Špenátová polévka - pro nejmenší

Johanka128 Kuchařka: Johanka128

1 porce Pro děti 17 názorů

Suroviny

velká hrst špenátových listů
1 KL ghí
1/2 cm pórku
3-4 malé brambory
špetka soli
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Špenátové listy omyjeme pod tekoucí vodou. Pórek nakrájíme nadrobno, brambory okrájíme a nastrouháme najemno.

  2. V kastrůlku rozpustíme ghí a na mírném plameni orestujeme pórek. Přidáme špenátové listy, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme nastrouhané brambory, osolíme a dusíme cca 10 - 15 minut.

  3. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.

  4. Podáváme samostatně, s bagetkou, s krutonky...

Poznámka

Vhodnost dle zavedených surovin.

Množství surovin je jen orientační, brambory polévku zahustí, vody se dá přidat - podle toho, jak chceme mít polévku hustou.

Pokud dítě snese česnek, dá se polévka ochutit i trochou prolisovaného česneku.

Velmi chutná a rychlá polévka.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Špenátová polévka - pro nejmenší

  • Johanka128 Johanka128(autorka receptu)

    zizala: To já vím:-K Mně tu vadila ta nesmyslná diskuze ohledně barvy na fotce, ale to jsme si už vyříkaly. Já mám to štěstí, že jsem na špenát nezanevřela...patří mezi moje oblíbená jídla v jakékoliv podobě:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Johanka128: Zda bude polévka bramborová se špenátem nebo špenátová s bramborem záleží na poměru špenátu a brambor, ne na tom, kterou ingredienci dáte do hrnce jako první. ;-)
    Špenát skutečně tmavne tím víc, čím delší dobu je vystaven tepelné úpravě - viz nechvalně známý a neoblíbený špenát ze školní jídelny.

    Odpovědět

  • casino casino

    Johanka128:
    No, špenátu je patrně množství vody lhostejné:-) ale TEPLOTA úpravy bude stejná, neníližpravda, že;-)

    Odpovědět

  • Johanka128 Johanka128(autorka receptu)

    casino: Ne každý do špenátu dává mléko...kromě toho bez mléka je to odlehčenější, navíc pro malé dítě.

    Kromě toho se špenát nevařil, ale dusil v trošce vody...o vaření tam není ani zmínka...

    Odpovědět

  • Johanka128 Johanka128(autorka receptu)

    mika59: Miko dobré:-) Já jsem si fotku otevřela na pc, mobilu i na tabletu a vždy ji mám tmavě zelenou, takže asi záleží i na displeji:-K Mně spíš vadilo, že jsem se nedozvěděla, čemu se to podobá, když ne špenátu :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Ba ne, to není foťákem; mrkněte na tu brčálovou zelenou jahodových košíčků na talíři :-)

    Johanka128:
    "konstruktivní kritika"?
    Ba ne, to bylo konstatování :-)

    " A čeho to má barvu?"
    No, patrně po špenátu, že:-D
    U nás se podobné barvě říká kafébraundozelena ;-)
    Mrněti bude barva patrně "šumák" (i když se baští i očima), ale z jakého důvodu jste z rcp vyloučila běžně užívané mléko, jež by vedle eliminace oxalátů prospělo patrně i zelenější barvě polívčičky, že :-D
    No a vařit špenát, byť listový, déle než 5 minut je kapitolka sama o sobě...

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Johanka128: Johanko nemyslela jsem to špatně, jen já to vidím skoro černě, asi špatné světlo. taky jsem napsala asi špatná fotka...ale jestli jsem urazila omlouvám se...jen můj názor, jí se i očima se říká...

    Odpovědět

  • Johanka128 Johanka128(autorka receptu)

    zizala: Já jsem chtěla špenátovou polévku zahuštěnou bramborami, kdybych dala napřed brambory a potom špenát, bylo by to naopak...ale jinak souhlasím:-)

    tejaja: Eja57: Souhlasím a děkuju :-)

    casino: Mika59: Nemám absolutně nic proti konstruktivní kritice, ale řešit barvu zelené na fotce u špenátové polévky je podle mě trochu zbytečné. Navíc jsem se ještě pořád nedozvěděla, čeho to má barvu, když špenátu ne...

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    tejaja: Krémové polévky vesměs nejsou úplně vděčné na focení + jídla pro mrňata taky nejsou obvykle úplně fotogenická + zelená barva je zelená 5x jinak podle osvětlení a nastavení foťáku/mobilu = krémovou špenátovou polévku pro nejmenší nafotit aby vypadala "jedle":-O
    Souhlasím s Tebou:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Farbu dokáže ovplyvniť aj fotoaparát. To isté jedlo nafotené rôznymi foťákmi nebude mať rovnakú farbu a môže skutočnú farbu skresliť. Špenát je proste zelený a odtieň podľa mňa nie je podstatný. S tými vitamínmi s Jarkou (zizalou ) súhlasím. :-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Kdyby se špenát nevařil stejnou dobu jako brambory, neztmavl by tolik. Já bych ho přidala na posledních 5 minut a barva i vitamíny by zůstaly zachované ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    mika59:
    Máte můj obdiv za upřímnost :yes:
    No, ale stejně jste se nakonec, stran té špenátové nebarvy, nechala ukecat, že :-D

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Johanka128: ok ..:-K

    Odpovědět

  • Johanka128 Johanka128(autorka receptu)

    mika59: A čeho to má barvu? Špenát je tmavě zelený...polívka je tmavě zelená...možná to není fotka do fotosoutěže, ale já jsem ráda, když vůbec nějakou fotku mám...

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Johanka128: Johanko nic proti tobě, ale musíš uznat....to nemá ani barvu špenátu...nezlob se...ne každá fotka je vhodná ...a podobá se špenátu..;-)

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo