Nej mazanec

Ivana K. Kuchařka:

Doba přípravy: 2 hod (včetně kynutí a pečení) 2 bochníky Moučníky , Kynuté 0 názorů

Suroviny

600 g polohrubé mouky
30 g droždí
95 g krupicového cukru
1,5 vanilkového cukru
3 dl mléka
150 g rozpuštěného másla
4 žloutky
špetka soli
75 g rozinek namočených v rumu
75 g mandlových lupínků nebo nahrubo posekaných loupaných mandlí
kůra z citronu
vejce na potření
rum na potření (nemusí být)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme kvásek. Kvasnice rozmícháme se lžící cukru, až se rozpustí, zalijeme ohřátým mlékem (asi 1 dl), zaprášíme lžící mouky a necháme na teplém místě cca 10-15 minut vzejít.

  2. Mouku smícháme v míse se cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli, zbytkem mléka, žloutky, nastrouhanou kůrou z citronu, rozpuštěným máslem a vzešlým kvásek. Poté vmícháme i rozinky namočené v rumu (kdo má rád, může i do těsta přidat nahrubo sekané mandle) a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.

  3. Po nakynutí rozdělíme těsto na 2 bochníky. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, navrchu je lehce nakrojíme do kříže, potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky nebo nahrubo posekanými mandlemi a pečeme asi 30 minut při 170 stupních Celsia. Po vyndání z trouby můžeme ještě horké pomašlovat rumem pro lepší chuť a vůni.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nej mazanec

K receptu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo