Perníková chaloupka II.

janusa Kuchařka:

Moučníky , Ostatní, Perníky 9 názorů

511

Suroviny

TĚSTO
500 g hnědého cukru
450 g medu
350 g másla
1200 g hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
citronová kůra z 1 citronu
2 vejce
70 g kakaa
4 lžíce rumu
(CUKROVÁ POLEVA)
500 g prosátého moučkového cukru
1 bílek
Zdobení
(cukrářské ozdoby, lentilky...)
1 bílek na potření
zdobící sáček+igelitový sáček
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cukr s medem dáme do hrnce a ve vodní lázni necháme cukr zcela rozpustit, pak necháme úplně vychladnout.

  2. V míse si smícháme mouku s jedlou sodou, přidáme citronovou kůru, rum, celá vejce, kakao a změklé máslo.

  3. Směs pomalu zamícháváme do medu s cukrem, dokud těsto není husté a přestane se lepit.

  4. Potom zakryjeme a necháme odpočinout asi 3 hodiny, nejlépe přes noc.

  5. ŠABLONY:

    podstavec - 30x20cm

    boční díly2x - 9x18cm

    přední a zadní díl - š.15cm

    - v. 9+9cm

    střecha - 20x14cm

    okenice 4x - 3x4cm

    komín - 4x 2,5x5cm (dva dílky vykrojíme na kratší straně do písmene V)

  6. Těsto vyválíme asi na 0,5mm a vykrájíme všechny díly chaloupky. Ze zbytku těsta můžeme vykrájet i stromečky a zvířátka, kterými pak ozdobíme okolí chaloupky.

  7. Na vymazaném plechu pečeme díly asi na 180 stupňů po 20 minutách. Každý díl hned po upečení namažeme bílkem, aby se pěkně leskl.

  8. Necháme díly vychladnout na mřížce, aby se nepřilepily a zdobíme až druhý den.

  9. Moučkový cukr zamícháváme do bílku, až je poleva hustá, že neteče. Do igelitového sáčku uděláme malou dírku, naplníme polevou a zdobíme podle vlastní fantazie. Polevu necháme dostatečně uschnout.

  10. Na podstavec si neprve připevníme boční, přední a zadní díly. Zdobícím sáčkem je spojíme k sobě i k podstavci. Můžeme je vyztužit proužky tvrdého kartonu přehnutím proužku napůl a přilepením vždy k dílu a k podstavci. Vyplníme i spáry po celé délce mezi díly. Necháme asi 1/2 hodiny dostatečně ztuhnout. Potom namažeme boční šikmé strany předního a zadního dílu a přilepíme díly střechy(pozor jsou dost těžké, je třeba je podložit). Nakonec přilepíme okenice, dveře a vymodelujeme komín. Stromečky a zvířátka přilepíme okolo chaloupky. Po úplném zaschnutí můžeme chaloupku poprášit moučkovým cukrem.

Poznámka

Cukrovou polevu musíme během dlouhého zdobení zakrývat mokrou utěrkou, aby nevysychala!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 35 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Perníková chaloupka II.

  • monika monika(neregistrovaná)

    superrr,klobouk dolu:-);-)

    Odpovědět

  • Hanny Hanny(neregistrovaný)

    Ahoj,poradím vám,jak vykouzlit perníkovou chaloupku "bleskovku".Koupím např.v Tescu MEDOVÉ PLÁTY-je to vlastně perníkový korpus a vykrájím jednotlivé díly a pak už jen slepím a ozdobím podle fantazie - bílky s cukrem šlehám nad parou.Odpadne tak zdlouhavá příprava perníkového těsta a pečení.Napadlo mě to úplně náhodou a od té doby ji jinak nedělám.:-))

    Odpovědět

  • zizala zizala

    :-O Jé, to je nádhera...moc obdivuju každého, kdo to umí takhle krásně nazdobit :-):-8

    Odpovědět

  • janusa janusa(autorka receptu)

    máslo jsem doplnila....omlouvám se příště to bude dřív:-(

    Odpovědět

  • Beatka Beatka

    Kdy se tam dává to máslo?

    Odpovědět

  • pufik20 pufik20(neregistrovaný)

    Tak tuhle chaloupku jsem taky pekla, ale nevim kdy mám přidat máslo asi když se svařuje cukr s medem.
    :-(

    Odpovědět

  • plotna plotna

    Krásné:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Andrejka11 Andrejka11

    To vypadá nádherně!!!!!!!:yes::yes::yes::-):-p;-):-ODavám:yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    To je nádhera:yes: to by si zasloužilo nejmíň 10 plusíků najednou:-D +:yes:

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo