Nej mazanec
Nadýchaný, dozlatova upečený mazanec s vůni rumu, je plný rozinek a mandlí a při pečení krásně provoní celý dům. Z jedné dávky těsta upečete rovnou dva krásné bochánky, takže můžete rodině dopřát opravdu vydatnou snídani. Těsto je vhodné i na přípravu vánočky.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 995 kJ / 4 779 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,85 g |
Tuky | 195,10 g |
Vláknina | 34,65 g |
Cholesterol | 1,25 g |
Sodík | 601 mg |
Sůl | 1,44 g |
Sacharidy | 632,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve připravíme kvásek. Droždí rozmícháme s 1 lžící cukru a až se rozpustí, zalijeme ho vlažným mlékem (asi 100 ml), zaprášíme 1 lžící mouky a necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít.
Krok 2: Mouku smícháme v míse se cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a zbytkem mléka. Přidáme žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Poté vmícháme rozinky namočené v rumu (podle chuti i nahrubo nasekané mandle) a necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
Krok 3: Mezitím zapneme troubu na 170 °C a větší plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 4: Po vykynutí rozdělíme těsto na 2 části a z každé vytvarujeme bochánek. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem, navrchu je lehce nakrojíme do kříže.
Krok 5: Bochánky položíme na plech vyložený pečicím papírem a navrchu je lehce nařízneme do kříže. Potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky nebo nahrubo posekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.
Krok 6: Hotové mazance vyjmeme z trouby a ještě horké pomašlujeme rumem.
Krok 7: Před podáváním je necháme vychladnout.
Zveřejněno 13. 9. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nej mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8yng
Moje poznámka
Nej mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8yng
Nejnovější recepty
Bylinkové pesto
Přidáno před 16 hodinami
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno před 21 hodinami
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno před 23 hodinami
Bulgur s restovanou zeleninou, sýrem a klíčky
Přidáno 6. 5. 2025 10:13
Rychlé kynuté knedlíky s rebarborou
Přidáno 6. 5. 2025 05:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špagety à la carbonara
Hanako17 před 11 minutami
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Moanka před 46 minutami
Polévka z hlávkového zelí
Moanka před 46 minutami
Koláčky jako kynuté, ale bez kynutí
Moanka před 46 minutami
Carbonara špagety
Moanka před 47 minutami
Rebarborový koláč s mandlemi, vločkami, kokosem a tvarohem
Moanka před 51 minutami
Kanellbular - skořicové šneky
Moanka před 52 minutami
Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Moanka před 53 minutami
Jednohubky na párty
Moanka před 53 minutami
Restovaná zelenina se žampiony a omáčkou
Moanka před 53 minutami
Tématické fráze:
nej recepty,
nejrecepty,
nejrecept,
recepty nej,
nej recepty cz.,
nej-recepty,
nej recepty cz,
mazanec nej recept,
nej recept,
nejrecepty cz.,
nej mazanec,
nej recepty mazanec,
nej recepty pečení,
nej.recepty,
něj recepty-recept na velikonoční mazanec recept,
nej recepty.cz,
nej.recepty.cz,
něj recept velikonoční mazanec,
nej recepty top,
nejlepší mazanec
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
mléko,
máslo,
žloutek,
sůl,
rozinky v rumu,
lupínky mandlové,
citron,
vejce,
rum
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.