5x5cm (dva dílky vykrojíme na kratší straně do písmene V) Krok 6: Těsto vyválíme asi na 0,5mm a vykrájíme všechny díly chaloupky. Ze zbytku těsta můžeme vykrájet i stromečky a zvířátka, kterými pak ozdobíme okolí chaloupky. Krok 7: Na vymazaném plechu pečeme díly asi na 180 stupňů po 20 minutách. Každý díl hned po upečení namažeme bílkem, aby se pěkně leskl. Krok 8: Necháme díly vychladnout na mřížce, aby se nepřilepily a zdobíme až druhý den. Krok 9: Moučkový cukr zamícháváme do bílku, až je poleva hustá, že neteče. Do igelitového sáčku uděláme malou dírku, naplníme polevou a zdobíme podle vlastní fantazie. Polevu necháme dostatečně uschnout. Krok 10: Na podstavec si neprve připevníme boční, přední a zadní díly. Zdobícím sáčkem je spojíme k sobě i k podstavci. Můžeme je vyztužit proužky tvrdého kartonu přehnutím proužku napůl a přilepením vždy k dílu a k podstavci. Vyplníme i spáry po celé délce mezi díly. Necháme asi 1/2 hodiny dostatečně ztuhnout. Potom namažeme boční šikmé strany předního a zadního dílu a přilepíme díly střechy(pozor jsou dost těžké, je třeba je podložit). Nakonec přilepíme okenice, dveře a vymodelujeme komín. Stromečky a zvířátka přilepíme okolo chaloupky. Po úplném zaschnutí můžeme chaloupku poprášit moučkovým cukrem.
Zveřejněno 2. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Perníková chaloupka II.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYjX
Moje poznámka
Perníková chaloupka II.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYjX
Nejnovější recepty
Kančí gulášek
Přidáno před 3 hodinami
Marinované medailonky z divočáka
Přidáno před 5 hodinami
Tilápie na přepuštěném másle a bylinkách
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí kapsa s brokolicí a kapií
Přidáno před 19 hodinami
Zvěřinové kuličky se zakysanou smetanou
Přidáno před 23 hodinami
Zázvorový sirup
Přidáno 1. 11. 2024 14:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Pařížský salát podle ČSN: Retro recept nabízí větší kvalitu než obchody. Důležitý je výběr salámu i krájení
Vynálezce a diplomat Benjamin Franklin musel mít brambory a kukuřici. Zlobil se na manželku, když mu neposlala sud jablek
Uzeniny vyrábějí v rodině Čejkových již více než 100 let. Vyhlášená je jejich tlačenka podle receptu po dědovi
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohový koláč s jablky a skořicovou vůní
hkleslova@seznam.cz před 44 minutami
Jemné a šťavnaté kuřecí maso v pikantní kari omáčce
martiline před 3 hodinami
Avokádová pomazánka
hahaha před 3 hodinami
Domácí kečup
dej.v před 3 hodinami
Květák smažený v troubě
Macek13 před 4 hodinami
Vepřová krkovice na slanině se zeleninou
leonida48 před 4 hodinami
Bramboráková polévka
Lucie1001 před 4 hodinami
České housky-rohlíky
Iveta64 před 5 hodinami
Pečená drůbeží játra
Eva S. před 6 hodinami
Krupičková polévka
ananas71 před 6 hodinami
Tématické fráze:
poleva na pernikovou chaloupku,
perniková chaloupka šablona,
šablona na perníkovou chaloupku,
pečení perníkové chaloupky,
šablony na perníkovou chaloupku,
perníková chaloupka recept,
zdobení perníkové chaloupky,
jak nazdobit perníkovou chaloupku,
recept na perníkovou chaloupku,
perníková chaloupka pečení,
zdobení perníkové chaloupky video,
perníková chaloupka,
pečeme pernikovou chaloupku,
pečení perníková chaloupka,
perníkova chaloupka- recept-zdobení,
pecena pernikova chaloupka,
jak udělat pernikovou chaloupku,
pečení perníkových chaloupek,
perníkové chaloupky,
pernikova chaloupka zdobení
Suroviny:
cukr hnědý,
med,
máslo,
mouka hladká,
soda jedlá,
citron,
vejce,
kakao,
rum,
cukr moučkový,
bílek,
zdobení,
bílek
Komentáře (9)