Domácí šlehačka (světlá i tmavá, pařížská)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 9 958 kJ / 2 380 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 26,20 g |
Tuky | 231,05 g |
Vláknina | 13,75 g |
Cholesterol | 694 mg |
Sodík | 207 mg |
Sůl | 0,40 g |
Sacharidy | 42,05 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kdysi jsem měla po mamince recept na domácí šlehačku s máslem i ztuženým tukem - byla moc dobrá a po vyšlehání držela tvar i 2-3 dny, jako krém. Ztužený tuk se snažíme už nepoužívat, proto doma dělám šlehačku jen s máslem.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 11. 2017 06:40
cathleen: díky,budu ráda
6. 11. 2017 16:33
monikaK: pokud vydržíš, recept pohledám a napíšu
6. 11. 2017 07:36
To je tak, když člověk nedočítá.Ty v poznámce píšeš o té šlehačce,na kterou se ptám. Nevíš tedy,jaký přesný byl postup při její výrobě? Díky.M.
6. 11. 2017 07:27
Moje babička dělávala výtečnou šlehačku z másla a 100% ztuženého tuku.Jen si přesně nepamatuji jak.Myslím,že tuk se nechal rozpustit a opět ztuhnout a pak se s máslem vyšlehal.Ale jistá ji opravdu nejsem,bohužel,babička už mi neporadí. Neznáte někdo tento recept?Opravdu byla skvělá!!
Tvoje vypadá taky báječně.Posílám ti zaslouženého bodíka
Tvoje vypadá taky báječně.Posílám ti zaslouženého bodíka
5. 11. 2017 17:58
Standa: tak jasně, ne ke všemu se lehký vanilkový závan (po cukru) hodí
5. 11. 2017 17:50
Velmi podobný recept jsem dostal od známé v totáči, když 1/2 roku nebyla k dostání šlehačka. Jen ten cukr není potřeba ( např. ke svíčkové ). 1/2 litru mléka, 300 g másla a 1 žloutek. A šlehačka je vynikající.
31. 10. 2017 00:11
Cathleen: je to jak píšeš. Zatím mám šlehačky dost, ale co nejdříve opět vyzkouším
Jana Remkova: to nebylo hezké. Když se mi něco nelíbí, šetřím klávesnici.
Jana Remkova: to nebylo hezké. Když se mi něco nelíbí, šetřím klávesnici.
30. 10. 2017 16:25
Janka: je možné, že naše maminky dělávaly v malých obměnách prakticky totéž, recepty se mohou lišit v drobnostech Domácí šlehačka mé maminky byla asi nejvíc podobná této https://www.toprecepty.cz/recept/47156-doma-vyrobe... - jen z polovičního množství. Místo vejce by tam moje maminka dala 2 žloutky.
30. 10. 2017 15:24
Nic proti receptu, každý to své.
Ovšem mi to nedalo a hledala jsem v sešitě po mamce. Šlehačku jsem nevyráběla léta, žloutek
jsem si nepamatovala. Opravdu tam není. Jen 200ml horkého mléka a 12,5 dkg másla. Máslo
rozpustit v mléce a v mixéru šlehat asi 5 minut. Nechat dobře vychladit, ušlehat a je hotovo.
Jo a na paříž. přidat do horkého mléka 2lžíce kakaa.
Ovšem mi to nedalo a hledala jsem v sešitě po mamce. Šlehačku jsem nevyráběla léta, žloutek
jsem si nepamatovala. Opravdu tam není. Jen 200ml horkého mléka a 12,5 dkg másla. Máslo
rozpustit v mléce a v mixéru šlehat asi 5 minut. Nechat dobře vychladit, ušlehat a je hotovo.
Jo a na paříž. přidat do horkého mléka 2lžíce kakaa.
30. 10. 2017 14:03
casino: Dobre si pamatuji na pokus vybusne, jen treba vyzkouset a pak ohrnovat nos. V kazdem pripade v holandske omacce neni mleko, jen maslo, zloutky, par kapek vina a citr. stavy. Zde, tim zloutkem, se "slehacka" asi jakoby zahusti, predpokladam.
30. 10. 2017 13:48
casino: jak radíte v Poznámce u svých receptů - zkuste, pak pište. Třeba žloutek vadit nebude, třeba nebude nutný (i v té domácí "šlehačce" se ztuženým tukem žloutek byl, dělala jsem ji spoustu let, je tedy vyzkoušená. Možná budete žloutky před svátky šetřit, vejce zas mají jít nahoru...)
U nás tyhle šlehačky chutnaly, jako šlehačky se tvářily, účel splnily. Proto jsou tady.
(A nejstarší vložený, hloupý koment odpovědi opravdu hoden není.)
U nás tyhle šlehačky chutnaly, jako šlehačky se tvářily, účel splnily. Proto jsou tady.
(A nejstarší vložený, hloupý koment odpovědi opravdu hoden není.)
30. 10. 2017 13:24
bofinka:
No, já bych Jana Remkova: do jisté míry i chápal - s tím žloutkem se to vzdáááleně blíží holandské omáčce...
Dříve jsem na TOP měl podobný rcp bez žloutku, ale občas s ním byly problémy, tak jsem ho smázl a zůstal tu jenom rcp na "paříž" https://www.toprecepty.cz/recept/41279-parizska-sl...
No, já bych Jana Remkova: do jisté míry i chápal - s tím žloutkem se to vzdáááleně blíží holandské omáčce...
Dříve jsem na TOP měl podobný rcp bez žloutku, ale občas s ním byly problémy, tak jsem ho smázl a zůstal tu jenom rcp na "paříž" https://www.toprecepty.cz/recept/41279-parizska-sl...
30. 10. 2017 12:23
Jana Remkova:
Osobne to vyzkousim, zrovna tuhle jsem potrebovala trochu parizske slehacky a nemela smetanu. Musela jsem uslehat trochu nastaveneho masloveho kremu, coz znamena varit husty puding + slehat zvlast maslo. Urcite se bude hodit, maslo, vejce a mleko mam doma vzdy
Osobne to vyzkousim, zrovna tuhle jsem potrebovala trochu parizske slehacky a nemela smetanu. Musela jsem uslehat trochu nastaveneho masloveho kremu, coz znamena varit husty puding + slehat zvlast maslo. Urcite se bude hodit, maslo, vejce a mleko mam doma vzdy
30. 10. 2017 00:41
No, vypadá to jak bramborová kaše a k tomu něco neurčitého..
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 4 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 5 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 7 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 8 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Řezy Margot
Madmaus uvařila před 20 minutami
Chlebová polévka
mondey uvařil před 1 hodinou
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 2 hodinami
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 2 hodinami
Vločkové "tiramisu"
Ivvettaa uvařila před 2 hodinami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Kuřecí řízky v těstíčku
lenkavozihnojova uvařil před 2 hodinami
Zeleninová "boloňská" omáčka s červenou čočkou
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Zeleninová polévka s krupicovými haluškami
bohdana uvařila před 2 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: výroba domácí šlehačky jak se dělá šlehačka výroba pařížské šlehačky pařížska slehacka recept na domácí pařížskou šlehačku domácí šlehačka z másla a mléka parizska slehacka recept jak se dělá pařížská šlehačka recept na parizskou šlehačku pařížská šlehačka z kakaa jak udelat domaci slehacku pařížská šlehačka s máslem jak vyrobit pařížskou šlehačku jak se dela domaci slehacka jak udělat pařížskou šlehačku domaci šlehačkou recepty pařížská šlehačka výroba domácí šlehačky recept recept-domácí pařížská šlehačka domaci pařižska šlehačkou
Suroviny: mléko plnotučné, máslo, cukr vanilkový, žloutek, mléko plnotučné, máslo, cukr vanilkový, žloutek, kakao
Domácí šlehačka (světlá i tmavá, pařížská)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OvmG
14 názorů